dimarts, 20 de maig del 2014

Un canvi climàtic va provocar la caiguda de l'imperi egipci

Investigació publicada a 'Journal of Archeological Science'

Un canvi climàtic va provocar la caiguda de l'imperi egipci

Segons l'estudi, elaborat per la universitat novaiorquesa de Cornell, es va produir un fenomen àrid que va disminuir els recursos alimentaris

L'esfinx i la gran piràmide de Kèops, a Egipte.
JORDI CORACHAN
L'esfinx i la gran piràmide de Kèops, a Egipte.
EL PERIODICO
EUROPA PRESS / Madrid
Dimarts, 20 de maig del 2014 - 20.14 h
Un conjunt de mostres d'arbres han aportat llum sobre un dels possibles desenllaços de la civilització egípcia. Segons un estudi dut a terme per la Universitat de Cornell de Nova York, publicat a 'Journal of Archaeological Science', la caiguda de l'imperi egipci va ser conseqüència d'un canvi climàtic.

Alteració de recursos alimentaris

Les mostres es van prendre d'un taüt egipci i dels vaixells funeraris enterrats a prop de la piràmide de Sesostris III. Amb aquestes restes, l'equip va utilitzar una tècnica per comparar els isòtops de radiocarboni dels materials de fusta. Gràcies a aquest treball, s'ha pogut datar amb precisió la fusta amb un error màxim de deu anys.
Els resultats de l'estudi han mostrat que l'any 2200 abans de Crist es va produir un fenomen àrid important. "Aquesta anomalia de radiocarboni s'explicaria per un canvi en l'estació de creixement, és a dir, un canvi climàtic, que data d'exactament aquest període àrid", ha explicat Stuart Manning, responsable del projecte.

Un fenomen que es torna a produir

"Els anells dels arbres mostren la classe de canvi climàtic ràpid que nosaltres, els científics i els polítics, temem", ha explicat Manning, que ha assenyalat que aquest treball mostra que "el canvi climàtic no té per què ser tan catastròfic com una Edat de Gel per causar estralls".
"Estem exactament en la mateixa situació que els accadis: si hi hagués alguna cosa que d'escapés del model estàndard de la producció d'aliments en grans àrees, seria un desastre", ha sentenciat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada