Dimarts
20.05.2014
06:00
Autor/s: ACN
Punt final de la Setmana de la Poesia amb recital al Palau de la Música
Sis poetes recitaran els seus versos amb motiu del XXX Festival Internacional de Poesia
L'altre comissari de la Setmana i del Festival de Poesia, Ernest Farrés, va destacar la importància de la fita dels trenta anys de poesia del Palau. Així mateix, es mostrà convençut que havia estat encertada la decisió presa l'any passat de reduir el nombre de poetes que reciten, de deu a sis: 'Aquest canvi equival a donar més temps i més protagonisme als poetes i permet als espectadors de gaudir més.'
Durant la trobada d'ahir al Palau de la Virreina de Barcelona entre els poetes i els mitjans de comunicació (a la qual no va poder assistir Anna Montero), els protagonistes del certamen van expressar les seves inquietuds i la seva visió sobre la poesia. El romanès Cartarescu, per exemple, va dir: 'La poesia és una de les coses més belles i més importants del món. El món contemporani, amb totes les seves coses bones i dolentes, ens posa en una situació de risc de perdre allò que per mi té més valor: la vida interior. Crec que la poesia actua com a ambaixadora d'aquesta vida interior respecte de la vida exterior.' I va afegir que 'la poesia, tal i com deien els surrealistes, ha de ser important, no tan sols per a la gent de la cultura sinó també per al ciutadà del carrer. Els poetes no únicament han de ser bons escriptors, sinó també bons ciutadans, persones preocupades per la gent'.
Els autors també van explicar quins poemes havien triat per recitar. Antoni Clapés, per exemple, va agafar poemes que són una mirada a la seva vida trenta anys enrere: 'He triat un poema que vaig escriure per la mort de Vinyoli titulat "Soledat'', va dir. Cartarescu va decidir de 'recitar poemes seus que no siguin gaire complicats, semblants a la llengua oral, molt diferents entre ells, però que aniran des de la pura ironia fins al drama profund'. I Mary Jo Bang ha volgut escollir un seguit de poemes relacionats amb Espanya i referents culturals com Goya. Per una altra banda, l'argentina María Negroni llegirà poemes de tres llibres diferents seus (alguns en homenatge a Borges) i el rus Kúixner, tot i considerar que una traducció costa molt que pugui transmetre el mateix que l'original, destaca entre els poemes que llegirà 'És tot el que tenim', que parla de l'experiència tràgica de Rússia al segle XX.
Amb motiu de la commemoració de l'any Vinyoli, abans de començar el recital s'apagaran els llums del Palau de la Música i pels altaveus sonarà la seva veu recitant un poema propi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada