Entre el barceloní i el tarragoní, el buit del «parlar del Penedès»
El filòleg Ramon Marrugat estudia un subdialecte que té prop de 4.000 mots propis
Al Penedès hi ha unes 4.000 paraules pròpies, que s'usen molt en el llenguatge verbal. Així ho conclou el filòleg Ramon Marrugat, que en els darrers anys s'ha dedicat a estudiar el 'parlar del Penedès', que defineix com la "dialectologia catalana que es parla en el tram comprès entre els rius Llobregat i Gaià". Variants de paraules estàndards com 'estisores', 'esbarallar-se', 'boi' i 'pèlag' són conceptes que segons aquest filòleg s'empren molt al Penedès. També en destaca algunes particularitats: "A Vilafranca el nom Fèlix es pronuncia 'Fèlis', i a Vilanova tenen un vocalisme molt notable amb les o i les e molt tancades". La tasca de recerca l'està fent a partir de documents de diverses èpoques.
Marrugat, conjuntament amb l'Institut d'Estudis Penedesencs, porta uns anys estudiant les paraules pròpies que s'usen al Penedès. En el seu estudi de la llengua, considera que existeixen unes 4.000 paraules que se les pot catalogar com a 'parlar del Penedès', ja que és en aquest territori on es freqüenta el seu ús. Per a ell, el parlar del Penedès és un "subdialecte que va des del Llobregat fins al Gaià", i que es fa evident "a l'hora de parlar i amb un lèxic riquíssim, molt usat i molt conegut". Per a ell, el Penedès és "la terra del 'boi' (quasi) i del 'pèlag' (bassal d'aigua)".
I hi ha un "buit notori" en la dialectologia catalana a l'hora d'estudiar el parlar del Penedès, critica. "S'ha estudiat el barceloní i el tarragoní, però entremig queda clar que es parla una cosa diferent que fins ara no s'havia analitzat", assegura. La seva tasca de recerca l'està fent a partir de documents d'èpoques diverses on es pot constatar l'existència d'aquestes paraules. "Són paraules que es diuen aquí en base a textos històrics i que en escoltar la gent com parla veus que tenen una freqüència d'ús notable".
Així, al Penedès "hi ha tendència a posar crosses davant d'alguns mots, amb transgressions fonètiques com 'estisores' -que en castellà en dèiem 'estijeras'- o 'esbarellar-se'", diu. També s'han creat paraules com 'cava', 'catània' i 'grifi'.
"Una unitat notòria"
Aquest estudiós, nascut a Vilafranca del Penedès fa 74 anys, també ha pres nota de les "particularitats fonètiques de cada zona". En destaca la pronunciació labial al Vendrell, o les o i les e tancades que es pronuncien a Vilanova i la Geltrú. De Vilafranca del Penedès en destaca que els habitants pronuncien 'Fèlis' al nom de Fèlix, un dels més populars de la vila. "Si sents algú que diu 'Fèlix' és que és de fora", bromeja.
En la seva recerca, Ramon Marrugat sentencia que el parlar del Penedès "existeix amb una unitat notòria i amb una intensitat d'ús molt superior ", i apunta que "la font de creació de mots més important va ser a Vilanova perquè era la ciutat més gran" malgrat que "els pobles petits han fet la tasca de conservació" d'aquestes paraules.
Marrugat només ha recollit "allò que n'he trobat proves escrites", però defensa l'ús del català estàndard. "El parlar del Penedès és un llenguatge que és oral, que difícilment es pot aplicar en textos". No debades, reivindica que "en el parlar hi ha una etnolingüística, que fa que puguis detectar de quin poble és cadascú".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada