TOCS DE GASTRONOMIA
Aliments crus, són més sans ?
La carn crua no és més nutritiva que a la planxa però les fruites i verdures són més vitamíniques al natural
Magda Carlas
DdG
És
cert que el cru està de moda i que hi ha una idea generalitzada que
qualsevol aliment cru és més sa. I en part és així, però només en part.
En l'univers vegetal sí que la fruita crua és més nutritiva i vitamínica
que la cuita i que, en general, el mateix es pot dir de les verdures.
No és casualitat que l'OMS recomani que de les cinc racions de fruites i
verdures que s'han de prendre diàriament, almenys la meitat siguin
sense cocció. Ara bé, en el camp de les llegums ja no és el mateix.
Els
llegums crus, d'entrada, són menys nutritives que cuites perquè
posseeixen substàncies anomenades anti-nutrients que, entre altres
coses, poden dificultar la digestió de les proteïnes. No només això. Els
llegums crus són més indigestes i fins i tot en algunes persones poden
resultar problemàtiques.
Si es tracta de carn o peix, el tema és
encara més clar. És innegable que el peix cru té característiques
organolèptiques especials, però no és més nutritiu que el cuinat. Al
contrari. Les proteïnes són més absorbibles cuites que crues. A més, no
cal recordar que el perill microbiològic del peix cru és molt superior.
Amb
la carn passa una cosa semblant. El deliciós steak tartar no és més
nutritiu que el clàssic bistec a la planxa. No s'escapa a aquest tema
l'ou. En cru té anti-nutrients que poden inactivar la biotina o vitamina
B8. En definitiva, prendre aliments crus pot ser molt interessant, però
té també els seus inconvenients. Cal no oblidar que la cocció ha fet
possible al llarg de la història una alimentació més segura, més
completa i més variada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada