dissabte, 23 d’agost del 2014

Sense protocol comú als aeroports europeus

Sense protocol comú als aeroports europeus

Brussel·les treballa en una definició compartida del virus per evitar confusions


Si un passatger sospitós d’estar infectat pel virus d’Ebola viatja en un avió que aterra a l’aeroport Charles de Gaulle de París, la tripulació de l’aerolínia alerta els serveis d’emergència de l’aeroport, que, al seu torn, truquen als serveis d’urgència. Un equip mèdic arriba llavors en ambulància per traslladar el viatger a un hospital preparat per diagnosticar el cas. És el mateix protocol que segueix l’aeroport de Brussel·les Zaventem, tot i que, de fet, podria ser totalment diferent.
I és que a Europa no existeix un procediment comú sobre com han d’actuar els aeroports del continent si sospiten que un passatger té l’Ebola. “Basant-se en les recomanacions detallades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les autoritats sanitàries de cada estat membre estableixen unes directrius que han de seguir tant els aeroports com les aerolínies”, expliquen fonts europees.
I què recomana l’OMS? No fer controls específics per determinar si els viatgers tenen l’Ebola. “Controlar els passatgers als punts d’entrada o sortida és costós i d’impacte molt limitat, perquè és molt poc probable que es detecti que una persona està infectada per l’Ebola”, considera l’Organització. I això, perquè el virus té un període d’incubació de dos a 21 dies i els símptomes que genera no són específics. O, dit d’una altra manera, l’OMS desaconsella que s’utilitzin escàners tèrmics que detectin si un passatger té febre alta -com sí que fan els aeroports dels països de l’Àfrica occidental més afectats per la febre de l’Ebola i altres països com Sud-àfrica o la Xina- perquè ho considera un sistema massa costós i que molt probablement no servirà per discernir si el viatger té l’Ebola o una altra malaltia que provoqui un augment de la temperatura corporal.
El patró és sempre el mateix: un africà arriba a un hospital amb febre alta, vòmits i hemorràgies. Símptomes causats per moltes malalties, també per l’Ebola. Quan, en atendre’l, el personal sanitari descobreix que recentment ha viatjat a algun dels països afectats pel virus, traslladen el pacient a una zona d’aïllament per evitar un possible contagi mentre fan les anàlisis necessàries per determinar si es tracta o no de l’Ebola.
Falsos casos escampats per la UE
Aquest va ser l’esquema que va seguir l’Hospital General d’Alacant quan, la setmana passada, va ingressar al centre un noi nigerià de 30 anys que tenia 38,3 graus de febre, i el que va seguir dies més tard l’Hospital AZ Damiaan d’Ostende, a Bèlgica, en rebre un pacient guineà de 13 anys enfebrat. El mateix que va seguir l’Hospital de la Caritat de Berlín en ingressar d’urgències una nigeriana que tenia febre alta i problemes de circulació, i el de l’Hospital Purpan de Tolosa, on un noi que tornava de Guinea Conakry amb malària -que produeix símptomes semblants a l’Ebola, com febre alta, mal de panxa i diarrea- va provocar una falsa alarma d’Ebola.
Per mirar de controlar-ho, el Comitè de Seguretat Sanitària -que depèn de la Comissió Europea- ha elaborat una definició comuna de l’Ebola que puguin utilitzar tots els estats membres. “La finalitat és tenir un enfocament coherent a nivell de tota la Unió Europea i, en particular, evitar que diferents definicions del virus generin casos sospitosos d’Ebola”, expliquen fonts europees.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada