Cambrils canviarà el nom de plaça Espanya pel de plaça de la Vila
El regidor no adscrit Dani Pallejà (exPSC) ha presentat una moció durant el plenari d'avui que ha rebut el suport de la PLIC i CiU
El PSC s'hi ha abstingut
Eli Sarraseca | Cambrils Diari 27/05/2014 a les 10:02h
Cambrils canviarà el nom de la plaça d’Espanya pel seu nom originari, plaça de la Vila. La decisió s’ha aprovat aquest matí durant la celebració del Ple Municipal després que el regidor no adscrit Dani Pallejà (exPSC) presentés una moció per restituïr el nom de Plaça Espanya, instaurat per l'entrada de les tropes franquistes a Cambrils.
La moció s’ha aprovat amb el suport dels vots a favor de Dani Pallejà, la Plic i CiU. Pel que fa als grups municipals del PSC i NMC s’han abstingut i el PP ha votat en contra. El Partit Popular governa a la vila de Cambrils amb CiU.
Segons Pallejà la moció, que ha comptat amb el suport de l’associació de veïns del Portal del Barri Antic, el Casal Popular de Cambrils, ERC, IU, ICV, Arran i l’Assemblea Nacional Catalana, té l’objectiu: «d’eliminar els vestigis de la dictadura franquista del nomenclàtor de la ciutat». Per una altra banda ha volgut aclarir que no hi ha cap rerefons en aquest canvi. «No volem desvincular-lo del nom d’Espanya, el problema no és el nom sinó del vestigi franquista. No tenim cap problema en un futur de posar el nom d’Espanya en una altra plaça o carrer», ha afirmat Pallejà. Així mateix, l’exsocialista ha afegit que la moció té el suport de la signatura de 600 ciutadans.
Tot i la decisió del PP, la regidora de Benestar Social, Lluïsa Rom, ha explicat els motius de CiU a sumar-se al sentit de vot favorable de la Plic i el regidor no adscrit: «és un nom imposat després de la dictadura franquista a Cambrils i compta amb el suport dels veïns del Barri Antic i de la recollida de firmes dels ciutadans de la localitat». Per acabar, també ha refermat el compromís de posar el nom d’Espanya en un altre punt de la ciutat. «No estem en contra del nom d’Espanya i perquè això es vegi reflectit dins de la moció hi ha un acord de posar el nom d’Espanya en un altre lloc de la localitat», ha etzibat Rom.
Pel que fa a la resta de partits, el Nou Moviment Ciutadà ha expressat el seu sentit d’abstenció perquè creuen que la manera de fer-ho no és l’adequada. «És un tema de ciutat, en un futur els ciutadans haurien de poder decidir el nom dels carrers. S’ha de tindre en compte la demanda de les 600 signatures però afecta tota la ciutat i s’hauria d’organitzar una consulta perquè tothom pugui dir la seva», ha exposat el portaveu d’NMC Oliver Klein. A l’abstenció també s’hi ha sumat el PSC, en què l’exalcalde Robert Benaiges ha dit que «la proposta reflecteix el debat civil i polític, del qual no hem de defugir». A més, els socialistes també creuen que el poder de la decisió ha de recaure al poble. «Aquest tema l’ha de decidir la ciutadania encara que sempre hagi passat pel Ple. La moció té altres connotacions i a Cambrils encara resten multitud de carrers amb aquesta connotació històrica». Per acabar, Benaiges ha demanat que si es fa el canvi, «s’ajudi el màxim possible» des de l’administració als veïns de la plaça.
Per una altra banda, la moció també ha creat tensió dins de l’equip de govern format per PP i CiU, ja que els populars han votat en contra de la proposta. David Chatelain, el portaveu dels populars ha expressat els motius de la seva decisió. «No volem dubtar de la bona fe de Pallejà, però és una moció ideològica. És un nom que ja es posava abans de la dictadura franquista i no només afecta la gent d’aquestes associacions. És una mesura que portarà maldecaps i despeses econòmiques, afectarà la vida de la gent de la zona i a les documentacions», ha dit Chatelain.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada