dissabte, 15 de març del 2014

El «revival» del vermut a Catalunya, al Washington Post

El «revival» del vermut a Catalunya, al Washington Post

L'escriptora nord-americana Maya Kroth topa amb el producte en un bar de Barcelona i li dedica tot un article al diari americà

| ND 15/03/2014 a les 16:18h

 
"Catalunya és llar d'una llarga tradició d'elaboradors de vermut", diu Maya Kroth

Quedar amb els amics a fer el vermut és una pràctica habitual a la nostra cultura, però ara, a més, la beguda que dóna nom a l'hàbit sembla que torna a estar de moda.

L'escriptora i editora afincada entre San Diego i Tijuana, Maya Kroth, parla d'aquest "revival" del vermut a Catalunya arran d'una experiència personal al Madame Jasmine de Barcelona. Un cartell de "vermut a 2€" en una de les parets de zebra d'aquest emblemàtic bar del centre, li va cridar l'atenció i li va acabar dedicant al producte tot un article al Washingon Post.

"L'últim cop que vaig veure algú bebent vermouth o "vermut, si ets català" -com diu l'autora- fou quan la meva àvia en va afegir al seu Manhattan en un bar hipster de Barcelona".

"Espanya està al bell mig del renaixement del vermut", diu Kroth, "tot i que el producte mai ha desaparegut del clàssic bar de tota la vida". Ara, afegeix, "fins i tot els germans Adrià han obert una vermuteria a Barcelona, la Bodega 1900".

De fet, "tot i que els orígens del vermut modern assenyalen Itàlia", explica, el vi aromatitzat s'utilitzava ja fa molt de temps com a medicament en diverses cultures, Catalunya mateix és "llar d'antigues generacions de productors de vermut".

L'escriptora diu que la tradició de "fer el vermut" ("literally to do a vermouth", però que significa anar a fer el got, explica) és un ritual habitual a Catalunya i explica una anècdota sobre un cop que va en va demanar un got un dissabte a la nit i va rebre, com a resposta, unes quantes mirades d'estranyesa. "El vermut es pren els diumenges després de la missa i abans de dinar", li van etzibar.

Jorge, el jove que li explica aquesta tradició diumengera, també li diu que el vermut es va idear per "obrir la gana" abans dels grans àpats; que cap als anys cinquanta el vermut venia a substituir una cervesa o got de vi i que actualment, torna a ser beguda habitual entre "la generació més jove amb cabells esbalotats i ulleres Warby Parker".

Amb poques ganes de sentir-se dir "guiri" -com diu textualment, tot explicant a la seva audiència que el terme defineix les persones estrangeres a Catalunya-, Maya Kroth va aprendre ràpid la lliçó i el proper cop que va demanar un vermut ho va fer als volts del migdia.

"Per què torna a estar de moda el vermut?" preguntava l'autora a diversos cambrers. Com a resposta, li estibaven que com es tracta d'una beguda barata, esdevé més assequible en temps de crisi.

Sigui com sigui, el vermut li crida tant l'atenció a l'autora, que s'embranca en un viatge per diferents cellers elaboradors. Bodegas Yzaguirre, de Reus, i Destilerías Lehman, a Tortosa, li expliquen el procés d'elaboració del producte i coincideixen en mostrar la seva satisfacció perquè "sembla que l'interès pel vermut està despertant de nou".

Maya Kroth és escriptora, editora i fotògrafa especialitzada en temes culturals i d'estil de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada