dimarts, 29 d’abril del 2014

Tanca la Central Tèrmica de Cubelles

Tanca la Central Tèrmica de Cubelles

La direcció anuncia als treballadors el tancament i desmantellament de la planta, en actiu des del 1979

Associacions veïnals de Cunit i Cubelles n’havien demanat el tancament feia anys

, Cunit | ND 29/04/2014 a les 09:45h
La Tèrmica de Cubelles

La Central Tèrmica de Foix, ubicada al municipi de Cubelles, tanca les seves portes i atura la seva activitat després de 35 anys. Així ho va comunicar fa pocs dies la direcció de l’empresa als treballadors, segons ha donat a conèixer el sindicat CCOO Grupo Endesa. La direcció ja ha comunicat als organismes competents que el centre passa a estat d’indisponibilitat definitiva i que s’engegaran tots els tràmits per al seu tancament i desmantellament definitiu.

Tot i això, la intenció d’Endesa és mantenir l’emplaçament com a ubicació estratègica per a possibles urgències futures. Pel que fa als 18 treballadors actuals, aquests seran prejubilats, recol·locats o podran acollir-se al Pla de Sortides previst per aquests casos. La decisió de tancar la tèrmica es deu al descens de la demanda els últims anys combinat amb l’excés de potència instal·lada, fruit del desenvolupament de tecnologies de generació d’energia amb més rendiment com les de cicle combinat.

La Central Tèrmica de Foix es va construir el 1975 i es va acoplar a la xarxa el 1979. La crema de gasoil permetia obtenir una potència de 520 MW. La seva ubicació a un quilòmetre dels nuclis de Cubelles i Cunit va portar queixes per la contaminació, així com peticions de tancament per part de diferents associacions veïnals dels dos municipis. Els plens dels dos consistoris van aprovar sengles mocions el 2005 demanant-ne el tancament.

Un any abans, el 2004, Endesa havia fet una proposta per substituir la tèrmica per dues centrals de cicle combinat, menys contaminants i que funcionarien només amb gas. La proposta no va ser acceptada pels dos municipis, que exigien el desmantellament de la tèrmica sense alternatives. Els últims anys, la central tenia una utilització reduïda, actuant només en períodes de gran demanda i davant de restriccions a la xarxa de transport elèctric.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada