divendres, 26 de setembre del 2014

Pujol: «No sóc un corrupte»

Pujol: «No sóc un corrupte»

Pujol: «No sóc un corrupte»
Pujol, durant la seva compareixença/Jordi Borràs/ND

Dues hores i mitja de compareixença sense respostes concretes de l'evasió fiscal de l'ex-president

Especial: Jordi Pujol, final d'era

, Parlament | ND 26/09/2014 a les 15:51h
 
Pujol, en un moment de la seva intervenció. Foto: Jordi Borràs/ND

Cap resposta, una minsa explicació genèrica, una autosentència d'innocència i un impostat enuig podria ser el resum de les dues hores i mitja de compareixença al Parlament de l'ex-president Jordi Pujol per donar explicacions de la seva confessió d'evasió fiscal.
 
“No sóc un polític corrupte”, s'ha vantat Pujol després d'advertir a una comissió d'Afers Institucionals que l'esperava amb ganes que “abans era ric” i que amb la política “hi ha perdut”. Pujol ha justificat amb explicacions familiars l'existència d'aquests diners i ha negat haver rebut mai diners per una decisió política o administrativa més enllà del seu sou de President. Pujol ha fet una primera intervenció previsible, curosa i un cert òbvia, i en la segona ha mostrat una cara impostada d'empipament que li ha servit per no respondre i renyar amb un caire d'impertinència els portaveus que l'han collat durant la tarda. 
 
Pujol ha assegurat que “s'ha despullat davant l'opinió pública”. Així mateix s'ha protegit en el fet que ha comparegut perquè “té respecte pel Parlament” . S'ha vantat d'estar “excitat” per la “pena que li han generat les coses que s'han dit” i ha emfatitzat que “si tot era tan corrupte” com és que el votaven tant a ell, a CiU i a la resta de partits. “Quin infantilisme!” o un “Això és mentida!”, han decorat una rèplica marcada per un caire escènic poc versemblant de cabreig.

ERC evita la topada crua
 
Els grups parlamentaris, però, no s'han nostrat indulgents. De fet, Gemma Calvet d'ERC ha estat potser la més neutre i ha insistit en la pregunta del “per què ara” de la confessió. Més dura ha estat en torn de rèplica quan ha acusat Pujol de “no saber mentir”. Calvert ha estat delicada i a la recerca d'explicacions tan socials com respostes concretes.
 
Iceta, "el gran mal a la política catalana"

En Miquel Iceta, del PSC, ha insistit en la “fortuna” dels seus fills. En un to mesurat, impostant una cert dolor, el líder socialista li ha recriminat l'"engany" confessat. "Ha fet un gran mal a la política, al catalanisme, a la Generalitat i al país”, ha sentenciat Iceta. 

Camacho fins i tot posa en dubte que sigui metge
 
Finalment, i fora de tota previsió, pel PPC ha pres la paraula Alícia Sánchez Camacho. La líder popular ha entrat al fang, ha barrejat procés amb la confessió i ha titllat de “mentider” Pujol fins al punt que l'ha culpat de fer veure que “és doctor en medicina quan és llicenciat en medicina”. "Vostè no té credibilitat per dir si és o no corrupte", ha reblat Camacho calculant quan havia d'inserir el seu tall en castellà. De fet, ha estat l'única diputada que ha enraonat en castellà i en insistir que Catalunya està tacada per la corrupció.

Herrera reclama respostes des del 96
 
El torn de Joan Herrera, d'ICV-EUiA, ha estat contingut però contundent. De fet, Herrera li ha fet memòria que el seu grup ja preguntava per “males praxis” del Govern l'any 1996. El cap de files ecosocialista no se n'ha estat d'exigir Pujol que expliqui la "veritat" sobre la seva fortuna i la dels seus fills i sobre Banca Catalana. “Podria estirar de la manta, fer-ho bé i que coneguéssim tota la veritat?", ha demanat Herrera quan li ha recordat la seva resposta al president Pasqual Maragall en l'època que aquest va acusar CiU de cobrar 3% de comissions de l'obra pública. "No li tolero lliçons morals com els darrers 34 anys", ha tancat Herrera.

Rivera es distancia generacionalment
 
Albert Rivera, de C's, ha marcat fins i tot distància generacional. De fet, ha avisat  a Pujol quan aquest ha impostat un empipament oportú per dissimular, que a ell ja no el “renya ni el seu pare”. En un to contemporitzador però agressiu, Rivera ha ironitzat sobre les explicacions de l'ex-president amb un “no ens creiem el seu conte”. El líder de C's ha preguntat a Pujol sobre suposades trucades de l'ex-president a Mariano Rajoy per aturar els informes de la UDEF. "El temps de 'l'ara no toca' s'ha acabat, ara ha de pagar pel que ha fet" , ha afegit Rivera que ja ha avançat que portarà la seva confessió a la fiscalia.

Fernàndez, "sense seient pel viatge a Ítaca" 
 
Per part de la CUP, David Fernàndez, només ha utilitzat un torn. De fet, ha marxat abans que Pujol acabés la seva intervenció. "Vostè és un home d'estat, de l'Estat espanyol", ha estat la premissa de Fernàndez per marcar distàncies amb una època política de Catalunya que ell ha assegurat haver combatut. “L'oasi català era un femer amb olor de perfum”, ha pronunciat Fernàndez que ha acusat Pujol de corrupte perquè “el frau fiscal és corrupció”. “Vostè no té seient reservat al viatge a Ítaca, bon vent i barca nova”, ha conclòs Fernàndez.
 
Turull, a per Camacho
 
Jordi Turull de CiU ha estat l'únic amb una certa condescendència i a la vista de les poques respostes de Pujol, ha tingut vista i s'ha enganxat amb Sánchez-Camacho. Li ha retret que, a diferència de Pujol, ella encara no ha comparegut per explicar les seves “amistats amb fiscals i jutges” i el cas Camarga. Hàbil ha estat quan Camacho ha demanat a l'ex-president si el dinar que li ha ofert la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'havien “pagat tots els catalans”. “L'ha pagat la presidenta però vostè ens ha de dir encara qui va pagar el dinar de La Camarga!”, ha replicat amb un punt de mala llet Turull que ha acusat alguns grups de preguntar des de la bilis i l'estòmac.
 

Pujol escolta les intervencions. Foto: Jordi Borràs/ND

Pujol, en un moment de la seva compareixença Foto: Jordi Borràs/ND Pujol, acompanyat del diputat Sergi Sebrià. Foto: Jordi Borràs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada