dissabte, 5 d’abril del 2014

La NASA intenta descobrir l'enigma de les brillantors estranyes de la Lluna

La NASA intenta descobrir l'enigma de les brillantors estranyes de la Lluna

MISSIÓ ESPACIAL EL 21 D'ABRIL

La NASA intenta descobrir l'enigma de l'estranya brillantor de la Lluna

Els científics hi estavellaran una nau després d'analitzar la pols en suspensió a poca altura de la superfície del satèl·lit

EL PERIÓDICO / Barcelona
Divendres, 4 d'abril del 2014 - 20.39 h
Una nau de la NASA xocarà contra la Lluna el 21 d'abril. L'objectiu de la missió és buscar la resposta a una brillantor estranya a l'horitzó de la Lluna, vista pels astronautes de l'Apollo en diverses ocasions just abans de l'albada. "Fins ara no hem trobat cap explicació", ha declarat en roda de premsa Rick Elphic, un dels científics del projecte, que treballa al Centre d'Investigació Ames de la NASA.
La hipòtesi més probable que apunten els experts és que el fenomen es deu a un efecte dels raigs ultraviolats del Sol, que a l'incidir amb les partícules de pols lunar es carreguen elèctricament. Aquesta pols forma un núvol que reflecteix la llum i fa que els astronautes percebin una cosa semblant a un miratge.
L'astronauta Neil Armstrong, al costat de l'Apol·lo 11 sobre la superfície lunar, el 1969.

Anàlisi de la pols lunar

A mesura que l'aparell s'acosti a la superfície lunar, apuntarà el seu rastrejador d'estrelles cap a l'horitzó per mirar de replicar l'angle i les condicions sota les quals els astronautes veuen la resplendor. Malgrat que el rastrejador d'estrelles no està dissenyat per obtenir imatges d'alta resolució, els científics opinen que val la pena intentar l'experiment. El més probable és que no sigui possible reproduir amb exactitud les condicions idònies que fan que aquest fenomen òptic sigui detectable, assenyala la revista científica 'Nature'.
En els pròxims dies, els directors de la missió guiaran la nau perquè compleixi una trajectòria que la portarà a només tres quilòmetres per sobre de les muntanyes lunars anomenades Apenins. L'objectiu serà analitzar quin tipus de pols queda en suspensió a prop de la superfície. La nau s'estavellarà després.
En la seva missió principal, la nau va fer els millors mesuraments de l'embolcall de pols de la Lluna generat per petits meteorits que bombardegen la superfície. La missió també va descobrir àtoms de neó, magnesi i alumini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada