dimarts, 1 d’abril del 2014

La província de BCN quadruplica la superfície urbanitzada en 50 anys

La província de BCN quadruplica la superfície urbanitzada en 50 anys

El territori ha perdut gairebé la meitat de les seves àrees de cultiu a favor de boscos

AGÈNCIES / Barcelona
EL PERIODICO 
Dimarts, 1 d'abril del 2014 - 13.56 h
La província de Barcelona ha quadruplicat la seva superfície urbanitzada en 50 anys, període en què ha perdut gairebé la meitat de les seves àrees de cultiu i han crescut un 21% els boscos, segons el Mapa de Cobertes de Sòl presentat aquest dimarts pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Diputació de Barcelona.
El director del CREAF, Javier Retana, ha explicat que el mapa, elaborat a partir de la comparació de fotografies aèries fetes el 1956 i el 2009, revela que la província de Barcelona tenia a mitjans del segle XX un 2,7% de superfície urbana, i ara supera el 12%.
El mapa també indica que fa gairebé 60 anys el 42% del territori de la província eren boscos, el 2,7% estava sota el ciment i el 37% es cultivava, mentre que actualment el 50% està cobert de boscos, només un 21% està cultivat i un 12% és superfície construïda i xarxa viària. Segons els experts que han presentat el mapa, "el paisatge canvia dia a dia, però mai ho havia fet d'una forma tan dràstica i ràpida com la que ha provocat el 'boom' urbanístic o l'abandonament de les pràctiques agrícoles dels últims anys".
Comparant el mapa del 1956 amb l'última edició del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya del 2009, es comprova que en 50 anys s'han reduït els cultius un 60% i s'ha multiplicat per quatre la superfície urbanitzada (ciutats, polígons, vies de transport).

Dels cultius als boscos

La província ha passat de ser un territori dominat per cultius (un 37% del territori) i amb molt poca superfície urbana (un 3%), a un territori molt forestal (un 50%) i urbanitzat (un 13%). De fet, segons el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació, Andreu Carreras, el boom urbanístic ha provocat que s'urbanitzen unes 77.546 hectàrees (set vegades l'àrea que ocupa l'actual ciutat de Barcelona), dedicades abans bàsicament al cultiu.
El creixement del port de Barcelona i d'algunes platges del litoral sud han suposat un augment de la superfície de la província d'aproximadament 500 hectàrees.
La Diputació de Barcelona i el CREAF han realitzat conjuntament el Mapa de Cobertes del Sòl de la Província de Barcelona del 1956 aprofitant els primers fotogrames originals captats pel "vol americà" de l'any 1956, un mapa que des d'avui es pot consultar gratuïtament per internet a través del servidor de mapes de la Diputació.

Ortofotografia del 1956

A partir de la cessió dels fotogrames originals per part del Ministeri de Defensa, la Diputació de Barcelona va generar en primer lloc l'ortofotografia del 1956 per a tota la província de Barcelona. A partir d'aquesta ortofotografia corregida i ajustada es va firmar un conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el CREAF per interpretar les fotografies i realitzar de forma conjunta el Mapa de Cobertes del Sòl del 1956.
"Aquest Mapa de Cobertes, més enllà de quantificar amb precisió els canvis que s'ha produït, obre la porta a nous estudis d'evolució del medi natural i socioeconòmic", ha assenyalat Retana. Segons el director del CREAF, aquesta anàlisi ha de permetre entendre, de forma sinòptica, on i com s'han produït els canvis, i aportar informació que permeti fer un planejament territorial més equilibrat i eficient.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada