dimarts, 26 d’agost del 2014

La policia d'Andorra i el CNI es connecten per línia directa i secreta

des d'Andorra

per Joan Antoni Guerrero

La policia d'Andorra i el CNI es connecten per línia directa i secreta

El 'Diari d'Andorra' revela que existeix un enllaç telefònic sense control tecnològic entre el despatx central dels cossos policials del Principat i els serveis secrets espanyols

El govern andorrà treu ferro al cas Pujol i assegura que no afectarà les seves negociacions amb Espanya per aconseguir avantatges econòmics pels seus negocis

, Andorra la Vella | ND 25/08/2014 a les 14:23h
 
 
Aspecte de la seu de la policia andorrana, aquest matí, a Escaldes-Engordany. Foto: Joan Antoni Guerrero

La policia andorrana i el CNI estan connectats a través d’una línia directa, punt a punt i sense control tecnològic, segons ha revelat avui el Diari d’Andorra. L’ús d’aquesta línia, que enllaça el despatx central del ministeri de l’interior andorrà amb les dependències dels serveis secrets espanyols estaria regulada a través d’un conveni confidencial, segons explica el rotatiu. L’existència de la línia s’ha descobert en el marc de la investigació pel cas d’unes escoltes il·legals al Principat pirinenc que s’està realitzant des del 2010.

La instal·lació de la línia directa amb el CNI i la policia andorrana hauria estat sol·licitada per l’exdirector de la policia andorrana, Joan Ramon Peralba, i s’hauria fet amb el vist-i-plau del govern andorrà, segons fonts citades pel Diari d’Andorra, que tot i això no han pogut precisar les dates en què la línia hauria començat a funcionar ni tampoc les finalitats d’ús.

Aquesta informació apareix en un moment delicat pel Principat pirinenc, a l’ull de l’huracà pel cas Pujol i que posa el govern andorrà contra les cordes. L’esclat de l’escàndol polític i financer ha suposat també filtracions que indiquen que els serveis secrets espanyols haurien estat oferint diners a empleats de la banca andorrana a canvi d’informació financera de personalitats vinculades al sobiranisme. Els presumptes suborns, de fet, haurien pogut ser la clau per fer que un exempleat d’Andbank cantés als serveis secrets espanyols informacions referents a la família Pujol.

El govern andorrà, confiat

El govern andorrà treu pit avui a través d’una entrevista al Diari d’Andorra amb el ministre d’Afers Exteriors andorrà, Giblert Saboya, en la qual afirma que el cas Pujol posa sobre Andorra “pressió mediàtica” però que en cap cas afectarà les negociacions pel conveni de no doble imposició (CDI). Aquest és un tracte amb l’estat espanyol del qual els andorrans en volen extreure beneficis econòmics per impulsar l’exportació de serveis, actualment penalitzada amb retencions elevades. Un conveni semblant s’ha treballat amb França i es preveu pactar-ne un altre amb Portugal. Les converses amb Espanya estan en el tram final.

El ministre andorrà comenta que “quant al resultat o l’enfocament de les negociacions, tant per part espanyola com andorrana” no hi ha “cap incidència” pel cas Pujol en la negociació pel CDI. “Ara -afegeix el ministre-, això crea una pressió mediàtica forta que pot influir en l’entorn del procés de negocació”, però malgrat tot, “el desig de les dues parts que va permetre arrencar el procés de negociació està intacte”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada