Tot estat democràtic existeix essencialment per a protegir la seva ciutadania, si es vol considerar –això sí‒ com a veritable estat democràtic i de dret. Els ciutadans cedim els nostres drets a l’estat perquè ens els reguli i nosaltres puguem exercir drets i llibertats, sense por que els perdem, que hi hagi un enfrontament o una col·lisió d’interessos. Perquè –encara que passi‒ sempre hi haurà teòricament una llei i uns tribunals que determinaran la raó justa de l’un o l’altre en el conflicte.
Quan l’estat no regula els drets que li hem cedit, quan comet deixadesa de les obligacions, quan no protegeix ni respecta els ciutadans o quan els trepitja els drets i llibertats, llavors perd la seva legitimitat, es nega a si mateix, deixa de tenir auctoritas i ja no és l’estat de dret i democràtic a qui els seus ciutadans havien cedit lliurement els seus drets amb una finalitat específica. Esdevé –manllevant la idea de la filòsofa i acadèmica italiana Donatella Di Cesare‒ un incontestable ‘no-estat’.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.