dilluns, 19 de maig del 2014

Uns misteriosos cercles apareixen al fons del mar Adriàtic

Curiositats
 SENSE EXPLICACIÓ CIENTÍFICA

Uns misteriosos cercles apareixen al fons del mar Adriàtic

La troballa alimenta teories rocambolesques sobre suposades visites extraterrestres

Imatge dels cercles feta per l'associació de protecció de l'entorn humà Sunce de Split.
EFE
Imatge dels cercles feta per l'associació de protecció de l'entorn humà Sunce de Split.
EFE / Zagreb
Dilluns, 19 de maig del 2014 - 15.55 h
El descobriment d'uns misteriosos cercles al fons del mar Adriàtic, a prop de la costa de Croàcia, està alimentant diverses teories rocambolesques davant la falta d'una explicació científica plausible, que inclouen suposades visites d'extraterrestres.
"Es tracta de cercles perfectes, impecablement delineats sobre el fons del mar, de manera que l'herba posidònia oceànica no en traspassa ni un mil·límetre. Mai he vist res igual", diu el biòleg Mosor Prvan, de l'organització per a la preservació de l'entorn humà Sunce de Split.
Per exemple, al llarg de l'illa de Dugi Otok, situada a la Dalmàcia central (a prop de Zadar), hi ha 28 cercles, tots d'un diàmetre idèntic d'uns 50 metres, tots a la mateixa distància de la costa i allunyats uns 300 metres els uns dels altres. S'han detectat més de 50 cercles, també a prop de les illes de Premuda, Molat, Unije, Susak i Srakane.

Estrany fenomen

L'estrany fenomen va ser descobert per casualitat per Sunce l'any passat mentre documentaven les espècies marítimes de la zona, primer a l'estudiar fotografies des de l'aire i després a l'explorar la zona amb bussos. Al mig dels cercles no hi creix res, pur sediment, sorra deserta, explica el biòleg Mosor Prvan.
"Sembla com si algú n'hagués eliminat la posidònia amb enormes tirabuixons. No sabem quan van ser creats ni com, però veiem que, per alguna raó, la planta no creix sobre les vores dels cercles i que a dins tampoc no hi ha llavors, com caldria esperar", explica.
Sunce va tractar d'esbrinar si aquest fenomen podia ser causat per pesca il·legal amb dinamita o per prospeccions de petroli, però experts en les matèries els han convençut que activitats d'aquest tipus deixen empremtes molt diferents.
"És un misteri. S'ha d'investigar la possibilitat que l'Exèrcit de l'antiga Iugoslàvia realitzés aquí uns experiments desconeguts, però la població local no recorda res de similar. S'haurà de veure", comenta Prvan.
El biòleg considera que seria necessari fer una anàlisi química del terreny de l'interior dels cercles, fer-hi excavacions i realitzar-ne més mesures per trobar possibles pistes.

Estranyes resplendors

La població local no dubta a relacionar els cercles i les "estranyes resplendors" al cel que veuen ocasionalment des de fa anys (també al final de l'estiu passat) amb alienígenes.
Segons el portal informatiu ‘24 sata’, diversos habitants havien informat al setembre d'estranyes resplendors, curtes i llargues, sobre el mar, al llarg de la línia que uneix les illes esmentades, mentre que l'Exèrcit va negar simulacres militars a la zona.
El 1997 la policia va registrar un estrany fenomen sobre les illes davant de Zadar, com "globus resplendents que se submergien al mar", que mai va tenir explicació, assegura el canal.
No obstant, Renato Batel, director del reconegut centre d'investigacions marítimes Rudjer Boskovic, assegura que al mar passen moltes coses que semblen estranyes, però totes tenen al final la seva explicació científica.

Música vienesa en les restes d'un naufragi

"Per exemple, em truquen bussejadors per explicar-me que quan se submergeixen a prop del vaixell austrohongarès Baron Gautsch (enfonsat el 1914 a prop de l'arxipèlag de Brijuni) senten música vienesa tocada per un piano", diu.
"Jo els explico que no existeixen fantasmes, només sons variats dins el mar que el cervell associa amb el tràgic naufragi", afirma el científic croat.
Una explicació que per a uns quants mitigarà l'enigma dels cercles, però per a altres persones podria destapar un nou misteri submarí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada