dilluns, 26 de maig del 2014

El Subcomandante Marcos anuncia que "deixa d'existir" i de liderar l'EZLN

HISTÒRIC CAP DE LA REVOLTA DE CHIAPAS

El Subcomandante Marcos anuncia que "deixa d'existir" i de liderar l'EZLN

El dirigent zapatista, que passa a dir-se Galeano, diu que la guerrilla només va ser "una estratègia" per cridar l'atenció sobre els indígenes

El Subcomandante Marcos, durant un míting a Ciutat de Mèxic, el 2011.
AFP / JORGE UZON
El Subcomandante Marcos, durant un míting a Ciutat de Mèxic, el 2011.
ELPERIODICO
EFE / San Cristóbal de las Casas
Dilluns, 26 de maig del 2014 - 12.23 h
El líder de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN), el conegut com a Subcomandante Marcos --encara que la seva identitat ha estat sempre envoltada de misteri--, ha anunciat aquest matinada que es retira, que deixa d'existir o més aviat que "mai va viure", que la guerrilla només va ser una "estratègia" per cridar l'atenció sobre els indígenes, i que ara reneix amb el nom de 'Galeano', un company recentment assassinat.
"Per la meva veu ja no parlarà la veu de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional", ha dit el dirigent zapatista en un comunicat en què repassa la seva història de 30 anys amb el grup rebel que va declarar la guerra a l'Exèrcit de Mèxic i recorda que va ser "creat" pels indígenes després de la irrupció armada del 1994 quan la premsa es va centrar en ell per ser mestís.
"Va començar així una complexa maniobra de distracció, un truc de màgia terrible i meravellós, una maliciosa jugada del cor indígena que som, la saviesa indígena desafiava la modernitat en un dels seus bastions: els mitjans de comunicació", afirma Marcos en el text. Afegeix que el seu personatge va ser creat i ara els zapatistes el destrueixen. Es refereix també als rumors que té una malaltia terminal, sorgits en els últims anys pel fet que s'havia mantingut allunyat de la vida pública, i assegura que formen part de la simulació que ara finalitza.
"Ni estic ni he estat malalt, ni estic ni he estat mort. Si vam fer córrer aquests rumors va ser perquè convenia així. L'últim gran truc de l'holograma va ser simular una malaltia terminal, i fins i tot totes les morts que ha patit", explica a la carta.

Relleu de 'Galeano'

Després de cinc anys allunyat de la vida pública, el Subcomandante va aparèixer aquest cap de setmana durant uns minuts, muntat a cavall, envoltat d'indígenes i simpatitzants a la comunitat La Realidad del municipi de Las Margaritas, a la selva Lacandona. Hores després es va publicar aquest comunicat en què s'explica que la desaparició de Marcos estava planejada des de feia temps, però esperaven "el moment indicat" fins que va tenir lloc l'assassinat de l'indígena Jose Luis Solis Sánchez, 'Galeano', el 2 de maig i els zapatistes van decidir anar a La Realidad a "desenterrar-lo", perquè torni a caminar i a ensenyar.
"Pensem que és necessari que un de nosaltres mori perquè Galeano visqui. I perquè aquesta impertinent que és la mort quedi satisfeta, en el lloc de Galeano hi posem un altre nom perquè Galeano visqui i la mort s'endugui no una vida, sinó només un nom, unes lletres buides de tot sentit, sense història pròpia, sense vida. Així que hem decidit que Marcos deixi d'existir avui", afegeix.

En armes per la marginació dels indígenes

L'1 de gener de 1994 l'EZLN es va alçar en armes a l'estat de Chiapas, fronterer amb Guatemala, per la marginació de les poblacions indígenes d'aquesta regió. Només hi va haver combats durant uns dies, amb un saldo d'uns 300 morts, fins a l'alto al foc unilateral decretat el 12 de gener d'aquell any pel llavors president mexicà, Carlos Salinas. Això va donar inici a un procés de pau que va conduir als acords de San Andrés de 1996.
Encara que aquests acords no s'han complert per raons polítiques i legals, sí que hi ha un alt grau d'autonomia en mig centenar de municipis de Chiapas regits pels zapatistes. No obstant, es mantenen els alts nivells de pobresa a les zones autònomes, on els zapatistes es tanquen a qualsevol assistència i col·laboració de l'Estat en sectors com la salut i l'educació, per preservar la seva identitat cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada