dimarts, 27 de maig del 2014

El fundador d'Ikea diu que ha fet "el bé als pobres del món"

VA CREAR L'EMPRESA DE MOBLES EL 1943

El fundador d'Ikea diu que ha fet "el bé als pobres del món"

Ingvar Kamprad, de 88 anys, ha concedit una entrevista després de rebre el premi al millor empresari suec de tots els temps

Ingvar Kamprad, el fundador d'Ikea, en una imatge del 2002.
Claudio Bresciani / EFE
Ingvar Kamprad, el fundador d'Ikea, en una imatge del 2002.
EL PERIODICO
AFP / Estocolm
Dimarts, 27 de maig del 2014 - 09.25 h
El multimilionari fundador d'Ikea, el suec Ingvar Kamprad, ha afirmat aquest dilluns que fa "el bé als pobres del món".
En una aparició pública, que és rara en ell ja que no sol aparèixer als mitjans, Kamprad, de 88 anys, ha parlat després de rebre el premi al Millor Empresari Suec de Tots els Temps, que concedeixen els lectors de l'edició digital del diari Svenska Dagbladet.
"Estic una mica preocupat quan nomenen algú com el millor. [...] I pensar que sóc bo seria per a mi un desastre", afirma en declaracions recollides pel diari.
Kamprad recorda els seus inicis, quan venia màquines d'escriure per unes 50 corones (uns 5 euros avui).
"En aquell moment, jo ja reflexionava quan veia els treballadors agrícoles que vivien en la misèria i a qui no es permetia menjar a les cases, sinó als estables. Era una altra època", comenta. "Vaig aprendre una cosa: si algun dia tenia èxit amb algunes de les meves idees i em convertia en un home de negocis, mai menysprearia el pobre, el modest".

Concepte de negoci

"I creieu-me, es va convertir en la base del nostre concepte de negoci. I estic content de dir que som capaços d'estalviar milers de milions avui per ajudar els pobres del món en el seu conjunt", afegeix.
Kamprad, que prové d'una família modesta i tradicional d'una zona rural pobra, va fundar Ikea el 1943 amb la venda de diversos objectes petits.
La seva preocupació per l'eficiència i els baixos preus va donar com a resultat, en particular, la idea de vendre els mobles desmuntats i en embalatges plans. Amb el temps va convertir la seva companyia de mobles per a la llar en una de les més importants del món, present en 26 països.
Kamprad, que està transferint gradualment els seus poders, ha tornat a viure a la seva ciutat natal, després de 40 anys vivint a Dinamarca i Suïssa.

Punts negres de la seva biografia

Les seves simpaties amb el nazisme en la seva joventut, que ell mateix reconeix com un error, la gestió opaca de la seva fortuna i els seus conflictes amb els seus tres fills són parts certament fosques de la seva biografia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada