dimecres, 30 d’abril del 2014

El 'sí-sí' guanyaria amb el 53,2% encara que l'unionisme convencés tots els indecisos

BARÒMETRE DEL CEO

El 'sí-sí' guanyaria amb el 53,2% encara que l'unionisme convencés tots els indecisos

Un 62,8% dels electors que ja tenen decidit el vot optaria ara per l'opció independentista, segons el CEO

El baròmetre del CEO publicat aquest dimecres és el primer que inclou la pregunta sobre el sentit de vot en la consulta si aquesta es formulés segons les preguntes pactades pels partits sobiranistes. Segons els resultats del sondeig, el 'sí-sí' seria la primera opció amb el 47,1% dels vots. Una xifra que pot generar confusió, però que en cap cas implica que les opcions contràries a la independència sumin més suports de forma conjunta. De fet, aquest 47,1% és sobre el conjunt dels enquestats independentment de què votin o no. De fet, un 11,5% del total no es decanta per cap opció de vot perquè té clar que s'abstindrà o no podrà votar, un 11,2% encara està indecís i no sap per quina es decantarà i fins i tot un 0,8% votaria en blanc i un 0,1% ho faria nul.
De fet, les opcions 'no' (19,3%) i 'sí-no' (10%) sumen molts menys vots en conjunt que el 'sí-sí', segons el CEO. Així, només un 75% dels enquestats tenen clar que votaran una de les tres opcions plantejades. I, dels ja convençuts, un 62,8% optaria pel 'sí-sí', un 11,5% pel 'sí-no' i un 25,7% pel 'no'. L'opció independentista, per tant, s'imposaria amb claredat a hores d'ara entre els que tenen decidit el vot.
Ara bé, no és raonable excloure de la projecció tots aquells enquestats que ara estan indecisos, tot i que igualment és complex predir per quina opció de vot optaran finalment o si aquell dia decidiran quedar-se a casa i no participar. Tanmateix, en el pitjor dels escenaris pels independentistes, el 'sí-sí' encara guanyaria amb facilitat. És a dir, si els unionistes convencessin tots els indecisos i aquests acabessin agafant la papereta del 'no' –o pel 'sí-no' aquells que tenen clar que votarien que 'sí' a la primera pregunta i només dubten en la segona pregunta–, el 'sí-sí' obtindria majoria absoluta. La papereta independentista rebria el 53,2% dels suports, el 'no' només pujaria fins al 34,5% i el 'sí-no' es quedaria en l'11,3%. Igualment, un 0,9% dels electors votarien en blanc i un 0,1% ho farien nul.
 

El 'sí-sí' s'imposaria amb un 47% del cens, segons el CEO

ENQUESTA DEL CEO

El 'sí-sí' s'imposaria amb un 47% del cens, segons el CEO

La resposta a la primera pregunta, sobre si Catalunya ha de ser un estat, s'eleva fins al 57%. El no obtindria un 19,3% dels vots, segons el baròmetre del CEO
El sí a la segona pregunta de la consulta del 9-N, és a dir, la que fa referència explícita a la independència de Catalunya, rebria el suport d'un 47% del cens, segons ha fet públic aquest dilluns el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). La consulta del 9-N està estructurada en dues preguntes. La primera és "Vol que Catalunya sigui un Estat"?, i la segona és "En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?".
En la resposta a la primera pregunta s'imposa també el sí amb un 57,6%, mentre que el no es queda en un 19,3%. En la segona pregunta, el no –és a dir, els partidaris del sí a la primera pregunta i el no a la segona– es queda en un 8,6%.
És la primera vegada que el CEO publica una enquesta sobre la consulta del 9-N, tal com es va pactar el 12 de desembre entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. Fins ara, l'entitat es pronunciava sobre el suport a la independència.
  •  

Empat tècnic entre CiU i ERC a les eleccions europees, segons el CEO

ENQUESTA DEL CEO

Empat tècnic entre CiU i ERC a les eleccions europees, segons el CEO

Els republicans aconseguirien una estimació de vot del 20,1%, mentre que els nacionalistes obtindrien una dècima menys

Empat tècnic entre CiU i ERC de cara a les eleccions europees del proper 25 de maig. Els republicans tenen una estimació de vot del 20,1%, mentre que els nacionalistes obtindrien una dècima menys, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió. El PSC es quedaria amb un 16,9% dels vots; el PP, amb un 12,1%, i ICV-EUIA aconseguiria un 11,3% dels sufragis. Ciutadans podria obtenir fins a un 9,9% dels vots, i UPyD, un 2,2%.
L'any 2009, el PSC es va endur les europees amb un 35,8% dels vots, mentre que CiU es va quedar amb un 22,45% dels sufragis. El PP va quedar en tercera posició amb un 18% dels vots, i ERC va obtenir la meitat de vots que els populars (9,21%). ICV-EUiA va aconseguir un 6,09% dels sufragis.
La participació estimada és del 42%, cinc punts més que el 2009.

CiU tornaria a guanyar les eleccions al Parlament amb un estret marge sobre ERC, segons el CEO

ENQUESTA DEL CEO

CiU tornaria a guanyar les eleccions al Parlament amb un estret marge sobre ERC, segons el CEO

Els nacionalistes obtindrien fins a 36 diputats, 14 menys que ara, mentre que els republicans passarien a tenir-ne 35, 14 més que ara

CiU tornaria a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya amb un resultat de 35-36 escons, segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Ho faria, però, amb un estret marge sobre ERC, que pujaria fins a 14 escons, fins arribar als 34-35. El sondeig presentat aquest dilluns indica un triple empat en nombre de diputats entre el PSC, ICV-EUiA i Ciutadans, que obtindrien entre 14 i 15 representants. La CUP pujaria fins als 7-9 –ara en té 3– i el PP baixaria fins als 11-12 –ara en té 19.
En intenció de vot directa, ERC supera CiU en la mesura que els republicans obtenen un 20% i els nacionalistes, un 14,5%. Sobre l'estimació de vot vàlid, CiU supera ERC per dues dècimes: un 22 contra un 21,8%.

Montserrat Carulla diu adéu al teatre entre crits d'independència

Montserrat Carulla diu adéu al teatre entre crits d'independència

L'actriu omple el Teatre Auditori de Bellavista en la cloenda del VIII 'Festival dels Amateurs'

, Bellavista | ND 29/04/2014 a les 18:45h
Montserrat Carulla s'adreça al públic i fa una defensa de la independència de Catalunya. Foto: Aj.LF

Montserrat Carulla s'acomiada dels escenaris, i ho fa amb fermesa, amb la valentia de sempre, sense renunciar a les seves idees i sense renunciar a ser un altaveu destacat de l'independentisme de base. Així ho va demostrar, un cop més, aquest dissabte dia 26 d’abril, a les Franqueses, on la coneguda i estimada actriu va fer aixecar el públic del Teatre Auditori de Bellavista, després de la representació de 'Iaia!!!', amb un encès discurs a favor de la independència de Catalunya, que va fer posar el públic dempeus i el va animar a cridar el conegut crit "In-inde-independència".

Amb força, amb tota l'energia de sempre i sense mitges paraules, així es va mostrar una pletòrica Montserrat Carulla un cop acabada la representació, però també durant l'obra, que ha estat concebuda com el seu comiat dels teatres i ha estat escrita expressament pel fill de Carulla, Roger Peña. A més, l'actriu comparteix escenari amb el seu nét, Aleix Peña, i amb Katia Klein, que substituïa l'actriu habitual, Vicky Luengo.

Cloenda de la VIII Mostra d'Arts Escèniques
El Patronat Municipal de Cultura, Educació, Infància i Joventut va programar aquesta obra amb motiu de la cloenda de la VIII Mostra d’Arts Escèniques “Festival dels Amateurs”, que s’ha portat a terme al municipi vallesà entre els mesos de gener i abril. Aquest cicle, que ja fa vuit anys que dura, té l’objectiu de fomentar la difusió teatral dels grups d’aficionats.

Després de l’obra, l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, i la regidora de Cultura, Educació, Infància i Joventut, Rosa Maria Isidro, van repartir els diplomes de participació i els premis de 540 € a cadascuna de les sis companyies que van representar una obra a la Mostra. El premi de l’espectador, la votació per a l’elecció del qual que va ser molt renyida, el que demostra l’alt nivell de les obres presentades, se’l va endur el Centre Sant Vicenç, de Sabadell, que havia representat l’obra Molt soroll per a no res. També hi van actuar les següents companyies: De mel i sucre, de Barcelona; Acte Quatre, de Granollers; Enric Borràs, de Sant Feliu de Llobregat; Punt i seguit, de Terrassa; i Triangle Teatre, de Cornellà de Llobregat.

El públic, entusiasmat després del discurs de Montserrat Carulla Foto: Aj.LF

Rècord de la DO Catalunya, amb 62,4 milions d'ampolles venudes

VADEVI.cat | Actualitzat el 29/04/2014 a les 10:14h

Rècord de la DO Catalunya, amb 62,4 milions d'ampolles venudes

L'increment respecte l’exercici 2012 ha estat d’1,7 milions d’ampolles

 
 Vins DO Catalunya

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya va comercialitzar 62,4 milions d’ampolles durant l’any 2013, un augment d’1,7 milions d’ampolles respecte l’exercici anterior. La xifra constitueix un nou rècord històric pel sector vitivinícola català i continua amb la tendència de creixement de la DO Catalunya des de la seva creació, a pocs mesos del seu 15è aniversari.

La vocació exportadora de la DO Catalunya es continua manifestant en el balanç del 2013: un 58% dels seus vins s’han comercialitzat a 114 països de tot el món. El principal mercat exterior continua essent la Unió Europea (60%), amb un pes important del Regne Unit i Alemanya, seguit pels Països Baixos, Suècia, Dinamarca i Irlanda.

Altres mercats importants són els Estats Units (1,6 M bot), Canadà (0,9 M bot) i Mèxic (0,8 M bot). Entre els països amb més creixement, cal destacar la Xina, que experimenta un increment molt important (gairebé 40%) superant el milió d’ampolles, mentre que el Japó ha caigut un 45,5%, quedant per sota del mig milió d’ampolles.

Malgrat l’èxit dels vins de la DO Catalunya al mercat exterior, ha estat al mercat interior on l’increment d’ampolles comercialitzades ha estat més gran: mentre la comercialització en altres països creix un 0,9%, a l’interior s’ha incrementat un 5,8%, arribant als 26,2 milions d’ampolles.

Respecte les preferències per color de vi, els negres continuen essent els més venuts amb un 48%, seguits pels blancs (42%) i els rosats (10%).

En el comunicat, el consell regulador de la DO agraeix "l’esforç de viticultors i cellers d’arreu del país així com la confiança que els consumidors segueixen mostrant pels vins emparats sota la certificació d’origen i qualitat de la DO Catalunya".

dimarts, 29 d’abril del 2014

L'ADEU A TITO VILANOVA .Una imagen del Empordà y un poema de Martí i Pol

L'ADEU A TITO VILANOVA.

Una imagen del Empordà y un poema de Martí i Pol

Imagen del recordatorio
mundodeportivo.com  29/04/2014 14:07
Enamorat del *Empordà, la família de Tito Vilanova va escollir que la imatge del recordatori portés impresa una imatge típica de la seva terra. Un emotiu poema de Miquel Martí i Pol ('*Parlem de la teva' / 'Parlem de tu') acompanyava el recordatori.

"Parlem de tu, però no pas amb pena.
Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teves
coses, parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves,
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no pas amb pena.
I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo".

(Traducido al castellano)

"Hablamos de ti, pero no con pena. Sencillamente hablamos de ti, de cómo
nos dejaste, del sufrimiento lentísimo
que te fue debilitando, de tus cosas,
hablamos y también de tus gustos,
lo que amabas y que no amabas,
lo que hacías y decías y sentías;
de ti hablamos, pero no con pena.
Y poco a poco serás tan nuestro
que no hará falta ni que hablemos de ti
para recordarte; poco a poco serás
un gesto, una palabra, un gusto, una mirada
que fluye sin decirlo ni pensarlo".

Bayer 0-Madrid 4-Guardiola: "M'he equivocat, és la meva responsabilitat"


Disgustat amb el JOC DE L'EQUIP   

Bayer 0-Madrid 4- Guardiola: "M'he equivocat, és la meva responsabilitat"

L'entrenador del Bayern va analitzar la dura derrota a les semifinals de la Champions

Guardiola, en una acción del partido
Guardiola, en una acció del partit EFE
Albert Rogé | 2014.04.29 | 23:33 h.
SPORT 
Pep Guardiola ha atès als mitjans de comunicació després de ser eliminat de la Champions League. El tècnic del Bayern ha comentat que "quan es juga malament, aquestes coses passen contra rivals grans. Si jugues bé això no passa, hem sortit excitats i hem jugat molt malament ".
L'entrenador del Bayern Munic va dir que s'havia equivocat en el partit contra el Reial Madrid i que per tant la golejada encaixada a casa era la seva responsabilitat. "M'he equivocat en algunes qüestions tàctiques, és la meva responsabilitat", va dir Guardiola en declaracions a la plataforma digital Sky.
L'entrenador català no creu que la culpa sigui dels seus jugadors. "És un error futbolístic. Hem jugat malament però no tinc res a retreure als meus jugadors. Tot passa per jugar bé, quan no tens la pilota, no tens res a fer ".
En ser preguntat per les crítiques de la premsa i de l'afició, el català ha comentat que "sí, espero moltes crítiques. Les he de rebre, va amb la feina. Hem d'acceptar les crítiques i preparar la final contra el Borussia de Copa Parlarem amb la gent del club per veure quines coses hem fet bé i que no.
Guardiola va ser clar en parlar de la derrota. "Quan perds 0-4, no tens raó, però m'agrada la pilota i no puc fer el que no sento".
"El Reial Madrid va ser millor que nosaltres durant la primera meitat del segon partit. Hem perdut perquè hem buidat el mig del camp, el més important per a mi "ha apuntat.
L'entrenador català va sentenciar "sé que és una nit difícil per a nosaltres, per a mi i per al meu equip."

Un vídeo de la Casa Batlló guanya un premi internacional de pel·lícules turístiques

Un vídeo de la Casa Batlló guanya un premi internacional de pel·lícules turístiques

L'edifici d'Antoni Gaudí cobra vida gràcies als efectes de realitat augmentada i 3D

'Love Casa Batlló' --millor Film Cultural 2014 del festival de Riga--, una visita virtual amb realitat augmentada i imatges en 3D animades.
CRISTINA SAVALL / Barcelona
EL PERIODICO 
Dimarts, 29 d'abril del 2014 - 22.53 h
El vídeo 'Love Casa Batlló' ha obtingut el Gran Premi del Festival Internacional de Films Turístics de Riga i el guardó a la millor pel·lícula de turisme cultural. El curtmetratge de 2,34 minuts és obra de la productora Nueveojos, que ja va realitzar el 'mapping' del drac que es va projectar fa dos anys a la façana de l'edifici per celebrar els 10 anys de visites culturals amb les portes obertes al públic.
El film guanyador es difon a través d'internet i està protagonitzat per l'actriu Maria Huerga, filla del cineasta Manuel Huerga i de l'artista multimèdia Mariona Omedes, fundadora de Nueveojos i coautora del vídeo amb Carles Mora. Amb música de Luis Miguel Cobo, 'Love Casa Batlló' és un conte oníric en què se submergeix una noia quan l'edifici reformat per Antoni Gaudí per encàrrec de Josep Batlló el 1904 cobra vida amb preciosos efectes de realitat augmentada i 3D.
La direcció de Casa Batlló, situada al passeig de Gràcia, entre Consell de Cent i Aragó, assegura a través d'un comunicat que el guardó és "un reconeixement a l'esforç i dedicació de tots els que han format part d'aquest projecte; un premi a la creativitat i originalitat i, per descomptat, un homenatge a la genialitat de Gaudí".
El Festival Internacional de Films Turístics de Riga forma part de la xarxa de festivals d'audiovisuals turístics CIFFT. El certamen se celebra des del 2008 organitzat per l'ajuntament de la capital de Letònia, premia i estimula el turisme global per mitjà dels audiovisuals a través de diferents categories, entre elles el turisme cultural, el d'aventura, l'ecoturisme i el turisme comercial.

Els detalls de l'esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal

Dimarts  29.04.2014  06:00
Autor/s: Roger Cassany

Els detalls de l'esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal

Entrevista al jutge de l'Audiència de Barcelona · Un grup d'experts prepara un document constitucional que serveixi de base per al nou estat català
VilawebEl diari El Mundo publicava diumenge una informació sobre allò que anomenava 'la constitució secreta de Catalunya per al 2014', un esborrany de constitució per a un nou estat català que un grup de deu experts prepara des de fa mesos. El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal, que forma part d'aquest grup, va confirmar ahir l'existència del document, encara inacabat. Però en aquesta entrevista matisa una part de la informació publicada per El Mundo i l'amplia. Dóna detalls concrets d'alguns dels articles d'aquest document que, hi insisteix, no és el resultat de cap encàrrec oficial: ni de cap institució ni de cap partit. Això sí, explica que parteix del suggeriment d'un grup de diputats de partits diversos. Avisa d'entrada que no pot explicar tota la informació, per prudència i per rigor professional, però sí que parla de lleis hipotecàries i de limitació de mandats, per exemple. També preveu que no hi hagi tribunal constitucional, sinó una sala del poder judicial centrada en les garanties constitucionals, formada per membres elegits pels ciutadans... I remarca que el nou text 'no té res a veure amb la constitució espanyola'.
Aquesta constitució ha estat un encàrrec d'algú?
—No, no és cap encàrrec, ni de la Generalitat ni del parlament. Ni de cap partit polític en concret. Ho dic perquè el periodista d'El Mundo que va publicar la informació deixava entendre que era un encàrrec de CiU i d'Esquerra, i això no és cert. No hi ha hagut cap encàrrec oficial de ningú. Ara, no ha estat només una iniciativa pròpia, de deu eixelebrats. Alguns diputats dels partits polítics sobiranistes, el mes de gener passat ens van fer aquest suggeriment. És a dir, que féssim un primer document per a ajudar-los com a experts, un primer esborrany o document de base de la hipotètica futura carta magna de la república catalana.

Qui el formeu, aquest grup?
—Som un grup de jutges, professors de dret constitucional i també un parell d'advocats especialistes en aquesta matèria. Els noms no us els puc dir. I, de fet, això no és significatiu. Ja se sabran quan fem públic el document.

Quan serà, això?
—A final d'any, després de la consulta. De fet, segon el resultat de la consulta, que determinarà en bona part el nou estatus de Catalunya, hi ha articles que poden canviar. Ara en tenim uns seixanta d'escrits. I volem, si pot ser, que no n'hi hagi més de cent.

Una constitució curta…
—Efectivament, una de les coses que vam tenir molt clares des del principi és que calia inspirar-se en les constitucions nòrdiques i una mica en la dels Estats Units. Què vol dir això? Que sigui una declaració de principis reals i que tingui pocs articles, si pot ser no més de cent. Penseu que la constitució espanyola en té 169, cadascun amb subapartats, i a més té disposicions addicionals, que actuen com articles. Nosaltres volem fer a tot estirar un centenar d'articles, curts, amb un sol text o apartat cadascun, de tres línies clares i concises. A més, volem que puguin tenir una interpretació evolutiva. No poden ser textos tancats. El principal problema d'algunes constitucions, com l'espanyola, és que amb l'excusa de la protecció jurídica no es poden canviar per adaptar-se als temps. Com més paraules tingui un article, més difícil és després d'adaptar-lo a la realitat social dels temps canviants. Per tant, cal ser concisos, clars i amb poques paraules.

Quines seran les principals diferències respecte de la constitució espanyola?
—No hi tindrà res a veure. Serà molt diferent, això sí que t'ho puc avançar. No s'hi assemblarà de res.

Quines són les principals coses que cal canviar?
—N'hi ha moltes, però miro de dir-te'n tres. És a dir, dels disset capítols que tindrà, te'n destaco tres, que no tenen res a veure amb la constitució espanyola, tot i que de diferències amb la constitució espanyola n'hi ha moltes més. La primera és la claredat del capítol primer. Aquest capítol és el que en totes les constitucions dels estats democràtics és dedicat als drets fonamentals. L'esborrany de constitució que proposem és especialment clar i concís en aquest àmbit. Res de definicions llargues ni enrevessades.

Per exemple?
—Començant per quina ha de ser la configuració jurídico-política del nou estat. En aquest cas sí que puc dir que en aquest esborrany optem per una república; una república no presidencialista, amb un president i un primer ministre, seguint molt més el model alemany que no pas el model francès. I la descripció dels drets fonamentals: la llibertat, la intimitat, etc.
Quins són altres dos capítols que canvien radicalment respecte de la constitució espanyola?
—El segon és el capítol dedicat als drets socials. D'això no me n'encarrego jo, perquè no sóc expert en aquest àmbit, però la diferència rau en el fet que no hi haurà només una declaració de principis com en la constitució espanyola. Un exemple: la constitució espanyola diu: 'Tot ciutadà té dret a un habitatge digne.'

Sí, és clar, no es compleix ni de bon tros...
—Sí, perquè després diuen 'quan hi hagi diners, quan es pugui…' Doncs no. Això no pot ser així. La propietat privada, en aquest cas dels pisos, es reconeix sempre que compleixi una funció social, no per especular. Si això no es compleix, aquesta propietat privada ha de poder ser expropiada pels legítims representants de la sobirania popular. L'esborrany de constitució en aquest capítol diu coses com aquesta, molt directes. Serem molt concrets. I, per exemple, de l'articulat d'aquestes sis o set normes específiques que regulin aquest àmbit hi haurà una prohibició específica del sistema especulatiu financer i una obertura també molt clara al legislador ordinari, que és qui després ha de desenvolupar el mandat constitucional en lleis concretes, perquè permeti la dació en pagament en el cas d'hipoteques que no es puguin pagar. Això seria un gran canvi.

I el tercer capítol?
—És el que fa referència a l'àmbit judicial, que és aquell a què jo em dedico. La idea és canviar de dalt a baix el model judicial actual, que és el model espanyol. Defensem una justícia de proximitat, que en grans ciutats serà de districte i de barris, on un jutge pugui resoldre el 50% o el 60% dels petits conflictes que es donen en la convivència ciutadana, siguin de l'àmbit penal, civil, laboral, administratiu, etc. A més, hi haurà un mandat per a desenvolupar lleis que regulin el principi d'agilitat i de celeritat, compatible amb el de garanties, d'una manera taxativa. Els plets han de durar mesos; no anys, no: mesos.

També dieu que no hi haurà Tribunal Constitucional…
—Sí, avancem la idea que no hi hagi tribunal constitucional. És a dir, hi ha d'haver un tribunal suprem de la república, amb funcions per a unificar doctrina i jurisprudència, però amb sala civil, sala penal, sala administrativa, sala social i sala de garanties constitucionals. D'aquesta manera solucionem d'un sol cop el problema de la politització del tribunal constitucional d'un estat.

Quins membres formarà la sala de garanties constitucionals?
—Així com les sales civils o penals seran formades pels cinc magistrats nomenats per criteris d'antiguitat i de mèrits, la sala de garanties constitucionals serà diferent. Dels cinc magistrats que la formen, només dos, i per tant minoria, seran jutges de carrera. Els altres tres s'elegiran per elecció lliure: l'un pels ciutadans; el segon pels defensors del poble; i el tercer, elegit pel món jurídic: facultats de dret, advocats, procuradors, notaris, registradors, etc. Aquesta gent no necessàriament han de ser jutges, en absolut. La idea és obrir-ho a la societat i fer que aquesta sala sigui quasi impossible de controlar. És a dir, serà quasi impossible que ningú hi tingui majoria.

També heu parlat de limitar els mandats del president i dels ministres...
—Efectivament. Per a tots els càrrecs d'alta direcció hi haurà una limitació de mandats, que no podran superar les dues legislatures. Càrrecs d'alta direcció vol dir: president, primer ministre, ministres, president del poder judicial i president del parlament. Entenem que l'experiència demostra que el fenomen de la corrupció i de les inèrcies perjudicials per a la democràcia participativa deriven del fet que la gent s'aferri a la butaca.

Parlant de corrupció, també hi haurà un òrgan que controli les adjudicacions públiques?
—Sí, es tractaria de revitalitzar i canviar de forma i de continguts l'Oficina Antifrau, començant per atorgar-li molta més independència que no té ara. Ara l'Oficina Antifrau és un organisme de la Generalitat. I es tracta que sigui un organisme completament independent.

En nomenaria els membres el parlament?
—No, ni tan sols això. Haurà de ser un organisme tècnic que no depengui ni del govern ni del parlament. La manera com se n'hauran de nomenar els membres encara l'hem de treballar i és massa aviat per a parlar-ne, però haurà de ser absolutament independent de qualsevol dels altres poders de l'estat, amb una funció específica, per mandat constitucional, de supervisar i controlar totes les adjudicacions públiques, el finançament de partits, etc.

A la constitució també parleu de llengües oficials o d'educació?
—No hi hem entrat. Dels noranta i escaig articles que volem que tingui, ens trobem entre el 61 i el 62. Tot allò que fa referència a cultura, la sanitat i l'educació, són els temes que abordarem a partir d'ara. D'algun d'aquests punts tenim algun esborrany molt bàsic, que encara no s'ha debatut en el ple del grup de treball, i per tant no en puc parlar.

El Mundo va publicar la informació diumenge. Heu rebut cap mena de pressió, d'ençà que s'ha sabut que treballeu en aquest esborrany?
—No, les úniques peticions que hem rebut han estat de mitjans de comunicació com el vostre. I tampoc no n'esperem res més. Quina llei prohibeix que hi hagi un grup d'experts que es dediqui a pensar o a treballar sobre allò que vulgui? No hi ha res d'il·legal i els jutges que integrem el grup ho tenim molt clar. La llei orgànica del poder judicial ens marca un règim d'incompatibilitats molt estricte i diu clarament que podem dedicar el nostre temps lliure a elaborar informes tècnics.

Dieu que teniu redactats una seixantena d'articles. Quin és el calendari que heu previst per a aquest primer esborrany de constitució?
—La idea és no fer públic res més fins a final d'any, passada la consulta. I quan tornem a parlar públicament ja serà per a presentar el document final, que oferirem a tota la societat. De moment, el calendari és aquest: un cop feta la consulta, mostrarem a la societat i a les institucions aquest primer esborrany de constitució de la república catalana perquè, qui ho cregui convenient, el pugui utilitzar com a inspiració. És una manera d'anar avançant feina.

Presentació del llibre a l'Espai VilaWeb

Santiago Vidal presentarà dilluns dia 5 a l'Espai VilaWeb el seu darrer llibre 'Els set pecats capitals de la justícia' (Ara Llibres). L'acte serà a les 19.00 i hi sou tots convidats.

 

Tanca la Central Tèrmica de Cubelles

Tanca la Central Tèrmica de Cubelles

La direcció anuncia als treballadors el tancament i desmantellament de la planta, en actiu des del 1979

Associacions veïnals de Cunit i Cubelles n’havien demanat el tancament feia anys

, Cunit | ND 29/04/2014 a les 09:45h
La Tèrmica de Cubelles

La Central Tèrmica de Foix, ubicada al municipi de Cubelles, tanca les seves portes i atura la seva activitat després de 35 anys. Així ho va comunicar fa pocs dies la direcció de l’empresa als treballadors, segons ha donat a conèixer el sindicat CCOO Grupo Endesa. La direcció ja ha comunicat als organismes competents que el centre passa a estat d’indisponibilitat definitiva i que s’engegaran tots els tràmits per al seu tancament i desmantellament definitiu.

Tot i això, la intenció d’Endesa és mantenir l’emplaçament com a ubicació estratègica per a possibles urgències futures. Pel que fa als 18 treballadors actuals, aquests seran prejubilats, recol·locats o podran acollir-se al Pla de Sortides previst per aquests casos. La decisió de tancar la tèrmica es deu al descens de la demanda els últims anys combinat amb l’excés de potència instal·lada, fruit del desenvolupament de tecnologies de generació d’energia amb més rendiment com les de cicle combinat.

La Central Tèrmica de Foix es va construir el 1975 i es va acoplar a la xarxa el 1979. La crema de gasoil permetia obtenir una potència de 520 MW. La seva ubicació a un quilòmetre dels nuclis de Cubelles i Cunit va portar queixes per la contaminació, així com peticions de tancament per part de diferents associacions veïnals dels dos municipis. Els plens dels dos consistoris van aprovar sengles mocions el 2005 demanant-ne el tancament.

Un any abans, el 2004, Endesa havia fet una proposta per substituir la tèrmica per dues centrals de cicle combinat, menys contaminants i que funcionarien només amb gas. La proposta no va ser acceptada pels dos municipis, que exigien el desmantellament de la tèrmica sense alternatives. Els últims anys, la central tenia una utilització reduïda, actuant només en períodes de gran demanda i davant de restriccions a la xarxa de transport elèctric.  

El sistema electoral. 2a part de "Amb la independència, què passa amb la...

Exposen una maqueta de la Sagrada Família a Hong Kong

Exposen una maqueta de la Sagrada Família a Hong Kong

Un centre comercial de la ciutat xinesa acull una reconstrucció feta amb paper fins l'1 de juny


Un centre comercial de Hong Kong acull una maqueta de 10 metres d'alçada feta amb paper de la Basílica de la Sagrada Família, obra de l'arquitecte Antoni Gaudí.
La maqueta estarà exposada al públic fins l'1 de juny en el marc de la mostra 'Exposició de l'arquitectura de Gaudí', organitzada per Times Square Hong Kong, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

dilluns, 28 d’abril del 2014

El català supera al castellà en vendes per la diada de Sant Jordi

El català supera al castellà en vendes per la diada de Sant Jordi

El 54'6% dels llibres venuts el passat 23 d'abril van ser en llengua catalana

El conseller Mascarell posa com a repte igualar l'índex de lectura a la mitjana europea

| ND 28/04/2014 a les 16:41h

Autors, editors i llibreters han fet un bríndis per Sant Jordi a la conselleria de Cultura Foto: Europa Press

Els llibres en català venuts la passada diada de Sant Jordi van significar un 54,69% mentre que els escrits en llengua castellana van significar un 45,31%. Aquesta és una de les principals dades que s'extreuen del balanç final del passat 23 d'abril, donat a conèixer aquest dilluns en el marc del brindis convocat pel departament de Cultura amb el que s'ha tancat la campanya d'enguany.
 
La xifra, que contrasta amb el comportament habitual del mercat on els lectors preferentment en castellà superen àmpliament els que trien com a primera opció el català en una proporció de tres a un, denota que Sant Jordi es viu com una festa del llibre en català. A més, un cop tancades les xifres, el sector s'ha mostrat satisfet de l'increment de vendes d'aquest 2014, situat a l'entorn del 5%, amb una facturació de 19,3 milions d'euros.
 
El brindis ha reunit autors, editors i llibreters, marc en el que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha marcat el repte d'igualar els índexs de lectura dels catalans amb la mitjana europea, tot recordant que actualment un 65,3% dels catalans llegeixen almenys un llibre l'any, mentre que a la UE la mitja és del 68%. “Hem d'acostar els índexs de lectura a la mitjana europea”, ha afirmat Mascarell, “perquè si el país és de lectors, la resta de coses s'aniran afegint”.  
 
Ficció en català, no ficció en castellà
 
La comparativa de vendes per llengües descobreix que s'han venut en català a tot Catalunya el 54,69% d'exemplars, tot i que pel que fa a títols, la xifra en aquest idioma cau al 35,43%. Per segments, a més, es descobreix que mentre la ficció és prefereix en català, amb un ajustat 50,45% per un 49,55% en castellà, la no ficció es llegeix en espanyol, amb un 60,65% en aquesta llengua per un 39,35% en català. Finalment, domini clar del català en llibre infantil i juvenil, amb un 76,67% per un 23,33%.

Bosch: "Els que no volen que votem, que expliquin com pensen impedir-ho"


24/04/2014
Singular TV

Bosch: "Els que no volen que votem, que expliquin com pensen impedir-ho"

“De les eleccions europees se’n farà una lectura sobre el procés”, explica el diputat d’ERC en una entrevista a Singular TV

Mar Sabé
El Singular Digital 
El diputat d'ERC al Congrés Alfred Bosch assegura en una entrevista a Singular TV que “els que no volen que votem, han d’explicar com pensen impedir-ho”. Bosch considera que el procés sobiranista no té marxa enrere i que “tant si es vol com si no s’assolirà la independència de Catalunya” perquè aquesta “és la voluntat dels catalans”.

Per tant, remarca que tant la Generalitat de Catalunya com les forces polítiques espanyoles han de negociar perquè el canvi d’estatus sigui el menys traumàtic possible. Bosch reconeix que “de les eleccions europees, -que se celebraran el proper 25 de maig-, se’n farà una lectura sobre el procés català”. “És inevitable perquè és un dels temes més importants que hi ha ara sobre la taula”, considera.

El diputat, que acaba de publicar 'Como amigos. La independencia de Catalunya interesa a los españoles' (Galaxia Gutenberg), comparteix que hi ha un ampli sector de la societat espanyola que és partidària al dret a decidir dels catalans, però que no està representada en les institucions. Amb aquest text, escrit en castellà, Bosch pretén fer entendre a l’altra banda del Sènia que el procés és inevitable i que el millor per tothom és fer-lo de bones, en positiu i amb respecte per totes les parts.

diumenge, 27 d’abril del 2014

Raül Romeva: A favor d'una estratègia win-win-win

Raül Romeva: A favor d'una estratègia win-win-win

'Hi guanyaria Catalunya, per descomptat, però també hi podria guanyar l'estat espanyol i fins i tot hi guanyaria la UE'

Vilaweb
El fins ara eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha publicat en el seu bloc de +VilaWeb l'extacte d'un llibre que just acaba de lliurar i que és en fase d'edició. Previsiblement es publicarà el mes de setembre vinent, editat per Rosa dels Vents. Romeva ha avançat aquest text, tal com diu ell, 'amb l'única voluntat d'intervenir en el debat obert recentment sobre la validesa del concepte win-win', al qual es va referir Artur Mas.

El govern espanyol defensa la renovació de càrrecs nobiliaris que Franco va concedir als seus comandaments militars

El govern espanyol defensa la renovació de càrrecs nobiliaris que Franco va concedir als seus comandaments militars

L'executiu de Mariano Rajoy indica que s'ha limitat “a aplicar les vigents normes per a la transmissió de dignitats nobiliàries”

Argumenta que no ha fet altra cosa que reconèixer als successors dels comandaments de Franco “el seu dret sobre la tinença d'un determinat títol”

Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia Foto: MANEL LLADO.
1
El govern espanyol justifica que el ministeri de Justícia hagi procedit a la renovació dels títols nobiliaris que el dictador Francisco Franco va concedir a alguns dels seus comandaments militars perquè, segons recalca, la continuïtat d'aquestes distincions s'ajusta a la normativa vigent i, a més, no entra en contradicció amb la llei de la memòria històrica aprovada l'any 2007.
Així ho ha fet saber l'executiu al diputat d'IU Gaspar Llamazares, que es va interessar, en concret, per la renovació en la figura dels seus descendents, dels títols amb els quals Franco va premiar en al seu dia als generals Gonzalo Queipo de Llano, José Enrique Varela Ampuero i al capità general Fidel Dávila, tots amb implicació directa en el cop militar que va provocar la Guerra Civil.
“El govern s'ha limitat a aplicar les vigents normes per a la transmissió de dignitats nobiliàries”, respon l'executiu en un text al qual ha tingut accés Europa Press, en què també es deixa clar que, tot i que en el seu origen aquests títols portessin implicades exempcions fiscals, en l'actualitat aquestes distincions no comporten “avantatges econòmics o fiscals de cap classe”.
Així, el govern espanyol defensa que no ha fet altra cosa que reconèixer als successors dels comandaments de Franco “el seu dret sobre la tinença d'un determinat títol”. També recorda que en la renovació d'aquestes distincions “no s'aprecia incompatibilitat” amb la llei de memòria històrica, que “no fa cap referència a la normativa nobiliària ni a la seva modificació”.
Darrera actualització ( Diumenge, 27 d'abril del 2014 12:38 )

dissabte, 26 d’abril del 2014

Guardiola: "La tristesa per la mort de Tito m'acompanyarà sempre"

Guardiola: "La tristesa per la mort de Tito m'acompanyarà sempre"

L'entrenador del Bayern Munic afirma que el seu "cor està amb els seus pares, la seva dona i els seus fills"

El Bayern guarda un minut de silenci en record a Tito Vilanova abans de començar el seu partit contra el Werder Bremen
AFP / Munic
EL PERIODICO
Dissabte, 26 d'abril del 2014 - 19.57 h
L'entrenador del Bayern Munic, Pep Guardiola, ha dit aquest dissabte que la tristesa per la mort del seu amic Tito Vilanova l'acompanyarà sempre. "Aquesta tristesa m'acompanyarà sempre", ha dit Guardiola després de la victòria del seu equip per 5-2 davant el Werder Bremen.
"Ens coneixíem des que érem joves, {compartim} moltes coses, vam perdre i {guanyar} junts", ha afegit l'entrenador recordant qui {va ser} primer el seu segon i després el seu successor al Barcelona.
"El meu cor està amb els seus pares, la seva dona, els seus fills. Aquesta tristesa m'acompanyarà per sempre", ha dit Guardiola. "Era més que un amic", ha afegit.

{Braçals} negres

En homenatge a Tito Vilanova, el Bayern ha guardat un minut de silenci abans del partit contra el Bremen. A més, els jugadors del Bayern han sortit al camp amb {braçal} negre, igual que Guardiola.
Vilanova, {mort} dijous després d'una llarga batalla contra el càncer, {va ser} l'ajudant de Guardiola al Barça entre el 2008 i el 2012 abans de succeir-{lo}.

El Bayern plora en català la mort de Tito Vilanova

Dissabte  26.04.2014  11:50

El Bayern plora en català la mort de Tito Vilanova

L'equip entrenat per Guardiola ha fet un minut de silenci i llueix crespons negres en el partit d'avui

Vilaweb
Clubs de futbol, i d'altres esports, de tot el món han anat expressant el dolor per la mort de Tito Vilanova. Un d'aquests, i de manera especial, és el Bayern de Munic, pel fet que el seu entrenador és Pep Guardiola, amb qui Vilanova va forjar l'equip de més èxit de la història del Barça. El Bayern recorda Tito avui amb un minut de silenci i crespons negres, tal com ha anunciat en un comunicat de condol en la seva web, que ha publicat en dues llengües: alemany i català.
Aquest és el text en català:

El FC Bayern plora la mort de Tito Vilanova

Amb consternació i profunda tristesa s’ha assabentat el FC Bayern München de la mort de Tito Vilanova. L’ex entrenador del FC Barcelona va venir la temporada passada amb el seu equip a casa nostra i el vam conèixer i apreciar com un gran entrenador i una meravellosa persona.

Sobretot al nostre primer entrenador Pep Guardiola i al seu equip tècnic els uneix amb Tito Vilanova molt més que un lligam professional.

El dol i el condol del FC Bayern München va avui cap a la família de Tito Vilanova i el FC Barcelona. El FC Bayern München recordarà en el partit de Bundesliga d’avui amb un minut de silenci i crespons de dol a una persona magnífica i amic.

Karl-Heinz Rummenigge
En nom del FC Bayern München


  • Guardiola, durant el minut de silenci
  • Minut de silenci a l'Allianz Arena, abans del partit del Bayern amb el Werder Bremen.


El Bayern de Munic fa un minut de silenci i juga amb un braçalet negre per Tito Vilanova

El Bayern de Munic fa un minut de silenci i juga amb un braçalet negre per Tito Vilanova

Els jugadors del Bayern han sortit a jugar el seu partit davant el Werder Bremen amb un *brazal de dol per la mort de l'ex entrenador del Barça.

Karl-*Heinz *Rummenigge, president del Bayern de Munic, ha emès un comunicat en nom del club

Bayern de *Munich i Werder Bremen han guardat un minut de silenci per Tito Vilanova. / FOTO: Marc *Mueller - EFE

Guardiola podria volar aquest dissabte a Barcelona

Guardiola podria volar aquest dissabte a Barcelona

Francesc  Aguilar 26/04/2014 12:21
Mundo Deportivo
Traducció  SoftCatalà
Pep Guardiola podria aterrar aquesta mateixa tarda a Barcelona per transmetre les seves condolences a la família de Tito Vilanova. El tècnic del Bayern prendria un vol després del partit que aquesta tarda (15:30) enfronta al seu equip amb el Werder Bremen en el *Allianz Sorra.

Guardiola arribaria acompanyat de Manel *Estiarte, Lorenzo Buenaventura, Carles *Planchart i Domènec Torrent, companys també de Tito durant la seva etapa en el Barça.

El que sembla descartat és que Pep assisteixi a la cerimònia religiosa en memòria de Tito Vilanova que tindrà lloc dilluns que ve, ja que el dimarts el Bayern rep al Reial Madrid en el partit de tornada de les semifinals de la Champions League.

*Elconjunto bavarès ha mostrat el seu condol per la defunció de Tito Vilanova per mitjà d'un comunicat en el seu web oficial. En el comunicat, escrit en alemany i català, el president del Bayern, Karl-*Heinz *Rummenigge, en nom de la institució alemanya, expressa la seva pesar per la mort del *extécnico del FC Barcelona a causa del càncer que patia en la glàndula *parótida.

Comunicat del Bayern de Munic, en català, lamentat la mort de Tito Vilanova


FINS SEMPRE, TITO 

Comunicat del Bayern de Munic, en català, lamentat la mort de Tito Vilanova

El Bayern de Munic, actual equip de l'entrenador Pep Guardiola, ha lamentat per mitjà d'un comunicat a la pàgina oficial del club la mort de Tito Vilanova

Este es el comunicado del Bayern de Munich
Aquest és el comunicat del Bayern de Munic
AFP | 2014.04.26 | 12:12 h.
SPORT
En el comunicat, escrit en alemany, castellà i català, el president del Bayern, Karl-Heinz Rummenigge, en nom de la institució alemanya, expressa el seu pesar per la mort de l'extècnic del FC Barcelona a causa del càncer que patia a la glàndula paròtida .
"Amb consternació i profunda pena ha conegut el Bayern de Munic la mort de Tito Vilanova. L'antic entrenador del FC Barcelona va venir la temporada passada amb el seu equip a casa i vam aprendre a conèixer-lo i valorar-lo com un gran entrenador i una meravellosa persona", apunta Rummenigge
El president del Bayern també recorda la relació "més enllà del laboral" que unia Vilanova amb Guardiola i el seu equip. "El dolor i el condol del FC Bayern de Munic estan avui amb la família de Tito Vilanova i el FC Barcelona" continua l'escrit.
"El FC Bayern de Munic recordarà aquest dissabte en el partit de la Bundesliga amb un minut de silenci i crespons a una magnífica persona i amic" finalitza el comunicat.

Guardiola, abatut durant el minut de silenci en honor a Tito

EL BAYERN VA JUGAR AMB BRAÇALET NEGRE 

Guardiola, abatut durant el minut de silenci en honor a Tito

Pep Guardiola va vestir de rigorós negre i molt afligit durant el minut de silenci a l'Allianz Arena

El Allianz Arena respetó un emotivo minuto de silencio
L'Allianz Arena va respectar un emotiu minut de silenci | Foto: TWITTER
Guardiola, junto a su segundo entrenador, Domenec Torrent
Guardiola, al costat del seu segon entrenador, Domenec Torrent | Foto: TWITTER
SPORT.es | 2014.04.26 | 16:49 h.
L'Allianz Arena va emmudir per retre homenatge a Tito Vilanova. Els assistents al Bayern-Werder Bremen de la Bundesliga, d'aquest dissabte a la tarda, es van posar drets per retre tribut a l'entrenador català, mort aquest divendres a Barcelona.
Hores abans, el club bavarès havia emès un comunicat en català amb seu condol. A l'hora del partit, les mirades estaven posades en Pep Guardiola, amb qui Tito va compartir, durant cinc anys (un al filial i quatre al primer equip), vivències, coneixements, llàgrimes i la glòria.
Vestit de rigorós negre i amb l'aflicció a la cara, Guardiola va viure un dels minuts de silenci més dolorosos de la seva vida, amb el seu segon entrenador, Domenec Torrent.
Tots els jugadors i membres del cos tènic del Bayern van lluir un braçalet negre, en honor a un dels grans del futbol.

Per als alemanys Tito era "molt més que l'assistent de Guardiola"

Fins sempre, Tito  

Per als alemanys Tito era "molt més que l'assistent de Guardiola"

Els mitjans alemanys es van fer ressò aquest dissabte de la mort del extècnic blaugrana, Tito Vilanova, mort divendres a Barcelona als 45 anys, recordant que va ser alguna cosa més que "l'assistent" de Guardiola a la banqueta català

El diario 'Bild' dedica un espacio a Tito en su web
El diari 'Bild' dedica un espai a Tito a la seva web
EFE | 2014.04.26 | 13:44 h.
SPORT 
El diari bavarès 'Süddeutsche Zeitung' destaca a la seva pàgina web que Tito Vilanova era "molt més que l'assistent de Pep Guardiola"
"Era el cap analítica del duo i potser fins i tot més 'pepista" que el mateix Pep. El FC Barcelona ha de Vilanova dels majors èxits de la seva història ", continua.
El mig del sud d'Alemanya recorda que després que el tècnic de Santpedor abandonés l'equip català, Vilanova va ser capaç de continuar amb els èxits del Barcelona en aconseguir el títol de Lliga amb 100 punts, rècord en la història de l'entitat.
"Al Barça de Pep, hi havia molt de Tito", finalitza 'Süddeutsche Zeitung'.
Per la seva banda, el medi esportiu 'Kicker' es va fer ressò de la repercussió que va tenir en el món del futbol la mort de l'extècnic blaugrana.
Kicker apunta que la malaltia que patia va impedir a Vilanova seguir al capdavant de l'equip barcelonista tot i haver portat a aquest a la consecució d'un nou títol en la competició domèstica.
Aquesta publicació vincula de nou el nom de Vilanova al de Pep Guardiola, a qui va acompanyar com a segon entrenador al millor cicle de triomfs de la història del club català.
Per la seva banda 'Sportbild' també recull les reaccions que la mort de Tito Vilanova va produir en el panorama esportiu internacional, especialment en l'espanyol, amb condol que van arribar des del Chelsea i el seu tècnic, el portuguès José Mourinho, fins al ciclista espanyol Alberto Contador .
'Sportbild' recorda que Vilanova va perdre la batalla contra el càncer després de dos anys i mig de lluita i que la malaltia s'havia agreujat després que, per aquesta causa, es veiés obligat a abandonar la banqueta del Barcelona.
El Bayern de Munic va lamentar per mitjà d'un comunicat a la pàgina oficial del club muniquès la mort de Tito Vilanova, i alhora ha anunciat que portaran crespons en la seva memòria durant el partit que jugaran avui contra el Bremen, abans del qual també es guardarà un minut de silenci.

Guardiola, consternat per la mort de Tito Vilanova

Pep i els seus ajudants a Munic es van mostrar abatuts  

Guardiola, consternat per la mort de Tito Vilanova

L'entrenador del Bayern buscava la fórmula per desplaçar-se a Barcelona amb discreció i transmetre el seu condol

Domènec Torrent, Pep Guardiola y Carles Planchart estaban ayer hundidos
Domènec Torrent, Pep Guardiola i Carles Planchart estaven ahir enfonsats | Foto: AFP
Robert Wulff | 2014.04.26 | 04:05 h.
Sport 
El vestidor del Bayern Munic també va sentir de forma molt especial la mort de Tito Vilanova. Pep Guardiola i el seu cercle de col · laboradors més estret amb passat blaugrana-Manel Estiarte, Lorenzo Buenaventura, Domènec Torrent i Carles Planchart-estaven al corrent de l'estat crític de salut pel qual travessava Tito i sabien que el desenllaç podia ser immediat. Així i tot, el cop de la confirmació del decés va ser brutal i va sumir en una profunda consternació al Pep i la resta d'auxiliars. Guardiola va transmetre el seu profund pesar a l'entorn compartit amb Tito i va advertir que ni tan sols se sentia amb forces per fer algun tipus de manifestació pública.
En els últims mesos, i després del distanciament públic que va significar la marxa de Pep el Bayern i la continuïtat de Tito al Barça, les dues parts havien restablert els ponts de diàleg que van culminar en l'esperat retrobament a finals del mes d'octubre.
Al tancament d'aquesta edició encara es desconeixia si Guardiola tindria forma de quadrar les seves obligacions professionals i així desplaçar fins a Barcelona. Ahir a la nit no es descartava que hi hagués protagonitzat una visita fugaç a la Ciutat Comtal per transmetre el seu condol amb màxima discreció. El Bayern Munic disputarà avui (15.30 hores) el seu partit de lliga contra el Werder Bremen. Demà, a partir de les 11.00 h., Té programat sessió d'entrenament amb vistes al partit de tornada de les semifinals de la Champions contra el Reial Madrid.
Un altre dels il · lustres representants del Bayern Munic amb passat blaugrana no és altre que Thiago. El migcampista va acusar el cop de Tito Vilanova i trasllat el seu condol a través de les xarxes socials "Des del fons del meu cor vull mostrar el meu condol a la família de Tito. Fins Sempre Tito ".

El marquès de l'Empordà

Dol al Camp Nou / ADÉU A UN CULER INOBLIDABLE

El marquès de l'Empordà

Tito va defensar amb orgull les seves arrels com un 'noi de poble' i l'ideari del planter abans de deixar una empremta indeleble amb la Lliga dels 100 punts

EL PERIODICO
JOAN DOMÈNECH / Barcelona
Dissabte, 26 d'abril del 2014
Un campió. L’últim campió. Al camp, després de coronar el Barça en la campanya anterior, firmant un rècord de cent punts que seguirà vigent, i en la vida. Va començar a combatre el càncer que li van detectar el novembre del 2011, sent ajudant de Pep Guardiola, va mantenir la seva fortalesa física i anímica per assumir el relleu a continuació (2012-13) i als dos dies que comencés l’actual va haver de renunciar per sotmetre’s a un tractament que l’inhabilitava per afrontar la competició.
«Els meus fills se sentiran un dia orgullosos que hagi entrenat el Barça», va dir Francesc 'Tito' Vilanova i Bayó (Bellcaire d’Empordà, 17 de setembre de 1968), abans de deixar una empremta inesborrable. No només en la Carlota i l’Adrià; en la Montse, la seva dona; en el Joaquim i la Maria Rosa, els seus pares; en el Josep, el seu germà, que li va posar el sobrenom de Tito; en la resta de la família. Només la naturalesa d’un mal sense un remei infal·lible l’ha batut.
Res l’havia enderrocat abans. Ni l’enyorança del 'noi de poble', com es definia, orgullós de les seves arrels, quan als 13 anys es va instal·lar a La Masia, encara que els seus amics el van batejar com 'el marquès' pel seu elegant aspecte i el seu interès pel bon estat de la gespa. No el va desanimar la tristesa quan va renunciar al seu somni de triomfar al Barça, a les portes del primer equip. No el va frenar la frustració per ser un anònim futbolista rodamón, sense consolidar-se com un futbolista d’elit. No li va embargar la impaciència davant la tardança per consolidar-se com a entrenador. No el va marejar el vertigen quan li van proposar ser el relleu de Pep Guardiola i ser designat perquè intentés continuar «una obra irrepetible». Ni va sucumbir a l’egolatria de mantenir-se en el càrrec aquest estiu abans de sotmetre’s a un nou tractament que li impedia seguir a la banqueta.

"Seny, pit i collons"

Queda el concepte d’un paio que va anar sempre de cara, sense falsedats, directe com la tramuntana. «Seny, pit i collons», era un dels seus lemes, amb el qual apel·lava al sentit comú, l’enteresa i la valentia per caminar per la vida. «Endavant i crits», va ser l’últim missatge que va deixar escrit.
Queda el record inoblidable d’una Lliga modèlica, rodona, amb diversos rècords i que va reunir al camp del Llevant, el 25 de novembre del 2012, 11 jugadors formats a La Masia. «El Barça és admirat perquè té un model propi», repetia amb orgull.
Queda la memòria d’un entrenador que va conservar els valors del Barça, en els quals creia fermament, des que es va reunir amb el seu amic Pep Guardiola després que aquest el reclutés el 2007 per dirigir el Barça B a Tercera, desconeixent que s’acomiadarien cinc anys després al reunir 14 títols, 15 amb l’última Lliga. «Si estava d’acord amb les seves idees abans, no les canviaré per diferenciar-me’n i dir que sóc diferent», va argumentar per enfrontar-se als que van voler col·locar una falca que, finalment, va provocar la posterior i dolorosa ruptura.

La primera parella trencada

Queda l’estampa d’un entrenador capaç de perdonar Mourinho i de reprendre Pepe per acusar Iniesta de teatrer – «si fem un vídeo amb les imatges de les seves puntades...» –, de confessar-se acòlit de Rexach, entrenador de la seva època de juvenil i de defensar l’ideari de Cruyff ( «si la velocitat de pilota és alta, el risc de puntades, disminueix», va repetir), que venia a ser el mateix. El Pep i el Tito van seguir els passos de Charly i Johan, van millorar el seu llegat i van acabar igual, distanciats quan la pilota va parar. «El més important és el que passa al camp», subratllava per apartar el focus dels problemes personals. I per fugir del protagonisme, conscient que havia de dirigir-se a Messi ( «els grans astres tenen 10 gols extraordinaris a la seva carrera, i ell ja en té 100» ), a Cesc ( «em costa molt deixar-lo fora de l’equip» ), i fins i tot a Song.
«M’esteu aixecant la camisa?», va preguntar a Josep Maria Bartomeu, llavors vicepresident esportiu, davant la tardança del migcampista que pogués jugar de central, com havia reclamat. Amb una sorna com aquella va afrontar unes incipients crítiques ( «estar al 100% al setembre no toca» ) i rebatia la necessitat de renovar la plantilla amb fitxatges: «¿Canviar sis jugadors? ¿Quins sis? ¿I quins sis vénen? La base de l’equip és la de la selecció campiona del món i tenim Messi, que és el millor futbolista de la història» .
Tito es confessava catalanista i conservava les reminiscències del culer d’antiga generació que va créixer veient massa triomfs del gran rival. «Al Madrid no el dono per mort ni a 14 punts de distància ni a 16», va proclamar. Ell va ser capaç d’allunyar-lo fins als 18, al desembre, poc abans de marxar cap a Nova York en la segona fase del rebrot de la seva malaltia. Va estar tres mesos fora, mentre Jordi Roura gestionava l’equip. Va tornar i es va tornar a instal·lar al capdavant de la plantilla. Se sentia amb les mateixes forces d’un any abans, quan va rebre el primer vistiplau dels metges. «La vida pot canviar-te d’un dia per l’altre sense adonar-te’n, em va passar a mi». Així va començar una lluita que 'el marquès' ha suportat amb elegància durant tres anys. El record és etern.

divendres, 25 d’abril del 2014

Els crítics del PSC denuncien la presència de Joan Rangel a l’acte de Societat Civil Catalana

QUE S'HO FACIN MIRAR...!!!
25/04/2014
Debat al PSC

Els crítics del PSC denuncien la presència de Joan Rangel a l’acte de Societat Civil Catalana

Del Rió psc 

Jordi del Río, membre de l'executiva del PSC i del sector crític 'Avancem

En una carta a la comissió de garanties, lamenten el “to vodevilesc” amb què es va comunicar a Fabian Mohedano la seva expulsió de l’executiva

Albert Ribas
El Singular Digital
Els crítics del PSC han denunciat en una carta adreçada al president de la comissió de garanties del partit, Joan Torres, la “doble vara de medir” que, a parer seu, s’estaria aplicant a l’hora de valorar l’assistència de dirigents del partit a actes d’altres partits o plataformes, segons informa l’Ara.

La queixa respon a la reacció que ha tingut el partit després que el diputat al Congrés Joan Rangel assistís abans d’ahir a l’acte de presentació de Societat Civil Catalana. A la carta, signada per Jordi del Río, els crítics recorden que aquest acte va tenir un format “molt similar” al d’ERC en el qual Fabián Mohedano va assistir i que va acabar suposant la seva expulsió de l’executiva del partit.

Del Río, que recorda a la missiva que “el company Rangel compartia platea amb destacats membres històricament hostils als principis fundacionals del socialisme català (PP, UPyD, Ciutadans i Vox", lamenta el “to vodevilesc” amb què es va comunicar a Mohedano la seva expulsió de la direcció del partit. "On està escrit que sigui el primer secretari, abans que la comissió de garanties, qui comuniqui la resolució d'aquesta?, acaba denunciant del Río.

Sitges somnia

Sitges somnia

El món oníric, leitmotiv de la 47 edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

'Rec4' obrirà el certamen

|ND   24/04/2014 a les 16:30h

El món dels somnis i les fantasies oníriques conformen el leitmotiv de la 47a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que aquest dimecres ha desvetllat el seu inquietant cartell i anunciat que l'esperada quarta part de 'Rec' serà la pel·lícula que inaugurarà el certamen.

Un nen vestit amb uniforme escolar, amb els ulls tapats i duent un manat de globus convertits en ulls. Aquest és l'inquietant cartell que donarà la benvinguda als assistents de l'edició d'enguany del festival de Sitges, que se celebrarà del 3 al 12 d'octubre i que remet als universos onírics que vol honorar aquesta edició, com a via d'escapament "d'una realitat molt avorrida", segons paraules del director de la mostra cinematogràfica, Ángel Sala. El cartell, creació de l'agència China sota la direcció artística de Miguel Ángel Duo, recull en segon pla l'emblemàtica església de Sitges.

Pel que fa a la pel·lícula que obrirà el festival, la presència de Jaume Balagueró a la presentació ja augurava que es tractaria de 'Rec4. Apocalipsis' l'últim i aparentment definitiu episodi de la saga de zombis. I així ha estat també perquè, segons Sala, "Sitges sempre que pot s'obre amb una producció catalana". De fet, 'Rec4' no serà l'única pel·lícula catalana, ja que s'ha confirmat igualment l'estrena de 'La distancia', de Sergio Caballero.

Miguel Ángel Duo, creador del cartell i Ángel Sala, director del Festival de Cinema Fantàstic Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Javier Marías compara Forcadell amb Le Pen i Alba Daurada

Javier Marías compara Forcadell amb Le Pen i Alba Daurada

L'ANC és, per l'escriptor, un moviment xenòfob o racista que defensa "Catalunya pels catalans de debò"

Especial: Assemblea Nacional Catalana

, Redacció | ND 24/04/2014 a les 16:42h
Un dels intel·lectuals de referència a l'Estat espanyol Javier Marías, de lectura obligada cada diumenge a El País, va comparar en el seu article setmanal al suplement dominical de la capçalera de Madrid, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, amb les líders dels partits com el Front Nacional o Alba Daurada. De fet, titlla la plataforma independentista de “racista” i “xenòfoba” perquè, segons ell, només procura pels “catalans de debò”. 
 
En l'article titulat “Los mejores y los peores”, Marías critica la “religió distorsionada” que és el “nacionalisme” que considera el culpables de la “proliferació a Europa” dels “moviments xenòfobs i racistes, els que demonitzen els emigrants -legals o no, que tants el fa-, els que demanen 'Grècia per als grecs', 'França pels francesos', 'Espanya pels espanyols' i 'Catalunya pels catalans de debò'”. I afegeix: “En aquest darrer lloc hi ha una senyora manaire i estirada, que presideix l'anomenada Assemblea Nacional Catalana, que sens dubte està posseïda per la vehemència més apassionada”. 
 
“En virtut d'aquesta”- continua- “es permet dictar 'fulls de ruta' als representants polítics sorgits de les eleccions democràtiques, mentre que a ella mai ningú no l'ha votada”.

Mas aconsegueix presència mundial

Mas aconsegueix presència mundial

La trobada amb corresponsals d'arreu es tradueix en tot d'articles explicant la postura del Govern al món

"Mas diu que està 100% compromès amb la consulta", assegura el FT

| NDl 24/04/2014 a les 18:15h

Roda de premsa d'Artur Mas amb corresponsals de premsa estrangera establerts a Madrid. Foto: @joanmariapique

Catalunya interessa al món. La trobada del president de la Generalitat, Artur Mas, amb corresponsals de premsa d'arreu del món instal·lats a Madrid que va tenir lloc aquest dimecres amb el pretext de la diada de Sant Jordi s'ha traduït en tot un seguit d'articles a diversos mitjans internacionals. En general, del Financial Times a les agències AFP o Lusa, coincideixen en ressaltar el compromís de Mas amb la consulta. "Em veig a mi mateix més aviat com el president del referèndum més que no pas el president de la independència", va dir", assegura el Financial Times que va afirmar Artur Mas.

"Artur Mas diu que està 100% compromès amb la convocatòria d'una votació regional al novembre sobre l'estatus futur de Catalunya", destaca el Financial Times. "No aturarem aquest procés. Si l'aturéssim i no hi hagués cap més alternativa, la frustració seria absoluta", assegura el diari econòmic que els va dir Mas. "Mas va dir que personalment era partidari de la independència, però que el seu primer objectiu és assegurar que els catalans tenen el dret de decidir el seu propi futur.

"Diversos analistes creuen que el Tribunal Constitucional acabarà tombant qualsevol intent d'organitzar un referèndum d'independència [...]. Mas va declinar avançar què faria el seu govern si aquest acaba sent l'escenari", informa també el diari econòmic.

L'agència Reuters emfasitza el compromís de Mas amb la legalitat de la consulta -"La consulta es convocarà, i en un marc legal"-, i apunta que no se sap com reaccionarà l'Estat, afegint-hi tot seguit que les demandes separatistes de Catalunya "són un maldecap" per a Madrid.

L'alemanya Deutsche Welle opta per un format més de reportatge, donant veu tant a Artur Mas com a floristes de la Rambla, explicant la posició del PSC i relacionant-ho tot plegat amb la crisi econòmica. El francès La Croix, en canvi, també ressalta les declaracions de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, assegurant que Mas no podrà arribar fins al 2016 si no hi acaba havent consulta.

I, més enllà de les peces publicades, el corresponsal a Madrid del diari holandès Handelsblad, Merijn de Waal, reconeix en conversa amb Nació Digital: "Em costa explicar als holandesos que no us deixen votar."













Globovision: Presidente catalán pide a Madrid no obstruir la consulta sobre la autodeterminación