dilluns, 31 de març del 2014

El Bayern de Pep vestirà com el Barça

 


*Premier *League

El Bayern de Pep vestirà com el Barça


Nova *equipación que el Bayern té gairebé tancada amb *Adidas
Mundo Deportivo  31/03/2014 12:36

El Bayern *Munich ja té gairebé tancat amb *Adidas com seran els dissenys de les noves samarretes per a la temporada 2014/2015.

 

La principal té un enorme semblat amb la del Barça. Franges blaves *yr *ojas, encara que amb mànigues vermelles, coll rodó blanc i tires fines en els homes del mateix color.

Samarretes similars a les quals es van portar fa vint anys. La de visitant serà l'elegant color negre.

La FAES inunda el Parlament Europeu d'opuscles contra la independència

Dilluns  31.03.2014  19:53

La FAES inunda el Parlament Europeu d'opuscles contra la independència

Ho ha denunciat Raül Romeva · La fundació els ha editats amb finançament públic

VilawebLa fundació FAES, vinculada al Partit Popular, ha enviat als eurodiputats de Brussel·les centenars d'opuscles d'un argumentari contra la independència de Catalunya, amb el títol 'Vint preguntes amb resposta sobre la secessió de Catalunya' (pdf). Ho ha denunciat a Twitter Raül Romeva, que ha remarcat que els llibrets havien estat editats amb el finançament del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports espanyol.
El text de l'opuscle diu que el procés català és il·legal i inconstitucional, nega els motius històrics o greuges de Catalunya envers Espanya i alerta de perills que implicaria per al Principat una hipotètica independència, resumits en tres conceptes: 'Debilitat institucional, empobriment greu i aïllament internacional.'
El document pronostica una caiguda del 19% al 24% del PIB en els principals sectors, més de quatre vegades superior a la baixada del PIB espanyol durant la crisi. 'Fallida econòmica i social', sentencia.

Els arguments que s'hi exposen són els que el PP ha repetit insistentment sobre les conseqüències catastròfiques d'una independència de Catalunya. Però ara la FAES els endreça i els aplega en un argumentari: nega el perjudici de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estatut; nega que els catalans tinguin el dret de decidir; nega (contradient el Consell Assessor per a la Transició Nacional) que hi hagi cap manera per què el govern espanyol pugui cedir la competència per a convocar referèndums, amb frases com aquesta: 'Que [la consulta] sigui consultiva i no vinculant no converteix una consulta impossible en possible.'

I continua negant: diu que Catalunya no entraria a la Unió Europa, que restaria fora de l'OTAN i també fora de les Nacions Unides.
En el pròleg de l'estudi, el secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos, ja constata que el procés català, que vol presentar-se com la màxima expressió d'exercici democràtic, 'suspèn tots els criteris que defineixen allò que la democràcia implica en una societat avançada: estat de dret, institucions representatives i pluralitat'.

'Es furten a l'opinió pública els elements d'un debat realment democràtic i plural', diu, perquè es combina 'el menyspreu a la legalitat amb l'ocultació deliberada de tot allò que contradiu les expressions secessionistes'. És especialment dur contra l'argument que enfronta la voluntat popular a la llei: 'Les llibertats i l'autogovern són possibles per la constitució, i no malgrat la constitució.'

Sobre els nacionalismes diu això: 'Acaben essent els agents més profundament divisius de la societat. Tant a Catalunya com al País Basc, el secessionisme nacionalista ha protagonitzat i protagonitza els processos més traumàtics de divisió política i social que s'han produït en el període democràtic que s'obre des de la transició.'

L'argumentari de la FAES es divideix en quatre blocs de preguntes sobre la secessió: per què, com, a quin preu i per a què. En el primer apartat nega que hi hagi motius per a parlar d'una Espanya que va contra Catalunya, reivindica que els catalans van voler la transició i van votar la constitució. També defensa la sentència del TC sobre l'estatut i diu que Catalunya té el màxim grau d'autogovern. I arriba a la conclusió que 'la secessió és un procés sense raons que es recolza en la invenció d'un greuge inexistent'.

'Ja sabem, per l'experiència del segle XX, què pot arribar a significar un projecte populista'


En el com, l'estudi defineix la via de la secessió com 'un projecte ideològic radical i populista'. 'I ja sabem, per l'experiència del segle XX, què pot arribar a significar això.' Insisteix que la consulta és inconstitucional i il·legal, i que només fóra possible si primer hi hagués un canvi de la constitució. Ni l'estat no pot convocar la consulta, ni pot delegar la competència per fer-ho.

La FAES subratlla que únicament la constitució d'Etiòpia reconeix un procés de secessió de part del seu territori i nega l'existència d'un dret de decidir al marge de la carta magna i del dret. Segons la fundació vinculada al PP, el dret de decidir és un expressió nacionalista creada pel lehendakari Juan José Ibarretxe.

Així mateix, afirma que el dret a l'autodeterminació no és aplicable a Catalunya perquè es limita a processos de descolonització i de règims no democràtics i que no respecten l'estat de dret.

Caiguda del PIB, fallida econòmica i social


En aquest tercer capítol de preguntes amb resposta, la FAES rebutja que Espanya hagi 'robat a Catalunya' en el passat ni que hi robi en el present, i avisa que en cas d'independència Catalunya sortiria immediatament de la UE.

Catalunya, continua l'estudi, seria més pobra, hauria de pagar aranzels, no participaria en els fons europeus, hauria de reorientar el comerç exterior i perdria inversions. Els efectes de la secessió, diu, serien 'devastadors'. En matèria d'exportació, Catalunya pagaria aranzels, els preus pujarien i això faria perdre competitivitat als productes catalans. La conseqüència seria acomiadaments en massa o baixada de sous per a poder continuar venent. L'augment de la desocupació perjudicaria les pensions.

En conclusió, una caiguda entre el 19% i el 24% del PIB en els principals sectors --segons el professor Clemente Polo--, més de quatre vegades superior a la que ha tingut el PIB espanyol en aquesta crisi. 'Un procés per a la fallida econòmica i social', diu la FAES.

Sortida de tots els organismes


En l'apartat de 'per a què', l'estudi assegura que Catalunya sortiria de tots els organismes i hauria de tornar a signar tots els tractats, de manera que esdevindria 'irrellevant en el pla internacional'.

Miquel Valls.Un català esdevé per primer cop primer ministre de França

17:31  h.

Manuel Valls segueix el camí que van emprendre en el seu dia a Espanya el general Prim i Estanislau Figueras 

Lluís Bou
El Singular Digital
Un català serà per primer cop el primer ministre de França. El president de la República, François Hollande, anunciarà a les 20 hores el nomenament per al càrrec del barceloní Manuel Valls, de nacionalitat francesa, catalanoparlant i seguidor del Futbol Club Barcelona.

La designació de Valls, que rellevarà Jean-Marc Ayrault, és la primera decisió que ha pres Hollande després de la desfeta del PS a les eleccions municipals del cap de setmana passat, on pràcticament només ha conservat París entre les ciutats emblemàtiques franceses. Valls, actual ministre de l'Interior, és un dels dirigents socialistes francesos més ben situats a les enquestes. No està considerat un polític catalanista, sinó plenament adaptat als paràmetres jacobins, però coneix perfectament la situació de Catalunya.

Sobre el paper Valls és el segon català que arriba a la cúpula política francesa, tot i que el seu antecessor va ser efímer, en l'etapa de les revoltes del 1848. Va ser el perpinyanès Francesc Aragó, que va ser cap d'Estat durant dos mesos.

Valls segueix les passes que en el seu dia van fer a Espanya el general Prim i Estanislau Figueras, els catalans que han arribat a governar a l'Estat espanyol. El primer va ser pregident del govern espanyol entre el 1869 i 1870, quan va ser assassinat. Figueras va ser el president de la primera República espanyola durant un curt període de 4 mesos el 1873. És l'autor de la paradoxal frase "Estic fins als collons de tots nosaltres", adreçada als seus ministres.

Catalans want to vote - Human towers for democracy.Castells simultanis a set capitals europees pel dret de decidir


Dilluns  31.03.2014  14:49
Autor/s: ACN

Castells simultanis a set capitals europees pel dret de decidir

'Catalans want to vote. Human towers for democracy' és el lema de l'acció, promoguda per Òmnium Cultural amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres

Vilaweb
París, Brussel·les, Londres, Lisboa, Ginebra, Berlín i Barcelona. Són les set ciutats europees confirmades que acolliran el pròxim 8 de juny una aixecada de castells per reivindicar el dret de decidir dels catalans. L'acció, impulsada per Òmnium Cultural, porta per lema 'Catalans want to vote. Human towers for democracy' -'Volem votar. Castells per la democràcia'-, i vol aprofitar la rellevància internacional del món casteller, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010, per reclamar que es pugui realitzar la consulta del 9 de novembre i també 'internacionalitzar' el procés sobiranista mobilitzant la societat civil tant dins com fora de Catalunya.
Per fer possible l'acció, s'ha endegat una campanya de 'micromecenatge' per recaptar un mínim de 120.000 euros, xifra que representaria el 30% dels 400.000 euros necessaris per poder dur a terme aquest esdeveniment cultural i reivindicatiu. Les colles castelleres que actuaran a l'estranger, cobriran bona part de les seves pròpies despeses. La resta de costos es finançaran amb recursos d'Òmnium.

El tret de sortida per recaptar fons -a través de la plataforma Verkami-, s'ha donat aquest mateix dilluns i finalitza el 15 de maig. Entre les eines de promoció, s'ha editat un vídeo de presentació amb la 'veu en off' de l'actor Lluís Soler i diverses imatges que mostren actuacions castellers i també simbolitzen el seus valors. De fet, Muriel Casals ha traçat paral·lelismes entre elements propis del món casteller i el procés pel dret a decidir

D'una banda, ha parlat de la 'pinya' o base del castell referint-se a 'la part que no es veu, però que és tant important' com les altres; i també de l'anxaneta, el nen o nena que, dalt de tot de la construcció, marca quan el castell està carregat però que també mostra la 'fragilitat'. 'El procés que estem tirant endavant necessita d'aquesta pinya, i al mateix temps, que tots els que l'observen siguin conscients que també hi ha una certa fragilitat', ha manifestat Casals.

'Catalans want to vote. Human Towers for democracy', vol aprofitar també el fet que els castells incorporen alguns dels principals valors universals com són l'esforç, el treball comunitari, la constància, l'audàcia i la solidaritat. Uns valors que els organitzadors també volen emprar per projectar Catalunya com a país a l'exterior. 'Volem arribar al ciutadà europeu normal, que sovint desconeix qui som els catalans', ha declarat Quim Torra, membre de la junta directiva d'Òmnium.

Les actuacions: des del 'Tower Brigde', de Londres a la plaça de les Nacions de Ginebra

Amb la data fixada del 8 de juny, es preveu que la Colla Joves Xiquets de Valls actuïn davant el pont més conegut de la capital britànica, el 'Tower Bridge' de Londres. Per la seva banda, la Vella de Valls estarà a París, a tocar de la Torre Eiffel, al parc del Champ de Mars. Fins a la 'Grande Place' de Brussel·les viatjaran els Castellers de Vilafranca, mentre que els Castellers de Sants aniran fins a Lisboa, on aixecaran construccions davant la Torre de Betlem.

Per la seva banda, els Xiquets de Reus actuaran davant de Nacions Unides, i Berlín serà la destinació dels Xics de Granollers per aquesta jornada, que es tanca amb una 'actuació doble' a Barcelona: una a la plaça de Sant Jaume amb Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Castellers de Sabadell, i una altra a la plaça Gaudí, amb els Castellers de la Sagrada Família. Els organitzadors no donen per tancades ciutats i mantenen oberta la mà perquè altres colles se sumin a la iniciativa.

Falta Madrid

Preguntat per un periodista a la roda de premsa de presentació sobre el motiu pel qual Madrid no està a la llista de capitals on es durà a terme l'acció, Muriel Casals ha assenyalat que en algun moment s'ha plantejat incloure-la. La presidenta d'Òmnium ha raonat que en les sortides previstes 'busquem gent amiga' i anar a indrets 'on ja hi hagi un nucli d'amics per consolidar amistats i ampliar-les', donat que la campanya compta també amb el suport de casals i entitats catalanes a l'estranger. 'Procurem anar a llocs on ja hi hagi un nucli d'amics', ha insistit Casals. 'I potser ara a Madrid és un territori on en aquests moments, el que més tenen de ganes de veure ara no és una torre nostra', ha conclòs.

El PP es queda sol a les Corts Valencianes condemnant ara la Via Catalana

Dilluns  31.03.2014  15:11
Autor/s: ACN

El PP es queda sol a les Corts Valencianes condemnant ara la Via Catalana

Els populars es queixen que hi va haver un tram dins del País Valencià

VilawebLa comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de Les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dilluns una proposició no de llei presentada pel PP per condemnar que la 'Via Catalana' celebrada durant la passada Diada entrés al País Valencià. La proposició ha estat aprovada amb els únics vots a favor del PP i el vot en contra dels tres grups de l'oposició, PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV).
El diputat del PP Rubén Ibañez ha considerat 'una ingerència territorial' la cadena sobiranista i ha reclamat que les Corts Valencianes han de proclamar 'lleialtat a la Carta Magna i a la indissoluble unitat d'Espanya'. Ibáñez també diu que no consentirà mai 'que la Comunitat Valenciana sigui una sucursal catalana'. El portaveu adjunt dels populars a la cambra ha dit que la Via Catalana en entrar per Vinaròs 'va ser una ingerència territorial que, perquè atempta contra el marc autonòmic valencià i les seues senyes d'identitat.'

Més: 'En introduir-se en la nostra Comunitat exhibint símbols i proclamant consignes independentistes i anticonstitucionals es va fomentar un enfrontament amb les senyes d'identitat valencianes, el que demostra que el que volen alguns és intoxicar la nostra Comunitat i als valencians'.

El portaveu adjunt socialista a les Corts, Rafael Rubio, ha criticat que el PP estigui tan preocupat per una cadena humana en què es van exhibir banderes de Catalunya per remarcar que no 'em preocupen les banderes que configuren l'estat espanyol sinó les esvàstiques nazis quan vostès no diuen res i quan surten els seus representants i els seus cadells i aixequen la mà . Això sí que em preocupa'.

La diputada de Compromís, Mireia Mollà, també ha rebutjat la proposició del PP en assenyalar en aquest sentit que els populars han rebutjat propostes de condemna i reprovació a les persones que feien apologia del nazisme. Mollà ha afegit que el que preocupa els ciutadans és la crisi i ha qualificat de vergonya que els popular es preocupin d'aquests temes.

El portaveu adjunt de EUPV Ignacio Blanco, també s'ha mostrat contrari a la proposta i ha criticat el 'fals valencianisme' del PP, a qui ha acusat de practicar 'nacionalisme espanyol ben ranci'.

diumenge, 30 de març del 2014

Juan Carlos va organitzar el cop d'estat per desfer-se de Suárez


Diumenge  30.03.2014  20:40

Juan Carlos va organitzar el cop d'estat per desfer-se de Suárez

Ho diu la periodista Pilar Urbano en una llarga entrevista El Mundo · Explica part de la documentació del llibre 'La gran desmemoria', en què es basa per a fer l'acusació
Vilaweb
L'organització del cop d'estat del 23 de febrer de 1981 per part del general Alfonso Armada va ser obra de Juan Carlos que volia fer fora de la presidència Adolfo Suárez, amb qui tenia una relació extremadament tensa. Ho explica la periodista Pilar Urbano en el llibre 'La gran desmemoria', que sortirà a la venda dijous. Avui el diari El Mundo ha publicat una llarga entrevista a la periodista, on explica episodis molt rellevants i sorprenents de la relació entre Suárez i Juan Carlos.
Urbano té converses enregistrades amb Suárez i diversos testimonis, a més de documentació escrita de l'època corresponent a tot de polítics. Assegura que Juan Carlos va moure tots els fils que van conduir al 23-F amb la intenció de fer fora del govern Suárez, amb qui tenia unes relacions pèssimes.
Relata converses entre el cap d'estat i el cap de govern, en què Juan Carlos commina obertament Suárez a dimitir, es nega a acceptar que convoqui eleccions i li anuncia el cop d'estat com a solució. Un cop d'estat d'on havia de sortir un govern de concentració presidit per Juan Carlos mateix o per Armada, amb l'acord de tots els grans partits, excepte CiU i PNB. Molts dirigents, entre els quals Urbano esmenta González, Fraga i Solé Tura, ja havien donat el vist-i-plau a integrar-se en un govern presidit per un militar.
En l'entrevista, Pilar Urbano, que va escriure un llibre anterior amb el suport de Sofia de Grècia, relata amb tot detall les amenaces de Juan Carlos a Suárez i explica quines són les seves fonts, amb noms i cognoms. Sobre els fets del 23-F, diu que creu que Juan Carlos ja no controlava aquella acció, però que hauria estat impossible sense el suport del monarca a Armada i al cop d'estat que Suárez va aturar dimitint per sorpresa dies abans que es dugués a terme.

Purito conquista a Montjuïc la seva segona Volta

CICLISME

Purito conquista a Montjuïc la seva segona Volta

Contador ha atacat dues vegades, però no ha aconseguit deixat enrere al corredor català

L'holandès Lieuwe Westra (Astana) s'adjudica l'última etapa

Purito Rodriguez llança un ram de flors als seus incondicionals al podi com a vencedor de la Volta a Catalunya.
JORDI COTRINA
Purito Rodriguez llança un ram de flors als seus incondicionals al podi com a vencedor de la Volta a Catalunya.
EL PERIODICO
SERGI LÓPEZ-EGEA / Barcelona
Diumenge, 30 de març del 2014 - 18.13 h
Joaquim 'Purito' Rodríguez ha guanyat aquest diumenge a Montjuïc la 94a edició d'una Volta a Catalunya lluitada amb els elements. Ha fet vent, ha plogut, ha nevat, hi ha hagut boira i ha fet fred, tot el que un tem quan va en bici. Desafiant el mal temps –a Barcelona ha plogut just fins que s'ha travessat la línia d'arribada–, Purito s'ha imposat per segona vegada en la seva carrera esportiva –ja ho va fer el 2010—a la ronda catalana.
L'última etapa, amb sortida i arribada a la capital catalana, tenia l'al·licient d'un circuit a través de Montjuïc, al qual es feien vuit voltes. Per seguretat, l'organització s'ha vist obligada a retallar 200 metres de pujada (dels més dura) i 800 de baixada (els més perillosos), i així restava efectivitat a qualsevol atac important. No obstant, la mesura s'ha pres com una necessitat. Si no, hauria estat molt perillós per a la integritat física dels corredors.

Westra guanya l'etapa

Gràcies a una escapada des de l'inici, Lieuwe Westra, de l'Astana, s'ha anotat el triomf a Montjuïc. Alberto Contador, que ha quedat en la general a tan sols 4 segons del corredor català, ha atacat en les dues últimes ascensions, però Purito l'ha pogut neutralitzar. Després de recollir els premis, Joaquim Rodríguez ha destacat que ha vist el ciclista madrileny molt motivat i que veu en ell un seriós candidat al Tour. Ell, per la seva banda, es troba al 100 per 100 de cara als pròxims objectius, sobretot a les aspiracions a aconseguir el triomf al Giro.
General final
1. Joaquim Rodriguez (Esp/Katuixa) 29:41:34 h.
2. Alberto Contador (Esp/Tinkoff) a 4 seg.
3. Tejay van Garderen (EUA/BMC) a 7 seg.
4. Romain Bardet (Fra/AG2R) a 10 seg.
5. Nairo Quintana (Col/Movistar) a 10 seg.

'El català s'ensenya més arreu del món que a l'estat espanyol'

Diumenge  30.03.2014  11:48
Autor/s: Begoña Fuentes - ACN

'El català s'ensenya més arreu del món que a l'estat espanyol'

L'ACN parla amb docents, estudiants i responsables dels estudis d'algunes de les 150 universitats internacionals que imparteixen llengua i cultura catalanes
Vilaweb
Estudiar llengua i cultura catalanes és possible aquest curs a gairebé 150 centres universitaris de tot el món, i almenys 6.000 persones ja ho han provat. 'Hi ha una voluntat indiscutible d'incorporar el català als programes d'estudis universitaris', assegura a l'ACN el director del Centre d'Estudis Catalans de la Queen Mary University de Londres, Jordi Larios, que lamenta que aquesta voluntat a Espanya 'no existeix o és poc significativa'. L'atracció per Barcelona, la política o fins i tot el futbol empenyen molts dels estudiants internacionals a inscriure's als estudis. Segons l'Institut Ramon Llull, també creix la demanda per conferències sobre el procés sobiranista.
La Zoe és grega. Ha viscut durant un temps a França i ara estudia i resideix a Londres, on ultima la seva tesi doctoral sobre Sociofonètica del català a la prestigiosa Queen Mary University. L'any 2007, de vacances a Barcelona, va aconseguir entrades per un partit de futbol al Camp Nou, parada turística obligatòria. Entre crits i gols, va despertar-se la seva curiositat pel català. 'Volia saber per què el Barça lluita per la identitat catalana i per la promoció de la llengua. I fa dos anys vaig decidir estudiar català', explica. Ara, dos dies a la setmana, té classes de llengua i cultura catalanes a la Facultat d'Arts, on comparteix aula amb altres estudiants del Regne Unit, Irlanda, Rússia o l'Equador, que majoritàriament cursen Estudis Hispànics. Alguns d'ells, la doble llicenciatura d'Estudis Hispànics i Llengua Catalana, que inclou assignatures introductòries al català, així com relatives a l'art, la literatura i la història del país.

El curs acadèmic vinent, els estudiants d'aquesta universitat britànica també tindran l'oportunitat de fer una altra doble llicenciatura en català, que tindrà el 50% del temari centrat en matèria catalana. La universitat Queen Mary es convertirà així en el primer centre món en oferir-la. De fet, és una de les cinc universitats internacionals que acull una càtedra o un Centre d'Estudis Catalans, tots impulsats per l'Institut Ramon Llull amb l'objectiu de consolidar els estudis de llengua, literatura i cultura catalanes i de promoure la recerca dins l'àmbit acadèmic.

El professor Jordi Larios dirigeix el Centre d'Estudis Catalans de la Queen Mary des de 2005, i assegura que l'interès docent pel català ha crescut els darrers anys, també en l'àmbit de la recerca. Des del 2010, en aquesta universitat de Londres 's'han fet mitja dotzena de tesis doctorals' sobre temàtica catalana, destaca.

El professor lamenta, però, que el català 's'ensenya més arreu del món que a l'estat espanyol, fora dels territoris de parla catalana'. 'Només algunes universitats espanyoles', com les de Granada o Salamanca, assegura Larios, 'tenen departaments dedicats a la docència del català o que donen aixopluc al català'. 'Són excepcions', reitera. Larios creu que a l'Estat 'no hi ha voluntat o és poc significativa' d'incorporar el català als programes acadèmics. 'És una voluntat tenyida d'un color polític, el del nacionalisme espanyol', afegeix.

En total, sense comptar les zones catalanoparlants de Balears, Catalunya i València, són nou les universitats de l'Estat que imparteixen contingut acadèmic sobre llengua o cultura catalanes, mentre que a Itàlia en són 13, a Alemanya, 19 i a França i el Regne Unit, 21.

Una diferència 'considerable', segons Andreu Bosch, director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, departament que compta amb un pressupost públic de 1.580.000 euros. El 85% dels diners es destinen a cobrir els costos de contractació del personal docent a 89 de les 146 universitats d'arreu del món que aquest curs acadèmic ofereixen contingut català.

Barcelona, pol d'atracció

L'Ester Pou és una de les professores universitàries i explica que el nombre d'estudiants de català 'creix cada any' al Regne Unit. 'El boca-orella funciona. Molts, en descobrir Barcelona o Catalunya, volen aprendre la llengua que han escoltat al carrer i després ho comenten a altres companys', assegura. A més, explica, els estudiants de Filologia tenen l'opció de cursar un curs acadèmic a l'estranger, i Barcelona és un dels destins preferits.

'La meva família s'ha traslladat a viure-hi, i com que a mi també m'agradaria anar-hi a treballar, ara aprenc el català', explica la Maria, una estudiant russa enamorada de la Ciutat Comtal. D'altres estudiants, segons Jordi Larios, 'mostren la seva curiositat per la nostra llengua en arribar a la Queen Mary, quan s'adonen que la cultura hispànica no existeix com a tal, sinó que el que existeixen són diferents cultures hispàniques, entre elles, la catalana', assegura.

'És cert que la situació política actual a Catalunya fa que estudiants de les universitats [internacionals] s'interessin per entendre què està passant al país, el procés que estem vivint', assegura Andreu Bosch, de l'Institut Ramon Llull. 'Els alumnes et pregunten per això i segueixen el tema als mitjans internacionals', apunta la professora Pou. 'Això també es reflecteix en la demanda de conferències que ens fan les universitats', afegeix Bosch, que organitzen seminaris i cicles 'no només sobre la projecció internacional de la cultura catalana', sinó també per abordar, 'des d'una vessant politòloga o sociològica', la situació política catalana.

El català als Estats Units

En canvi, el responsable d'estudis catalans de la universitat de Chicago i director de la càtedra Joan Corominas, Mario Santana, descarta que en la comunitat acadèmica hi hagi més interès pel català arran de les demandes sobiranistes a Catalunya. 'És una mica fictici pensar que el món està pendent d'això. El que passa a Espanya i Catalunya, a Itàlia [i Venècia] o en d'altres indrets d'Europa interessa molt poc als Estats Units', remarca. '[Estats Units] és un país molt tancat en aquest sentit, i que només té interès en el que passa fora quan això afecta als interessos nacionals', afegeix.

'La universitat de Chicago és una mica especial: hi ha estudiants amb interessos molt diferents, molt intel·lectuals, i s'ensenyen prop de 40 llengües, competim amb moltes', explica Santana, que avança la creació d'un ' títol de petit rang' sobre català el curs 2014-2015.

'L'aproximació als estudis de doctorat a Europa i Amèrica del Nord difereix, són dos estils diferents', explica el professor Santana. 'No tenim un programa de filologia en el sentit europeu, amb introducció a la llengua o la literatura, sinó que oferim cursos que depenen de les visions dels professors visitants. Tot i que menys intensa, la formació és molt més plural', destaca.

El director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull corrobora aquesta visió. 'Més enllà d'aprendre la llengua, l'interès major és la cultura catalana en un sentit ampli, el model de convivència lingüística a Catalunya o la vinculació entre el cinema català i el país'. Per exemple, assegura Andreu Bosch, la cinematografia catalana 'agrada' als Estats Units, i cita l'exemple de la universitat de Massachussets, que compta amb un cicle propi de cinema català.

Expansió a Europa de l'Est i el Japó

A més, a països de l'Europa de l'Est com Rússia, República Txeca, Polònia, Romania o Hongria, 'hi ha molt d'interès per la llengua i cultura catalana', segons Bosch. 'Potser no hi tenim una massa crítica d'universitats excessiva, però sí força estudiants concentrats', emfatitza.

Així mateix, el responsable d'Universitats de la IRL destaca que recentment s'ha inaugurat un programa d'estudis catalans a la Universitat de Llengües Estrangeres de Tòquio. A la capital japonesa també hi ha un altre centre d'ensenyament superior que imparteix català, la Hosey University. Completa el trio la d'Osaka. Bosch, a més, assegura que s'està estudiant una propera obertura d'un programa d'estudis catalans a la ciutat de Kioto.

Avui 30 d'Abril neix el CataloniaCoin. L'auge de les 'bitcoins nacionals'



Per què Cataloniacoin?

Bitcoin ens ha demostrat que podem utilitzar una moneda que no ha estat creada pels Estats ni controlada pels bancs . Després de la crisi financera i l’endeutament, juntament amb la mala gestió del govern, el poble català està fart. Per aquestes circumstàncies neix CataloniaCoin, una moneda creada pel/per el poble, el qual s'ha vist afectat per la crisi i el maltractament dels bancs i del govern .
Utilitzar Cataloniacoin és una manera , perquè l'individu pugui recuperar la seva llibertat i tenir un control del 100% sobre els seus diners i actius, alliberant-se dels grillons dels bancs centrals. A diferència d'altres crypto-monedes, menys accessibles per a la població general, Cataloniacoin es distribuirà entre tots els catalans. "El llençament de Cataloniacoin serà" Diumenge ,30 de Març a les 23 hores(GMT+1)

http://www.cataloniacoin.cat/# 

dissabte, 29 de març del 2014

El nostre horari nazi de cada dia

Divendres  25.03.2011  

El nostre horari nazi de cada dia

VilawebAl número 68 del Butlletí Oficial del govern franquista es va publicar una ordre del 7 de març de 1940 que deia: 'Considerant la conveniència que l'horari nacional vagi d'acord amb el d'alguns altres països europeus, i els avantatges de tota mena que l'avançament temporal de l'hora comportarà, disposo que el dissabte, 16 de març, a les vint-i-tres hores, s'avanci l'hora legal en seixanta minuts. (...) Oportunament s'indicarà la data del restabliment de l'hora normal.' L'ordre va comportar que l'Espanya franquista passés a homologar-se voluntàriament a l'hora central europea o CET (el fus horari que va una hora endavant respecte del temps universal coordinat o UTC), la que l'Alemanya nazi havia imposat a tots els territoris ocupats amb horari diferent: Bèlgica, França, Luxemburg, els Països Baixos i Polònia. Amb la fi de la Segona Guerra Mundial, tots aquests estats van mantenir l'horari centreeuropeu i fins i tot s'hi van sumar Andorra, Gibraltar i Mònegue. Amb tot, el manteniment del CET a Espanya fins a l'actualitat, setanta-un any després, és el que causa més estranyesa.
D'entrada, perquè Espanya no estava obligada a adoptar el CET i ho va fer per motius d'afinitat ideològica amb el règim nazi. Alhora, perquè l'ordre de 1940 era explícitament temporal i deixava la porta oberta a tornar a 'l'horari normal'. I, sobretot, perquè l'adopció de la també anomenada hora de Berlín era totalment irregular aplicant-hi criteris geogràfics.
El 1884, vint-i-set països van signar a Washington (EUA) un acord internacional en la Conferència del Meridià, en què es va dividir el món en vint-i-quatre fusos adoptant com a referent el meridià de Greenwich. El temps mitjà de Greenwich o GMT (Greenwich Mean Time) és el temps solar mitjà a l'Observatori Reial de Greenwich, prop de Londres (Anglaterra), que per convenció és a zero graus de longitud. El meridià de Greenwich, cal recordar-ho, passa ben a prop de Fraga i per València. A Europa, se segueix a la Gran Bretanya i a Portugal, i per lògica s'hauria d'aplicar a la resta de la península Ibèrica i a França.
Això és el que reclama, de fet, la Comissió per la Racionalització dels Horaris a Espanya, que fa campanya per a canviar l'horari. Segons aquesta entitat, formada per nombroses enitats i institucions públiques i provades, adoptant l'hora portuguesa la resta de la Península es continuaria regint pel Sol, però es dinaria a la una i no a partir de les dues, se soparia a les vuit i no a partir de les nou, i se sortiria de treballar, en general, pels volts de les cinc, cosa que conciliaria millor la feina i el lleure.


Speech Recognition App for Google Chrome. Un reconeixedor de veu al navegador


Dissabte  29.03.2014  06:00

Un reconeixedor de veu al navegador

VilawebDe recursos lingüístics digitals, n'hi ha de moltes menes. Des dels més bàsics, com els traductors mecànics i els verificadors ortogràfics, fins a eines una mica més avançades i complexes, com els correctors gramaticals i els diccionaris de sinònims. El català disposa de tots aquests programes, però no ha fet un pas decidit cap als reconeixement de veu. Dictation hi posa remei, parcialment.
Es tracta d'un programa que proposa als internautes d'accedir a la 'màgia del reconeixement de veu per a escriure missatges electrònics o dictar documents llargs directament al navegador, sense haver de tocar cap tecla'. Sols han d'activar el micròfon de l'ordinador i començar a parlar.
Entre les nombroses llengües que reconeix Dictation hi ha l'alemany, l'àrab, el castellà i el xinès, a més del català.
L'aplicació funciona únicament amb el Chrome, atès que fa servir el motor de reconeixement de veu integrat del navegador de Google per a traslladar la veu en text.

Aliments crus, són més sans ?

 TOCS DE GASTRONOMIA

Aliments crus, són més sans ?

La carn crua no és més nutritiva que a la planxa però les fruites i verdures són més vitamíniques al natural

 24-03-2014  
Aliments crus, són més sans ?
Aliments crus, són més sans ?
És cert que el cru està de moda i que hi ha una idea generalitzada que qualsevol aliment cru és més sa. I en part és així, però només en part. En l'univers vegetal sí que la fruita crua és més nutritiva i vitamínica que la cuita i que, en general, el mateix es pot dir de les verdures. No és casualitat que l'OMS recomani que de les cinc racions de fruites i verdures que s'han de prendre diàriament, almenys la meitat siguin sense cocció. Ara bé, en el camp de les llegums ja no és el mateix.
Els llegums crus, d'entrada, són menys nutritives que cuites perquè posseeixen substàncies anomenades anti-nutrients que, entre altres coses, poden dificultar la digestió de les proteïnes. No només això. Els llegums crus són més indigestes i fins i tot en algunes persones poden resultar problemàtiques.
Si es tracta de carn o peix, el tema és encara més clar. És innegable que el peix cru té característiques organolèptiques especials, però no és més nutritiu que el cuinat. Al contrari. Les proteïnes són més absorbibles cuites que crues. A més, no cal recordar que el perill microbiològic del peix cru és molt superior.
Amb la carn passa una cosa semblant. El deliciós steak tartar no és més nutritiu que el clàssic bistec a la planxa. No s'escapa a aquest tema l'ou. En cru té anti-nutrients que poden inactivar la biotina o vitamina B8. En definitiva, prendre aliments crus pot ser molt interessant, però té també els seus inconvenients. Cal no oblidar que la cocció ha fet possible al llarg de la història una alimentació més segura, més completa i més variada.

Sitges s’adhereix a l’Hora del Planeta

L'EGOMETRE

Sitges s’adhereix a l’Hora del Planeta

La il·luminació nocturna de la tradicional imatge de La Punta s’apagarà aquest dissabte entre les 20.30 hores i les 21.30 hores. La ciutadania també es podrà afegir a l’apagada elèctrica per contribuir a l’estalvi energètic.

La imatge nocturna de Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla canviarà durant una

hora aquest dissabte. La il·luminació de la façana exterior La Punta s’apagarà com a

gest simbòlic per sumar-se a l’Hora del Planeta. La iniciativa, promoguda pel World

Wide Fund for Nature (WWF) des de l’any 2007, consisteix en una apagada elèctrica

voluntària dels principals edificis i monuments. Des d’aquesta ONG es demana als

particulars però també als municipis, organitzacions i empreses que apaguin les llums

i altres aparells elèctrics durant una hora, entre dos quarts de nou de la nit i dos quarts

de deu.

A través d’aquesta iniciativa es vol conscienciar la societat sobre la necessitat de dur

a terme mesures a favor de l’estalvi energètic. L’Hora del Planeta pretén implicar més

de mil milions de persones i mobilitzar 7.000 ciutats del món per demostrar un suport

global a la l’acció contra el canvi climàtic i les emissions contaminants.

Un any més, Sitges ha volgut sumar-se a la iniciativa amb l’apagada d’un edifici

emblemàtic del municipi, la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Totes les

persones que també vulguin aportar la seva col·laboració ho pot fer tancant les llums

durant una hora per contribuir a fer avançar cap a un món més sostenible.



 Per a més informació:

Oficina de Comunicació

Ajuntament de Sitges

Tel. 93 811 16 84 / 629 65 81 19

A/e: comunicacio@sitges.cat

56è Ral·li de cotxes d’època Barcelona - Sitges Ral·li Internacional de Cotxes d'Època

L'EGOMETRE

Ral·li Internacional de Cotxes d'Època

Imatge de l'agenda

Descripció

Ral·li de cotxes fabricats abans de 1928 que sortirà des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i que arribarà a Sitges a migdia passant per la carretera de les Costes.
El recorregut per Sitges serà: Av Port d'Aiguadolç, Emerencià Roig i Raventós, Av Balmins, Port Alegre, Rafael Llopart, Jesús, Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera, fins Hotel Calípolis i Passeig de terra fins La Fragata on els cotxes quedaran exposats fins les 17.30 hores aprox.

Dates i lloc

Proper acte: 30/03/2014
Passeig de la Ribera
Aquest acte es realitza a la via pública

Horari

Arribada a Sitges sobre les 12.00 hores

Observacions

Durant la celebració de la festa del motor, tots els seus seguidors podran seguir el perfil @ralliebarcelonasitges i participar en el concurs fent servir el hastag #rallibcnstg14. El guanyador a la millor imatge s'emportarà una nit a l'Hotel Dolce Sitges per 2 persones en una habitació superior, en règim d'habitació i esmorzar.

SITGES 23è Concurs de Mestres Xatonaires

                                  SITGES 23è Concurs de Mestres Xatonaires

Imatge de l'agenda

Descripció

Nova edició del concurs de Mestres Xatonaires i concurs infantil d'aspirants a Mestre als jardins del Casino Prado.

Dates i lloc

Proper acte: 06/04/2014 11:00h
Casino Prado Suburense
Carrer Francesc Guma, 6-14

Observacions

La ració de Xató tindrà un preu 5€. Patrocina: Mercat de Sitges. Organitza: Casino Prado Suburense.

56è Ral·li de cotxes d’època Barcelona - Sitges - Dispositiu especial de trànsit

L'EGOMETRE

Logotip de l'ajuntament

Dispositiu especial de trànsit pel 56è Ral·li
de cotxes d’època Barcelona - Sitges

Imatge de l'agenda
La Policia Local de Sitges col·labora, al terme municipal, amb el dispositiu que activen els Mossos d’Esquadra per a tot el recorregut.


Diumenge torna el Ral·li. Això significa que al llarg del matí i migdia hi haurà

afectacions de trànsit, controlades per la Policia Local i els 17 agents dels Mossos

d’Esquadra que coordinen la globalitat del trajecte. La sortida dels primers cotxes es

preveu a les 11 del matí a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per la qual cosa

podrien arribar al terme municipal de Sitges uns 30-40 minuts més tard.

El primer tall de circulació es produirà a la sortida 42 de la C-32, el punt on enllaça

l’autopista amb la C-246. Fins que no hagin acabat de passar tots els participants, no

es podrà accedir a les costes i/o a Port Ginesta.

A partir d’aquest tall, la comitiva de cotxes i motos es desplaçarà per les Costes del

Garraf fins al nucli urbà. Això significa que es tallarà la carretera de les Costes (C-31)

fins que hi hagin passat tots els vehicles.

Un cop arribats al nucli urbà del municipi, els participants es dirigiran al Port

d’Aiguadolç, des de la carretera de les Costes, on preveuen arribar-hi cap a dos

quarts d’una. Tot el trajecte dels vehicles d’època estarà protegit per tanques i sota el

control de la policia local, que posteriorment farà el mateix amb el circuit entre el Port

d’Aiguadolç i la Fragata, on els cotxes i motos estacionaran en un espai tancat.

Els 17 agents de la policia de la Generalitat que treballaran en aquesta prova es

reparteixen en dos motoristes al capdavant per obrir pas, cinc agents més en punts

clau (de forma estàtica) i 10 motocicletes més per donar servei als participants al Ral.li,

entre Barcelona i Sitges. 












Tel. 93 811 16 84 / 629 65 81 19

 Per a més informació:

Oficina de Comunicació

Ajuntament de Sitges

A/e: comunicacio@sitges.cat



Oficina de Comunicació. Edifici Lola Anglada, pl. de l’Ajuntament, 16

Tel. 93 811 16 84 / 629 65 81 19. A/e: comunicacio@sitges.cat

divendres, 28 de març del 2014

Milions de persones apagaran la llum aquest dissabte a les 20.30 h en defensa del medi ambient

CANVI CLIMÀTIC

Milions de persones apagaran la llum aquest dissabte a les 20.30 h en defensa del medi ambient

L'organització WWF proposa també una desconnexió massiva d'internet

'Apaga la llum. Il·lumina el planeta', lema per a l''Hora del planeta' 2014

00:56 / 00:00
Vídeo de la campanya 'Apaga internet' de WWF.
CLAUDIA FRONTINO / Barcelona
Divendres, 28 de març del 2014 - 21.00 h
EL PERIODICO 
Milions de persones apagaran la llum aquest dissabte a les 20.30 h. És la previsió de World Wildlife Fund (WWF), que ha convocat l''Hora del planeta'. L'acte pretén conscienciar la població mundial de la importància de cuidar el medi ambient i estalviar en la factura energètica. "És un gest simbòlic" amb què l'organització ecologista llança una "crida a l'acció per cuidar el que és casa nostra, la Terra, i lluitar contra el canvi climàtic".
Milions de persones de més d'un centenar de països s'han apuntat a la convocatòria. L''Hora del planeta' seran 60 minuts per conscienciar de la importància que té la nostra empremta en l'entorn. A més, aquest any s'incorpora una acció addicional; WWF proposa que s'apagui també internet durant aquesta hora.
La campanya paral·lela 'Apaga internet' demana als ciutadans que desconnectin ordinadors i connexions per contribuir a la causa. Per als que participin en la iniciativa, poden encendre estrelles virtuals personalitzades a la web d''Hora del planeta' i veuran els seus noms i localitzacions.

AGENDA SITGETANA- Agenda pública d’actes – Del 28 al 30 de març

28/03/2014



Logotip de l'ajuntament


AGENDA SITGETANA

Agenda pública d’actes – Del 28 al 30 de març


DIVENDRES 28 DE MARÇ

Exposició de cotxes i motos d’època

Fins al 29 de març.

Centre Comercial L’Illa Diagonal (Barcelona), en horari comercial

Fira Scrap+ Sitges

Es tracta de la primera fira monotemàtica d’Espanya. A la fira comercial participaran

expositors i botigues on es donaran a conèixer les darreres tendències i materials.

Més enllà de la fira comercial, l’esdeveniment proposa altres espais destinats a la

creació i a l’aprenentatge i ha programat com a valor afegit tallers per aprendre noves

tècniques, que s’impartiran durant tot el cap de setmana a l’Edifici Miramar. Tota la

informació sobre la fira i els horaris dels tallers a www.feriascrapplus.com

Envelats del Passeig de la Ribera, Divendres i dissabte, de les 10 a les 20 hores

 Diumenge, de les 10 a les 18 hores

Xerrada Feixisme a Catalunya: claus per entendre i per combatre’l

Conferència a càrrec del politòleg i periodista Bertran Cazorla. Organitza ARRAN

Sitges.

Ateneu Popular de Sitges, a les 20 hores

Emelian i el timbal buit / L’Hora del Conte

A càrrec d’Albert Corominas.

Biblioteca Josep Roig i Raventós, a les 19.30 hores

Concert amb Obi Funk Kenobi

Entrada 4€ (socis 2€).

Cava del Retiro, a les 22.30 hores

DISSABTE 29 DE MARÇ

Dóna’ns un cop de mà / Recollida d’aliments

Voluntaris de l’organització anònima i solidària Una Mà Amiga recolliran aliments,

aquest dissabte, per tal d’entregar-los després a famílies necessitades de Sitges. La

iniciativa rep el suport de la Taula del Tercer Sector i de l’Associació de Paradistes del

Mercat.

Oficina de Comunicació. Edifici Lola Anglada, pl. de l’Ajuntament, 16

Tel. 93 811 16 84 / 607 825 675. A/e: comunicacio@sitges.cat

28/03/2014

AGENDA

Mercat Municipal, tot el dia

Arribada dels participants al 56 Ral·li Internacional de Cotxes d’Època

Barcelona – Sitges

Els participants es reuniran a l’Avinguda Diagonal, on es verificaran i s’exposaran els

vehicles participants.

L’Illa Diagonal (Barcelona), de les 10 a les 17.30 hores

Inauguració de l’exposició d’Anna Monzó

L’artista sitgetana exposa una vuitantena de peces entre teles i dibuixos. Les

obres creades entre els anys 1990 i 2014 permeten contemplar l’evolució artística

de la pintora des de l'etapa purament figurativa fins a la introspecció conceptual i

psicològica. Fins al 25 de maig.

Edifici Miramar, a les 19 hores

Presentació, performance i assemblea de Sitges Solidari

A l’acte es repassaran els 12 anys d’història i de treball de l’entitat sitgetana i, Florenci

Salesas i Cèlia Sànchez-Mústich, presentaran una actuació que girarà entorn el lema

de les Jornades Solidàries 2014, Individus ètics, societats solidàries. Posteriorment es

realitzarà l’assemblea general de socis, oberta al públic.

Casal Municipal Pau Casals, a les 19 hores

Presentació del Nou Espai Barça

A càrrec de Pau Vilanova, directiu del Club.

Societat Recreativa El Retiro, a les 19 hores

Sitges s’adhereix a l’Hora del Planeta

La il·luminació nocturna de la tradicional imatge de La Punta s’apagarà aquest

dissabte entre les 20.30 hores i les 21.30 hores. La ciutadania també es podrà afegir

a l’apagada elèctrica per contribuir a l’estalvi energètic.

De les 20.30 a les 21.30 hores

Monòleg Moleskine

Una proposta alternativa de teatre de proximitat, de 20 minuts de durada, i que es

podrà veure en tres sessions. L’aforament és molt limitat i cal fer reserva prèvia al 619

873 072 o a teresa_roig@yahoo.es .

Societat Recreativa El Retiro, a les 22, 22.30 i 23 hores

DIUMENGE 30 DE MARÇ

Oficina de Comunicació. Edifici Lola Anglada, pl. de l’Ajuntament, 16

Tel. 93 811 16 84 / 607 825 675. A/e: comunicacio@sitges.cat

28/03/2014

AGENDA

Arribada dels cotxes participants al 56 Ral·li Internacional de Cotxes d’Època

Barcelona – Sitges

Els cotxes participants arribaran amb els seus ocupants vestits d’època i participaran

a la xocolatada que organitza l’Ajuntament de Barcelona.

Plaça Sant Jaume, de les 8.30 a les 10.30 hores

Sortida del 56 Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona - Sitges

Amb el següent recorregut: Plaça Sant Jaume, c / Ferran, Rambles, Plaça Catalunya,

Ronda Universitat, Ronda Sant Antoni, Sepúlveda, Paral·lel, Plaça Espanya, Gran

Via, c / Badal, Constitució, (l'Hospitalet de Llobregat), Santa Eulàlia, Enric Prat de la

Riba, carrer Barcelona, carretera de l'Hospitalet, Av de la Fama, c / Tirso de Molina,

Av Baix Llobregat (Cornellà de Llobregat) entroncament amb la C-245, Sant Boi de

Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, passa a C-246, Costes de Garraf i Port

d’Aiguadolç (Sitges). El Ral·li arribarà a Sitges cap a les 12.30 hores i els vehicles

es concentraran al Port d’Aiguadolç, on hi haurà una recepció oferta per la direcció

del Port. Aproximadament a les 13.30 hores, els cotxes es dirigiran a la Plaça de

la Fragata pel centre de Sitges, amb el següent recorregut: Av Port d'Aiguadolç,

Emerencià Roig i Raventós, Av Balmins, Port Alegre, Rafael Llopart, Jesús, Cap de la

Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera, fins Hotel Calípolis i Passeig de terra

fins La Fragata on els cotxes quedaran exposats fins les 17.30 hores aprox. El dinar

oficial i el lliurament de premis tindrà lloc a l’Hotel Dolce Sitges.

Des de la Plaça Sant Jaume, a les 11:00 h

50è Aniversari de la Blanca Subur

L’entitat celebra l’aniversari amb un festival de música amb les actuacions de Guitar

Combo, Josep Delgado & Kinito, Big Band, Rumba Salà, The Warriors, Santi Carulla,

Ramon Mirabet, Lucrecia i Antonio Orozco. També es presentarà el nou himne de

la Blanca Subur. Entrada: 10€. A la venda a les oficines del club (Nou Pins Vens),

de dilluns a divendres (17 a 19 h), dissabtes i diumenges (10 a 13 h), Opticalia

Holandesa (C/ Sant Francesc, 5) i Ferran Sports (C/ Jesús, 22)

Societat Recreativa El Retiro, de les 19 a les 21 hores

Agenda Actes de Sitges del 28 de març al 12 d'abril

PER MIRAR-SE EL MELIC

newsletter@sitges.cat




Logotip de l'ajuntament

Agenda Actes del 28 de març al 12 d'abril

Núm. 50
28/03/2014

Agenda de Sitges

IMG

L'Hora del Planeta

29/03/2014
IMG

'Top Model'

06/04/2014
Per veure el detall del butlleti informatiu accedeix a aquí. Per donar-te de baixa, accedeix a aquí.
© Ajuntament de Sitges www.sitges.cat

DEMO, l'espai de la creació experimental

DEMO, l'espai de la creació experimental

Neix DEMO, un espai de proves per plantejar nous camins en relació amb la producció industrial i el disseny de producte

Món Barcelona -LV | 28/03/2014 - 16:56h
L'espai de la creació experimental
Museu del disseny DHUB Aj. Barcelona
Barcelona. (Redacció).- L’ADI-FAD proposa un cicle d’activitats en què s’exploren els processos de creació, amb tallers i conferències. "DEMO, Explorant nous processos de creació" és un cicle d’activitats que s’estructura al voltant d’allò experimental i multidisciplinari, la col·laboració entre el fet industrial i artesanal, obert, compartit i desconegut, centrant-se en l’àmbit del disseny de producte i la producció industrial.
En el marc d’aquestes activitats i al llarg de deu dies, DEMO desenvolupa un programa de tallers, conferències, col·loquis i presentacions de productes, que oferiran la possibilitat d’experimentar i debatre nous camins, enfocaments i tecnologies que intervenen en el procés creatiu.  L’objectiu d’aquestes activitats és compartir i investigar diferents tipologies de creació i producció, amb la finalitat que, tant el públic general com els professionals, puguin conèixer nous plantejaments i incorporar aquestes eines al seu dia a dia o en el desenvolupament dels seus projectes.
En els últims anys, el radi d’acció del disseny, les seves perspectives, objectius i processos s’han ampliat de manera considerable. Ho han fet especialment gràcies a les noves tecnologies i a internet of things, però també gràcies a la recuperació de processos i mètodes més artesanals que sovint havien quedat fora de la producció industrial. En aquest context, l’ADI-FAD proposa un espai de proves, de caràcter experimental, des del qual es pugui observar, explorar de manera conjunta i descobrir les oportunitats que ens envolten.
Tallers i conferències
Un dels tallers que oferirà DEMO estarà dirigit pels artistes Yuri Suzuki i Óscar Díaz, en què els participants coneixeran de primera mà la metodologia i les eines de treball d’aquests professionals i desenvoluparan propostes que investiguin els límits del disseny objectual. Aquests dos autors oferiran una conferència, oberta al públic, en la qual mostraran alguns dels projectes que duen a terme, tant de manera individual com conjunta.
També, per a un públic més generalista i en col·laboració amb el projecte "Rep-Rap", s’impartirà un taller que permetrà als assistents crear la seva pròpia màquina d’impressió en 3D. Al llarg de la setmana també es fan nombroses activitats que involucren altres entitats, com la inauguració d’un aparador de Jordi Canudas per al restaurant Il Giardinetto i col·laboracions entre dissenyadors i botigues de disseny per elaborar una col·lecció exclusiva de peces produïdes mitjançant la impressió en 3D.

Xavi: "Els meus dos millors entrenadors han estat Aragonès i Guardiola"

Seguirà vinculat al futbol quan es retiri  

Xavi: "Els meus dos millors entrenadors han estat Aragonès i Guardiola"

Xavi Hernández ha considerat que Pep Guardiola i Luis Aragonés són els millors entrenadors que ha tingut en la seva carrera que, segons va reconèixer, ha arribat al seu zenit després d'haver complert 30 anys

Xavi junto a Aragonés y Guardiola
Xavi costat de Aragonès i Guardiola

EFE | 2014.03.28 | 09:56 h.
SPORT 
En una doble entrevista publicada per la revista francesa "Sota Foot" al seu company Iniesta ia ell, Xavi va confirmar que el del Brasil serà el seu últim Mundial - "no em veig a Rússia amb 38 anys" - i va explicar com el va convèncer el seleccionador Vicente del Bosc d'anar, després d'haver-se plantejat acabar com internacional en l'última Eurocopa.
"Vicente és el personatge més humà amb el que m'he creuat en un vestidor", va comentar en recordar que quan li va dir Del Bosque, després de la final amb Itàlia, que pensava tancar el seu cicle amb la selecció, l'entrenador li va respondre: " si dius això és que t'estàs deprimint ".
Del Bosque li va insistir que havia de jugar al Brasil. "Aquí tu ets important".
Preguntat sobre si veu el dia en què penjarà les botes, Xavi va contestar que se sent "bé físicament" i fins i tot "millor que en les dues temporades precedents" encara que ha tingut dolors per l'acumulació de partits. "He pres consciència que he de dosificar una mica, però sincerament és el primer cop de la meva carrera que em sento tan bé. Sóc més madur, millor físicament", ha assenyalat.
Sobre el seu futur després de retirar-se, va dir no saber si es convertirà en entrenador. "El que sé és que m'agrada el futbol i tinc intenció de quedar-me a aquest món", va revelar ..
"En tot cas, sé on no em veig, en una oficina. Què vols que faci, economia? Els debats socials i polítics són massa complicats per a mi. A mi el que m'agrada és el futbol", ha afegit.
Xavi ha destacat que Guardiola "serà sempre una persona important" en la seva vida. "Ho era quan jo era una criatura i ho va ser quan em va entrenar. (...) M'ha agradat treballar amb tots els entrenadors que he tingut, però si hagués de destacar a dos, serien Aragonès i Pep. Han estat molt importants" , va explicar.
D'Aragonés va recordar: "Sempre repetia que no teníem condició física, però que a nivell tècnic estàvem entre les cinc millors nacions del món".
I també que era "molt humà, molt proper a la gent" i directe. "Al futbolista, com a tothom, li agrada això, la gent sincera que et diu les coses mirant-te als ulls".
A la qüestió de si es considera el millor futbolista espanyol de la història a la vista del seu palmarès, Xavi va respondre que no. "Hi ha molts jugadors, home. Per què no tindria Casillas dret a ser considerat el millor espanyol de tots els temps? Té pràcticament els mateixos títols que jo".
"Estan Puyol, Ramos, Villa, Raúl ... I a més Ferro, Guardiola, Luis Suárez, Di Stéfano ... Només el fet que em citi en aquest debat, ja és un orgull", ha comentat.
Xavi va eludir qualsevol polèmica sobre la seva vinculació amb la selecció espanyola pel fet de ser català. "No he fet mai un comentari polític. No ho faré mai. No m'agrada i no tinc ganes de posar el dit aquí. Sóc futbolista. Sempre he tingut unes ganes majúscules de jugar a la selecció espanyola", ha recalcat.
"Tant me fa saber si un futbolista és català, basc o andalús. La cimera d'una carrera és jugar a la selecció i disputar un mundial", ha conclòs.

El PSC s’esquerda a Lliçà d’Amunt per l’ala més espanyolista

QUE S'HO FACIN MIRAR...!

El PSC s’esquerda a Lliçà d’Amunt per l’ala més espanyolista

11 militants del PSC de Lliçà d’Amunt, encapçalats per la tinent d’alcalde Maria Marcos, s’han donat de baixa del partit per constituir una nova agrupació local del Partit Socialista (PS)

| Nació Granollers 28/03/2014 a les 13:10h

La nova formació està presidida per un exregidor de Mollet, Isidro Carpio i la segona tinent d’alcalde de Lliçà d’Amunt, Maria Marcos, se situa a la Secretaria d'Organització del Partit. La segona Tinent d'Alcalde deixava oficialment la seva militància política al PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya) el darrer 7 de març,  “per importants diferencies polítiques amb la direcció i la Federació del PSC”. Marcos criticava fonamentalment “la política errant i pendular, amb referència expressa a les polítiques sobre nacionalisme, independència, dret a decidir, així com per la falta de polítiques socials”.

En el moment de la seva marxa del PSC Maria Marcos, fins llavors Secretària d'Organització de l'Agrupació de Lliçà d’Amunt, avisava que diversos militants causarien baixa en el Partit dels Socialistes de Catalunya en els dies posteriors a la seva dimissió. Finalment, aquest dijous s'han vist complertes aquestes manifestacions i han causat baixa 11 militants de l'Agrupació local del PSC, els quals, en la seva integritat, han passat a militar al Partit Socialista (PS).

Cartipàs agrupació local PS Lliçà d’Amunt
El secretari general del nou Partit Socialista, Isidre Carpio García, va presidir la constitució de la nova Agrupació del Partit Socialista a Lliçà d'Amunt, aquest dijous al vespre. La nova agrupació la formen la primera Secretària Local, Florentina Gay; el secretari d'Organització, Jordi Guardiola Jodar; el secretari de Finances, Manel Ruda; la secretària de Treball, Ascensió Arribas; la secretària de Sectorials, Juliana Amors; el secretari Sector Empresarial, Marc Rodríguez; el secretari Activitats Socials, Josep M. Martorell; la secretària Serveis Socials, Josefa Atanasio. D'altra banda, Maria Marcos, es converteix en la Secretaria d'Organització del Partit al substituir José Rofes, qui passa a ocupar la Secretaria Adjunta al Secretari General.

 
Secretari General del PS, Isidro Carpio Foto: Partido Socialista (PS)

Els Xiquets de Tarragona també s'adhereixen a l'Assemblea

Els Xiquets de Tarragona també s'adhereixen a l'Assemblea

| ND 28/03/2014 a les 13:06h

La Colla Xiquets de Tarragona va signar l'adhesió oficial a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ahir dijous. L'acte va tenir lloc a la seu que l'ANC té a la ciutat de Tarragona, en presència del Coordinador de l'ANC-Tarragonès, Albert Cortès, i el president dels Xiquets de Tarragona, Enric Seritjol, a més de diferents adherits a l'associació independentista. Seritjol va mostrar-se disposat a col·laborar amb l'Assemblea en tot allò que la colla pugui ser d'ajuda, tal i com així es va decidir en una votació feta entre tots els castellers de l'agrupació.
 
Els Xiquets de Tarragona es converteixen, així, en la segona colla castellera de la ciutat en adherir-se a l'ANC, després de l'adhesió que la Colla Jove va realitzar l'any 2012. El coordinador de l'ANC-Tarragonès va mostrar-se esperançat amb la possibilitat que les altres dues colles tarragonines s'hi acabin afegint.

Aquest mateix mes de març, la Colla Vella dels Xiquets de Valls també va prendre la mateixa decisió.

La gigafoto de la 'Via Catalana' ja té data.Troba el teu lloc a la història - #ElMeuLlocalaHistòria


28/03/2014
Via Catalana

La gigafoto de la 'Via Catalana' ja té data

L’ANC farà publica l’esperada instantània el proper dimarts 1 d’abril

Nerea Rodríguez
El Singular Digital
La gigafoto de la ‘Via Catalana’ ja té data. El dimarts 1 d’abril veurà la llum l’esperada instantània, on apareixen tots els participant que eren a la primera fila de la mobilització del passat Onze de Setembre.

Així ho ha anunciat avui l’Assemblea Nacional Catalana, que també ha revelat que la gigafoto es farà pública a la pàgina web: www.gigafoto.assemblea.cat, on ara hi apareix un compte enrere.

La foto serà presentada dimarts en roda de premsa a les 16:30hores a Barcelona. Per fer aquest anunci, l’ANC ha realitzat un breu vídeo anunciant la data i animant al participants a “trobar el seu lloc a la història”.


La Ruta 1714 unirà 55 municipis catalans per recordar els principals escenaris de la Guerra de Successió

Dijous  27.03.2014  17:43
Autor/s: ACN

La Ruta 1714 unirà 55 municipis catalans per recordar els principals escenaris de la Guerra de Successió

És un intent de fusionar patrimoni, història i gastronomia en el marc del Tricentenari · El paranimf de la Universitat de Cervera acull l'acte de presentació de la proposta
Vilaweb
Avui s'ha presentat al paranimf de la Universitat de Cervera, restaurat de poc, la Ruta 1714, que unirà cinquanta-cinc municipis de Catalunya per recordar els principals escenaris de la guerra de Successió. Impulsada pel govern dins els actes del Tricentenari, aquesta ruta vol fusionar el patrimoni català del 1700 presentat com una nova oferta turística que també inclou la gastronomia de l'època. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte, on hi ha hagut música en directe i teatre. Mascarell ha fet un paral·lelisme entre la Catalunya d'aquella època i els 'anhels' del procés sobiranista d'ara.
L'acte ha començat amb una interpretació musical d'època i, tot seguit, una breu representació teatral en què s'ha destacat el paper de l'escultura del retaule del paranimf de la Universitat de Cervera. Tot seguit hi ha hagut una taula rodona teatralitzada que ha servit per a presentar el projecte de recuperació gastronòmica del 1700, encapçalat per la historiadora Maria Àngels Samper i el cuiner Sergi de Meià. Alguns dels plats recuperats són les carbasses a la morisca, escudella de carbassa amb arròs, pollastres farcits, menjar blanc o mató de monja, perdius o tonyina.


En els parlaments, el conseller Mascarell ha destacat la Ruta 1714 com una de les grans aportacions del Tricentenari a la societat. A banda dels paral·lelismes entre la lluita per la llibertat dels catalans de fa tres-cents anys i el procés actual, també ha explicat que la ruta servirà per a descobrir fets i personatges de la guerra de Successió i 'posar ordre a la memòria col·lectiva'.

Abans que Mascarell havia parlat el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, que ha dit que la Ruta 1714 'evidencia un relat que ja és present sota les pedres, però que ens podia passar per alt com a país'. Després d'explicar que aquesta proposta permetia de viure la història dels fets de la guerra de Successió amb els cinc sentits, ha posat èmfasi en el paper que va tenir la Catalunya interior 'a vegades amagada' en el conflicte.

També ha parlat el paer de Cervera, Ramon Royes, que no ha volgut deixar passar l'oportunitat de reivindicar la capital de la Segarra com una ciutat que també va defensar el bàndol austriacista i no únicament els Borbó. Ha insistit que erròniament els cerverins sempre havien estat associats amb els botiflers i, finalment, ha destacat que la Ruta 1714 donarà valor al turisme dels municipis que la integren.

La Ruta 1714

La proposta abasta tot Catalunya i s'organitza en tres grans tipologies d'espais: els escenaris, amb deu llocs destacats, la majoria vinculats a espais monumentals, museus o indrets van succeir els episodis històrics més destacables de la guerra: el Born, a Barcelona; el castell de Cardona; la Universitat de Cervera; el turó de la Seu Vella, a Lleida; la casa de Rafael Casanova a Moià; la torre de la Manresana, als Prats de Rei; el Museu de Sant Boi de Llobregat i església de Sant Baldiri - Tomba de Rafael de Casanova; la fortalesa de Castellciutat a la Seu d'Urgell; el castell de Talamanca; i l'Ermita de Sant Sebastià a Vic i Santa Eulàlia de Riuprimer.

També s'hi inclouen les Viles Cremades, 22 municipis que tenen en comú haver estat saquejats i incendiats o objecte de represàlies de guerra; i els Espais 1714, que són 23 municipis que es destaquen per les seves fortaleses, pels setges, pels conjunts emmurallats, per les batalles o pels personatges històrics vinculats al conflicte que hi van néixer o viure, en un intent de fer-los conèixer i recuperar-ne la figura.

Realçament del patrimoni català

A partir de la creació de la Ruta 1714, l'administració ha treballat per millorar els conjunts patrimonials, especialment en els deu escenaris principals: s'hi ha millorat la senyalització, la interpretació i l'acollida, i en alguns casos s'ha actuat en la museografia interpretativa del monuments. Aquestes millores han tingut un cost de 760.000 euros.

Tots els espais que formen part de la Ruta 1714 són senyalitzats amb plafons que inclouen plànols, texts i fotografies explicatives d'aquell escenari amb tres idiomes (català, espanyol i anglès). Els plafons inclouen enllaços a xarxes socials i possibilitat d'accedir a més informació mitjançant codis QR.

Modalitats de l'itinerari

L'itinerari es pot fer individualment, per mitjà de les plataformes de comunicació de la Ruta 1714 que són a la web i a les xarxes socials. Els visitants tenen a disposició tots els recursos turístics propis de l'itinerari, i també els dels atractius turístics de l'entorn immediat i els enllaços, horaris de visita i contactes amb guies locals.

Els interessats també poden contractar paquets turístics. N'hi ha per a fer diverses activitats i visites: per a un dia, dos o més, a un monument, dos o més combinadament amb els altres atractius que ofereix el territori.

El Wall Street Journal recull els insults que ha rebut Shakira per haver cantat en català

Divendres  28.03.2014  08:53

El Wall Street Journal recull els insults que ha rebut Shakira per haver cantat en català

Els atacs contra la cantant colombiana també arriben a la BBC

VilawebCada vegada arriba a llocs més llunyans la notícia dels atacs que ha rebut la cantant colombiana Shakira a les xarxes socials per haver cantat una versió de 'Boig per tu', de Sau. Si fa pocs dies se'n feia ressò el diari nord-americà Daily News, avui en parla el prestigiós diari The Wall Street Journal, que, a més, enumera alguns dels insults. I també avui ho destaca en una notícia la versió en espanyol de la web de la cadena britànica BBC.


El Wall Street Journal diu: 'Ara que el catalans es preparen per a un referèndum a final d'any per a separar-se d'Espanya, la gran estrella [Shakira] ha aixecat polseguera a Espanya i ha estat objecte de tot d'atacs ferotges a Twitter pel fet d'haver enregistrat una versió d'una cançó en català en el seu nou disc.'

I continua: 'Els usuaris de llengua espanyola de Twitter, interpretant evidentment que l'ús del català per part de Shakira era una mostra de suport polític, li han adreçat mots com ara "imbècil", "retardada", "subnormal" i "mona". I algú ha escrit: "Ja em pensava que Shakira era estúpida, però enregistrant una cançó en català ho ha demostrat."

El diari, en canvi, diu que Shakira sembla haver fet la versió en català per una qüestió més personal que no política: per la relació amb el jugador del Barça Gerard Piqué i pel fet de viure una bona part de l'any a Barcelona.

Informació relacionada:
'La segona hora' comprova amb humor si Espanya està enfadada amb Shakira

'Libération': "Els catalans volen votar"


El diari d'esquerres francès deixa clar que el procés sobiranista no té marxa enrere i que és democràtic
28/03/2014
Consulta

'Libération': "Els catalans volen votar"

El diari d'esquerres francès deixa clar que el procés sobiranista no té marxa enrere i que és democràtic

Lluís Bou
El Singular Digital
El diari 'Libération', l'emblemàtic rotatiu d'esquerres francès, ha publicat un reportatge en el qual explica el desig majoritari dels catalans per poder votar en una consulta sobre la independència. Sota el titol ""Volem votar": el desfiament català a Madrid", el rotatiu entrevista diverses persones que expliquen la seva demanda democràtica.

"Volem votar. Encara que ens enviïn els tancs, això no ens aturarà", diu Marc Cots, un estudiant de 20 anys d'edat. A la plaça Catalunya, al cor de Barcelona, acaba de signar una petició exigint un referèndum sobre la independència regional", explica 'Libération' d'una de les paradetes instal·lades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). El rotatiu precisa que "una associació d'extrema dreta", Manos Limpias, ha demanat la prohibició de l'ANC, acusant-la de fer crides a la sedició. "Però això ha tingut l'efecte de fer créixer el nombre d'adherits, que han passat de 22.000 a més de 30.000 en una setmana".

El diari també parla amb el professor de ciències polítiques de la Universitat de Barcelona Jordi Matas, que recorda que segons les enquestes entre el 70% i el 80% dels catalans volen votar en un referèndum. "No es tracta de la deriva independentista d'un govern. Darrere de la petició hi ha una majoria parlamentària, i sobretot una majoria social que ho reclama", afegeix.