divendres, 18 de juliol del 2014

Holanda assegura que "no descansarà" fins que els que van abatre l'MH-17 siguin jutjats

Holanda assegura que "no descansarà" fins que els que van abatre l'MH-17 siguin jutjats

El primer ministre, Mark Rutte, afirma que els autors de l'atac a l'avió de Malaysia Airlines han de ser trobats i castigats

  • El primer ministre holandès, Mark Rutte, firma al llibre de condol després d'oferir una roda de premsa a la seu del Ministeri de Seguretat i Justícia a l'Haia, aquest divendres.
    EFE / BART MAAT
    El primer ministre holandès, Mark Rutte, firma al llibre de condol després d'oferir una roda de premsa a la seu del Ministeri de Seguretat i Justícia a l'Haia, aquest divendres.
  • Una dona plora davant l'altar muntat a les portes de l'Ambaixada d'Holanda a Moscou per les víctimes del vol MH17 de Malaysia Airlines abatut a Ucraïna, aquest divendres.
    EFE / YURI KOCHETKOV
    Una dona plora davant l'altar muntat a les portes de l'Ambaixada d'Holanda a Moscou per les víctimes del vol MH17 de Malaysia Airlines abatut a Ucraïna, aquest divendres.
EL PERIODICO
EFE / L'Haia
Divendres, 18 de juliol del 2014 - 21.01 h
El primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, ha assegurat que el seu país "no descansarà" fins que la justícia es faci càrrec dels responsables del tràgic accident aeri a Ucraïna oriental, que ha costat la vida a 298 persones, entre elles 189 dels seus compatriotes.
Rutte ha assenyalat que hi ha "incerteses" sobre el succés i ha considerat que, aparentment, l'avió comercial de Malaysia Airlines que viatjava d'Amsterdam a Kuala Lumpur va ser abatut. "Hi ha una cosa que és clara: si és un atac, els autors han de ser trobats i castigats. És més, no descansarem. Les víctimes i les seves famílies tenen dret a això", ha afirmat el primer ministre en la seva compareixença davant la premsa després de l'accident.
El Govern holandès vol una investigació completa i independent que determini el que li va passar a l'avió de l'aerolínia malàisia i ple accés a tot el procés, segons el seu ministre d'Exteriors, Frans Timmermans, que ja va expressar aquest plantejament a les autoritats ucraïneses. Rutte i Timmermans, durant una conferència de premsa aquest divendres, han informat que el ministre d'Exteriors viatjarà aquesta nit a la regió amb un equip holandès que participarà en la investigació.
Al matí, el ministre de Justícia, Ivo Opstelten, ha informat que un equip de forenses holandesos ja ha emprès el viatge a Ucraïna per ajudar en la investigació internacional sobre la tragèdia del dijous.

Converses amb mandataris

Rutte ha explicat que en les últimes hores ha conversat per telèfon amb la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, així com amb els presidents de França, François Hollande; dels EUA, Barack Obama, i de Rússia, Vladímir Putin, que li va assenyalar que Moscou també vol una investigació internacional completa i independent, segons publica el diari 'Telegraaf'.
"La confiança ha d'augmentar i ha de veure's que les parts afectades a la regió estan treballant per a això", ha assenyalat, no obstant, el primer ministre holandès. Rutte s'ha mostrat prudent sobre la possibilitat d'"apuntar amb el dit" cap a Rússia com ja han fet altres països com els Estats Units o Austràlia, que han parlat de la responsabilitat de Rússia en la situació. Rutte ha insistit que "les dades sortiran a la llum durant la investigació que es realitzarà".

Solidaritat amb les famílies de les víctimes

El primer ministre neerlandès s'ha referit, igualment, al drama que estan vivint 189 famílies al seu país, i a tots ells els ha fet pública la simpatia de les autoritats, al mateix temps que ha indicat que davant una tragèdia d'aquest calibre "es mostra de nou com estem d'estretament connectats en aquest petit país".
La Unió Europea (UE) recolza Rutte en la seva petició que hi hagi una investigació independent i exhaustiva del succés. El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Transports, Siim Kallas, ha assenyalat aquest divendres a Brussel·les que "el que ara fa falta és una investigació immediata i independent sobre les causes del succés".
"Demano a tots els afectats que participin i estiguin preparats per fer tot el que puguin per ajudar en aquesta tasca essencial", ha afegit Kallas, que ha insistit que "la veritat pública exigeix un procediment complet, transparent i obert". El vicepresident de la UE ha precisat que, a efectes pràctics, "els investigadors necessiten un accés sense traves al lloc on es va estavellar l'aeronau, i per descomptat a les caixes negres, així com al registre de dades de vols i al registre de veus de la cabina dels pilots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada