divendres, 21 de març del 2014

DDD 14 - PUIG ANTICH , AL CAP DE 40 ANYS DEL SEU ASSASSINAT, ÈS RECORDA'T.

D’AQUÍ, D’ALLÀ, ...D’ACULLÀ...
PER 
VÍCTOR LLUELLES I CARDONA
20.03.14
UNS ARTICLES FETS PER L'ECO DE SITGES , QUE ARA ANIRAN A L'EGO DE SITGES.
Aquest és el que fa 8  dels articles que vaig escriure des de principis del 2014 per inclou-re'l dins de la secció D'AQUÍ , D'ALLÀ. D'ACULLÀ, de L'Eco de Sitges - una secció prou coneguda i on hi havia fet sense parar cap setmana, -només per una greu malaltia-, fos on fos, des de feia al voltant d'uns quinze anys, on com deia el nom de la secció hi escrivia articles de tota mena, de tot tipus i de tot arreu. Però resulta que des de la nova empresa i sobretot amb la nova direcció fins no se'n ha publicat cap ni un , - doncs amb aquest canvi ja m' esperava, clarament, que em passes això , i així ho havia comentat a persones properes -, però no em preocupa la decisió, ni política, empresarial, o periodística, doncs tothom puja les escales com vol o com pot, però per d'altra banda crec que la vida, sempre es te de donar la cara siguis on siguis i mes diriguin un mitjà o una empresa centenària que representa una vila tant important com Sitges i que molts del que hi hem col.laborat duran any i panys ho fèiem sense cap retribució. De tot aixó el que mes em sap greu és que passats dos mesos i vint dies i havent tramès, com sempre, cada setmana, l'article corresponent , però la nova direcció del medi ha tingut la patxorra de no dir-me res de res, que ara no és publicaven, una cosa que tothom veia, i que ningú va tenir el nassos de comunicar-me oficialment. Sempre he pensat que la vida dóna moltes voltes i sempre val la pena quedar bé, però el que si tinc més clar és que posar-se al davant de qualsevol cosa cal tenir força ètica i simes no i xic de vergonya, com sembla que manca a alguns que van d'executius.
Aixó si, desitjó al nou Eco de Sitges tants anys de vida com fins ara.
Fins a sempre.
Víctor Lluelles i Cardona 
http://elblocdelvictor.blogspot.com 

...........................................


04.03.14
 PUIG ANTICH , AL CAP DE 40 ANYS DEL SEU ASSASSINAT, ÈS RECORDA'T.
Aquest passat diumenge, 2 de març, estava disposat a tornar a veure per TV3- cosa que després vaig fer- la pel·licula
Salvador dedicada a PUIG ANTICH , del Manel Huerga a partir del llibre de Francesc Escribano , amb musica del Lluis Llach i interpretada per Daniel Brühl. Tot això en plena disbauxa del Carnaval, després d'arribar de viatge i afegit que hom ja fa la segona joventut i li va passar per alt que en aquesta data , un 2 de febrer, feia la virgueria de 40 anys de l'assassinat de Salvador Puig Antich el 2 de març del 1974 , ara se'n diu una mort injusta, sense cap judici normal, cosa que com sabeu esta en l'ADN de totes les dictadures, unes més que les altres, i així ho era la del dictador Franco que en aquella època , a més d'un any i mig de la seva mort físic - i no la sociològica, que encara campa arreu, com podem comprovar sovint - va posar el típic i constant ” APROBADO” al costat del nom corresponent, que gairebé ho feia sempre, assessorat pels seus adlàters, que molts, com passa sempre eren més franquistes que el mateix Franco.
Després vaig començar a veure notícies d'aquest trist aniversari, que aprofitant que era un número rodó , 40 anys, n'hi ha de tots tipus. Llavors pensà que en aquesta llunyana època ( el 1974) per aquestes dates ( 2 de març) i com que la
Setmana Santa era baixa, - cosa que no he entès mai, però sempre he sabut que el que puja , baixa - , però per a mi sempre han sigut unes mini Vacances..., Santes , ho aprofitava per viatjar, cosa que quant puc encara faig, vam anar als països Baixos, al Regne d'Holanda, una monarquia avançada i liberal, que fins i tot als republicans ens agradava, començava a ser destinació de moda per moltes coses, però principalment pel seu món de les tulipes en flors, plaça Damm, bicicletes, disbauxes variades, ginebra, democràcia i hippys.
Ara que m'hi fixo, una de les coses que recordo més d'aquell viatge fou l'execució de
Salvador Puig Antich al garrot vil a la Model de Barcelona que ens va frapar molt per una banda o com la de la mort en un atemptat per ETA el 20 de desembre del 1973 de l'Almirall Luis Carrero Blanco, llavors Presidente del Consejo de Ministros Español i possible successor del Dictador i que Puig Antich en fou el cap de turc (*...i que en aquella contemporània època i en aquell viatge a Holanda, em digueren ... Que al darrere d'ETA hi havia algú més, però això és una altra historia) i de tot això en aquells dies es va parlar més allà fora que a dins.

Salvador Puig Antich i el Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL).Salvador Puig Antich va néixer a Barcelona el 1948, militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) grup d'esquerres, popular els anys seixanta format per militants catalans, espanyols i francesos, tots molt joves, que comet diversos atracaments a Catalunya per aconseguir diners en suport als sectors més importants del moviment obrer. Com es veu a la pel·licula als militants del MIL el setembre de 1973 se'ls hi acaba la invulnerabilitat per un parany a dos dels seus militants de la Brigada Polític Social i que en la seva detenció es produeix un confús tiroteig en el qual mor un jove inspector de policia, Puig Antich és ferit greument i després de l'hospital, és dut a la Model de Barcelona, i ...Després de 40 anys...
El que va ser el darrer executat de la dictadura franquista mitjançant el cruel i medieval
"garrot vil" , malgrat que no podia parlar, va fer una declaració de vuit folis. Jutjat per un consell de guerra fosc, ràpid i irregular han deixat una gran empremta, a més d' una generació que encara és fan coses que Puig Antich sigui recordat i que la seva mort sigui aclarida i reivindicada com fant des de sempre les seves germanes - que el desembre passat portaren el cas davant la justícia argentina, querellant-se entre d’altres, contra José Utrera Molina, ministre franquista i sogre d’Alberto Ruiz-Gallardón- . O com s'està fent amb la la pel·licula Salvador de Manel Huerga, el llibre de Francesc Escribano , la musica de Lluis Llach, cents d'escrits i portades als diaris o darrerament l'aclaridor llibre de Jordi Panyella Salvador Puig Antich, cas obert o el vídeo dirigit per Lluís Danés i protagonitzat per Pep Guardiola que llegeix una carta que seria del mateix Puig Antich per al seu germà Quim.
Tot un mostra de la justícia d'Estat Espanyol.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada