dilluns, 1 de setembre del 2014

CaixaBank compra el negoci de Barclays a Espanya

Operació en el sector financer

CaixaBank compra el negoci de Barclays a Espanya

L'entitat catalana pagarà 800 milions d'euros per la xarxa de la britànica al país

Document

Edició Impresa

EL PERIODICO
Pàgina 23
OLGA GRAU
BARCELONA
Dilluns, 1 de setembre del 2014
La seu central de CaixaBank, a l'avinguda Diagonal de Barcelona.
CaixaBank, el banc cotitzat controlat per la Fundació Bancària La Caixa, ha tancat la compra de la xarxa espanyola del britànic Barclays, en venda des del maig passat. L'operació suposa desemborsar 800 milions d'euros, van confirmar ahir les dues entitats. L'acord inclou el negoci de banca minorista, gestió de patrimonis i banca corporativa de Barclays a Espanya, i exclou el negoci de banca d'inversió i Barclaycard, que seguirà operant la britànica.
El 31 de juliol va acabar el termini inicial que els responsables de Barclays España van donar a les tres entitats interessades a comprar part del negoci: CaixaBank, el Santander i el Banco Popular. L'entitat catalana va presentar una proposta preliminar, però no es va donar per tancada i no es va descartar una segona volta al setembre. Divendres passat, el consell de Barclays va donar llum verda a la venda de la xarxa espanyola a CaixaBank. Ahir a la tarda, els equips d'assessors de les dues entitats van firmar l'acord. La seva execució, subjecta a les aprovacions regulatòries, està prevista per a finals d'any. El preu final de l'operació s'ajustarà en funció del patrimoni net de Barclays España en aquelles dates.
L'operació permetrà al banc cotitzat de La Caixa incorporar una xarxa que gestiona 21.600 milions d'actius, amb unes 270 oficines i 2.400 empleats. Aquesta integració, en la qual es va començar a treballar en l'etapa en què el banc estava dirigit per Juan María Nin, rellevat fa un mes per Gonzalo Gortázar, permetrà a l'entitat presidida per Isidre Fainé integrar al voltant de 550.000 clients, dels quals 100.000 són de banca privada, és a dir, clients amb patrimonis elevats.
PRESÈNCIA A MADRID / El negoci de Barclays és atractiu per a CaixaBank perquè li permet consolidar la seva presència a Madrid, on es concentra el 40% del negoci de l'entitat financera britànica. A més li permet incorporar clients d'un nivell adquisitiu més alt i una cartera hipotecària amb una morositat que no supera el 4%.
En una primera etapa es van interessar per la venda de la xarxa espanyola de Barclays el Santander, Bankinter, BBVA, Popular i alguns fons estrangers. Finalment ha estat CaixaBank la que s'ha imposat amb una oferta més elevada, encara que alguns dels seus competidors ja s'havien retirat prèviament, com és el cas del Sabadell i del BBVA, que s'acaba d'adjudicar Catalunya Banc. CaixaBank va analitzar en els últims mesos, en paral·lel, tant la compra de Catalunya Banc com de la xarxa de Barclays. El banc que presideix Francisco González es va imposar en la subhasta de l'antiga caixa d'estalvis catalana.
La venda de Barclays és l'última peça que quedava per moure al mapa de la reestructuració financera espanyola. Les últimes operacions han estat la venda de l'antiga Caixa Catalunya i la subhasta de Nova Galicia Banco al banc veneçolà Banesco. CaixaBank va licitar fort per l'entitat gallega, però finalment el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va triar un banc estranger.
CaixaBank ha estat una entitat molt activa en el procés de reestructuració financera. Tant des del punt de vista intern com extern. Internament, l'entitat va ser la primera a segregar el seu negoci financer a un banc. Va traspassar els seus actius a l'antiga Criteria, que cotitzava en borsa com a hòlding industrial de La Caixa i, posteriorment, la va transformar en banc. A més a més, també ha estat la primera entitat a dissoldre l'antiga caixa d'estalvis i convertir-se en fundació bancària com exigeix la llei. Isidre Fainé presideix la Fundación Bancaria, CaixaBank, així com Criteria.
ADQUISICIONS ANTERIORS / Externament, l'entitat ha aprofitat la crisi per créixer mitjançant adquisicions. En els últims quatre anys ha comprat Caixa Girona, Bankpime, Banco de Valencia, Banca Cívica i ara Barclays. Abans de la crisi, La Caixa va comprar el negoci de banca privada de Morgan Stanley a Espanya. Excepte Banca Cívica, totes les operacions es van realitzar sense ajudes de l'Estat i en el cas de Cívica s'han tornat. Amb Banco de Valencia, es va poder aplicar un esquema de protecció d'actius (EPA), que són ajudes per a pèrdues futures.
Barclays també va anunciar ahir haver completat la venda del seu negoci de retail banking dels Emirats Àrabs Units a l'Abu Dhabi Islamic Bank. El maig passat, Barclays va anunciar una dràstica retallada de l'activitat en banca d'inversió a nivell internacional i l'abandonament del negoci de banca minorista a Europa continental. El grup va anunciar la previsió de prescindir de 14.000 llocs de treball aquest any. Com a conseqüència, va comunicar que deixava Espanya.
Barclays ja va reduir l'any passat el seu nombre de sucursals espanyoles en més de cent i la seva plantilla en més de mil persones. L'entitat va arribar a tenir 500 sucursals a Espanya després de comprar Banco Zaragozano el 2004, i era el banc estranger amb més presència en aquest mercat.
CaixaBank va obtenir un resultat net atribuït de 305 milions el primer semestre de l'any, un 25,3% menys respecte al primer semestre del 2013, per l'impacte de la consolidació de Banco de Valencia i els requeriments del reial decret llei 18/2012. Té 13,6 milions de clients, 5.695 oficines i uns actius de 336.849 milions d'euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada