dilluns, 31 de març del 2014

Miquel Valls.Un català esdevé per primer cop primer ministre de França

17:31  h.

Manuel Valls segueix el camí que van emprendre en el seu dia a Espanya el general Prim i Estanislau Figueras 

Lluís Bou
El Singular Digital
Un català serà per primer cop el primer ministre de França. El president de la República, François Hollande, anunciarà a les 20 hores el nomenament per al càrrec del barceloní Manuel Valls, de nacionalitat francesa, catalanoparlant i seguidor del Futbol Club Barcelona.

La designació de Valls, que rellevarà Jean-Marc Ayrault, és la primera decisió que ha pres Hollande després de la desfeta del PS a les eleccions municipals del cap de setmana passat, on pràcticament només ha conservat París entre les ciutats emblemàtiques franceses. Valls, actual ministre de l'Interior, és un dels dirigents socialistes francesos més ben situats a les enquestes. No està considerat un polític catalanista, sinó plenament adaptat als paràmetres jacobins, però coneix perfectament la situació de Catalunya.

Sobre el paper Valls és el segon català que arriba a la cúpula política francesa, tot i que el seu antecessor va ser efímer, en l'etapa de les revoltes del 1848. Va ser el perpinyanès Francesc Aragó, que va ser cap d'Estat durant dos mesos.

Valls segueix les passes que en el seu dia van fer a Espanya el general Prim i Estanislau Figueras, els catalans que han arribat a governar a l'Estat espanyol. El primer va ser pregident del govern espanyol entre el 1869 i 1870, quan va ser assassinat. Figueras va ser el president de la primera República espanyola durant un curt període de 4 mesos el 1873. És l'autor de la paradoxal frase "Estic fins als collons de tots nosaltres", adreçada als seus ministres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada