dijous, 10 d’abril del 2014

Nitro, Xplora, La Sexta 3, Siete i Nueve desapareixen


POLÈMICA AUDIOVISUAL

Nitro, Xplora, La Sexta 3, Siete i Nueve desapareixen

El 6 de maig deixaran d'emetre, arran d'una sentència del Tribuna Suprem

MANUEL DE LUNA / Barcelona
Dimecres, 9 d'abril del 2014 - 20.26 h
El 6 de maig vinent, data límit imposada pel Ministeri d'Indústria per complir una sentència del Tribunal Suprem, els televidents espanyols perdran nou canals de televisió digital terrestre (TDT), entre els quals destaquen Nitro, La Sexta 3, Xplora, Nueve i La Siete. La fosa en negre d'aquestes cadenes ve de lluny. Exactament d'una sentència de l'Alt Tribunal del desembre del 2012: va estimar en part un recurs de l'empresa Infraestructuras y Gestión 2002 SL contra la forma com es van atorgar aquests canals: sense concurs previ. I la llei de l'audiovisual exigia que les llicències s'atorguessin per concurs.
Un error de forma –però garrafal– atribuïble al funcionari de torn que va donar el vistiplau a la fórmula amb què el Govern, aleshores amb Rodríguez Zapatero al capdavant, va concedir el 2010 aquests canals a les empreses que ja emetien, i tenien la concessió de les freqüències. Però el Suprem recalca que aquell acord no es va ajustar a dret «per ser contrari a la llei». I per tant, han de deixar d'emetre, i tornar a posar a concurs aquestes freqüències.

Indignació de les televisions privades

Les empreses de tele privades perjudicades (englobades en la Uteca) estan indignades: es consideren víctimes, i paganes, d'un error d'altri, i a sobre l'actual Govern no ho ha volgut solucionar per raons «espúries». «Això és de república bananera», clama un representant de la Uteca que assegura que el Govern no ha volgut pactar una solució, per així beneficiar, en un futur nou concurs de llicències, grups afins, com 13TV (COPE).
«Hem proposat solucions, i no se'n va acceptar cap, ja que amb un decret llei se solucionava un error que només és formal –expliquen des de la Uteca–. Però l'Administració planteja tancar aquests canals i obrir un nou concurs, ¿i donar-los a qui? La sospita és que amb aquest nou concurs s'ofereix una pàtina de legitimitat per donar a 13 TV el que no s'atreveixen a fer a dit».
Des de la Uteca deixen clar que no els queda més remei que complir la llei i tancar els canals, però no per això deixaran de defensar els seus interessos: «Si 13TV guanyés un eventual concurs, l'impugnarem».
Paolo Vasile s'ha mostrat aquest dimecres igual d'indignat que la resta de socis d'Uteca. El conseller delegat de Mediaset ha qualificat l'apagada d'«abús» i una «expropiació cruel» i ha anunciat davant la junta d'accionista de la seva companyia que farà tot el possible per aturar-ho o reclamar pel perjudici econòmic.
En la mateixa línia, el president de Mediaset Espanya, Alejandro Echevarría, ha considerat que s'està evidenciant «un manifest dèficit de seguretat jurídica amb canvis inesperats en el context normatiu».

Ajust de programes

Mediaset i Atresmedia no ha fet públic com reajustaran els continguts a partir del 6 de maig, però fonts de Tele 5 apunten que els continguts de programes adquirits per a La Siete passaran al canal Divinity, i la Nueve gairebé no tindrà incidència: el gruix de la graella són repeticions. a Atresmedia, l'apagada de Nitro obligaria a passar 'El chiringuito' de Pedrerol i la F-1 a Neox. Això sí, sense La Sexta 3, hi haurà molt menys cine.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada