‘Hem arribat al pic, som en la fase d’alentiment’, deia el ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa, abans-d’ahir, just el dia que s’aixecava el confinament total que s’havia imposat les dues darreres setmanes per a contenir la pandèmia de la Covid-19. Aquesta mateixa setmana s’han fet públics sengles informes de la Comissió Europea i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb una sèrie de recomanacions per a poder començar el desconfinament, de manera gradual i progressiva. I una d’aquestes recomanacions és que no hi hagi precipitació, que l’alentiment respecte del nombre de nous contagis, de morts i de malalts greus hagi durat prou temps.
Perquè la importància d’aquest temps és fonamental, diu l’informe publicat avui per la Comissió. ‘Cal més temps per a avaluar l’efecte complet [del confinament], tenint en compte el període d’incubació del virus, la durada de la malaltia i les hospitalitzacions, els informes necessaris, les diferències en la intensitat de les proves i la propagació que hi pot haver mentre s’està en confinament i entre els membres d’una mateixa família.’ És una afirmació que hi ha al començament d’aquest informe, pensat per a fer possible una certa harmonització i coordinació entre els estats membres de la Unió Europea de les mesures de desconfinament. Però hi ha hagut alguns estats, com l’espanyol, que s’han avançat d’una manera que no és pertinent si ens atenim a les indicacions que fan tant l’executiu comunitari com l’OMS.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.