dijous, 8 de maig del 2014

Tarragona estrena una rèplica de l'August de Prima Porta en color

Tarragona estrena una rèplica de l'August de Prima Porta en color

L'estàtua està construïda a mida real i es pot veure al recinte firal del Palau de Congressos durant el festival Tarraco Viva

| ND 07/05/2014 a les 13:00h

Rèplica policromada de l'estàtua d'August de Prima Porta feta a Tarragona. Foto: Oriol Montesó.

L'August de Prima Porta és una estàtua de Cèsar August que va ser descoberta el 1863 a la vil·la on de Roma on havia residit Lívia Drusila, dona de l'emperador. Es tracta d'una còpia de marbre de l'estàtua de bronze anterior i està exhibida al Braccio Nuovo dels Museus Vaticans. L'estàtua és una imatge idealitzada d'August de més de dos metres, tallada en marbre, i que encara conserva restes de daurat, porpra, blau i d'altres colors amb què va ser policromada.

I és que, encara que sembli mentida, l'art grecoromà estava farcit de colors que, en la majoria dels casos, no han arribat fins als nostres dies. Per aquest motiu, i amb la vocació de divulgar la història amb la màxima fidelitat possible que el caracteritza, el festival Tarraco Viva ha volgut donar color a l'estàtua d'August que guarda el passeig arqueològic de la ciutat. Una peça que es creu que és una rèplica de l'August de Prima Porta del Vaticà, que va regalar Mussolini a Tarragona i que, des d'avui, té una segona rèplica feta en resina acrílica.

«Amb aquest material volem imitar el marbre original que servia com a suport a la policromia posterior feta a partir de diverses capes de colors», explica Jesús Mendiola, restaurador i un dels encarregats de la rèplica.

La feina dels restauradors però no ha acabat en replicar l'estàtua sinó en «imaginar» quins són els colors que cobrien el cos d'August. Per tal d'apropar-se al màxim a la realitat de fa dos mil anys, s'han basat en estudis químics fets pel laboratori del Vaticà de les restes minerals que utilitzaven per crear les pintures.

«Les propostes dels estudiosos confereixen a l'estàtua uns colors que tenen a veure amb els pigments trobats però que no són els definitius», explica Emma Zahonero. «Hem de pensar que les restes trobades són de la primera capa de pintura però que hi havia més capes a sobre que li conferien tonalitats diverses, ja que a la pintura grecoromana no es mesclaven les pintures a una paleta com ara».

D'aquesta manera, podem comprovar com l'August de Tarragona té uns colors més pròxims als de la realitat. Un exemple en són les parts metàl·liques de l'armadura. Se sap que August preferia mostrar-se en públic en bronze que no pas amb or. A banda, està demostrat que les restes minerals trobades a l'estàtua de Prima Porta pertanyen al color blau. Si bé en la recreació feta anteriorment es manté el blau, aquí se li han afegit més capes de color per tal d'arribar a una tonalitat metal·litzada propera al bronze.

El mateix passa amb la resta de la peça de la qual en destaca el porpra dels emperadors, el color carn de la pell d'August i la cuirassa que retreta els èxits de l'home que va portar la pau a l'Imperi i va recuperar les insígnies que Cras havia perdut anys enrere.
Comparativa entre la rèplica de Tàrraco i la proposta anterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada