dimarts, 8 de juliol del 2014

Mig milió d'evacuats al Japó pel tifó 'Neoguri'

AL SUD DEL PAÍS

Mig milió d'evacuats al Japó pel tifó 'Neoguri'

Les ràfegues de vent arribaran els 270 quilòmetres per hora, i les onades, als 14 metres d'altura


  • Embarcacions amarrades al port d'Itoman, a l'illa d'Okinawa.
    HITOSHI MAESHIRO / EFE
    Embarcacions amarrades al port d'Itoman, a l'illa d'Okinawa.

    • Embarcacions amarrades al port d'Itoman, a l'illa d'Okinawa.
      HITOSHI MAESHIRO / EFE
      Embarcacions amarrades al port d'Itoman, a l'illa d'Okinawa.
    • Arbres a mercè del vent huracanat, a Naha, al sud de l'illa d'Okinawa.
      JIJI PRESS / AFP
      Arbres a mercè del vent huracanat, a Naha, al sud de l'illa d'Okinawa.

  • Arbres a mercè del vent huracanat, a Naha, al sud de l'illa d'Okinawa.
    JIJI PRESS / AFP
    Arbres a mercè del vent huracanat, a Naha, al sud de l'illa d'Okinawa.
EL PERIODICO
EFE / Tòquio
Dimarts, 8 de juliol del 2014 - 10.20 h
Les autoritats nipones han recomanat l'evacuació d'unes 500.000 persones i el tancament d'escoles, i desenes de vols han estat cancel·lats davant l'arribada, aquest dilluns, al sud del Japó d'un potent tifó, que ha posat en alerta màxima una part del país.
El tifó 'Neoguri' ha estat qualificat d'intensitat "molt forta" per l'Agència nipona de Meteorologia (JMA), i ja ha arribat a l'arxipèlag d'Okinawa (al sud).
L'organisme meteorològic estatal ha declarat l'alerta màxima a les illes de Miyako i Okinawa, sobretot pe les ràfegues de vent i les onades, que podran arribar respectivament als 270 quilòmetres per hora i als 14 metres d'altura, segons ha informat la JMA a la seva web.

Pluges intenses

El tifó també provocarà intenses precipitacions, que arribaran fins als 60 mil·límetres per hora en algunes zones d'Okinawa.
La JMA ha recomanat a la població d'aquestes regions que prengui "totes les precaucions possibles" per protegir-se del fenomen atmosfèric, mentre que les autoritats locals han pres mesures en aquest sentit a les zones on es preveu més impacte del tifó.
En aquest sentit, s'ha recomanat l'evacuació d'unes 500.000 persones en 10 municipis d'Okinawa, i s'ha fet una crida perquè tots aquells que no se sentin segurs es traslladin a un refugi.
L'Ajuntament de Miyakojima (principal població de les illes Miyako) ha organitzat l'evacuació dels 55.000 habitants de la localitat, i tots els col·legis de la prefectura d'Okinawa estaran tancats avui.

Vols cancel·lats

Tots els vols que tenien previst aterrar o enlairar-se aquest dilluns en aquesta regió nipona han estat cancel·lats, i tampoc funcionarà cap dels serveis de transport marítim ni sortiran els vaixells pesquers.
Per la seva part, la companyia elèctrica de la regió, Okinawa Electric Power Company, informa que uns 6.500 usuaris estan sense subministrament elèctric des de les 6.00, hora local (23.00 GMT).
A aquesta hora, el 'Neoguri' estava a uns 100 quilòmetres al sud-est de les illes Miyako i es desplaçava cap a l'arxipèlag nipó a una velocitat de 25 quilòmetres per hora.
Es tracta del vuitè tifó de la temporada i la JMA el considera el més fort fins ara registrat en un mes de juliol.

Cap al mar de la Xina

Després del seu pas pel sud del Japó, el 'Neoguri' es dirigirà al nord pel mar de la Xina Oriental i canviarà el seu curs gradualment cap a l'est, segons les previsions de l'agència meteorològica nipona.
El tifó arribarà a l'illa de Kyushu --la tercera més gran de l'arxipèlag nipó-- dijous, i posteriorment podria arribar a Honshu, on s'ubiquen les ciutats més poblades del país, Tòquio i Osaka.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada