dissabte, 2 d’abril del 2016

UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (5)

Articles del Víctor

18- 20.03.16

UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (5)

El viatge del 18 de febrer del 2016.

Fa més d'una quinzena d'anys , em van comentar i així ho constatà personalment, que el caràcter o la manera de ser dels txecs/txeques i eslovacs, com podeu suposar. i per extensió a tots praguencs i praguenques - encara que ara sembla que estan més estabilitzants- .Un caràcter esquerp o en modern fins i tot “ passota” que va sortir d'un gresol i fou forjat per molts anys passats amb guerres, ocupacions, 2 Guerres Mundial, règims extrems (nazi i comunista), part de la Solució Final i l'Holocaust, execucions i deportacions en massa, Plans quinquennals, Teló d'Acer, Paisos de L'Est, del Socialisme possibilista al comunisme col-lectivitzacions, destruccions, repressions, invasions, revolucions, Primavera de Praga , l'entrada dels tancs russos el 1968, l'Autoimmolació de l'estudiant txec, Jan Palach el 19 gener 1969 , les Caigudes del Mur, Revolució de Vellut, unions, separacions, Independències, la independència amb Eslovàquia, ara el neo-capitalisme, que és un altre capitol i molts fets més que aniran sortint, tot això ha fet aquest caràcter esquerp, morrut, però molt seu i amant de les seves coses i la seva identitat.

Permeteu-me, doncs, que aquests articles siguin, un crit, una constatació, un monument en contra dels règims dictatorials seguin nazis o comunistes que ha assolat aquestes terres.

.........................

Després de gaudir de la Casa Ginger i Fred, i com que estava en el mateix carrer Resslova, per on tenia la intenció de passar, doncs com recordareu si troba l'església ortodoxa de Sant Ciril i Sant Metodi,- on si amagaren part de l'escamot que van fer l'atemptat mortal contra Reinhard Heydrich, el Virrei de Hitler, el "Reichprotector" de Bohèmia i Moràvia - la part de Txecoslovàquia incorporat al Tercer Reich-, però també fou el carnisser de Praga”, i així, segurament, va esdevenir un fet que canviar totalment la direcció i els esdeveniments de l'ocupació nazi en l'antiga Txecoslovàquia i la barbàrie del Tercer Reich .-. Es una esglèsia que es troba al número 9 de carrer Resslova, molt prop de la Casa Ginger i Fred, -que ja comentarem-, i que a part de ser un lloc de culte per a la comunitat ortodoxa , i la seva cripta que es pot visitar - i hom ja ho va fer fa bastants anys- és un monument als valents que amb aquest atemptat varen fer canviar el transcurs de la història de Praga.”

Petita historia praguenca pels enamorats de Praga. (4)

Reinhard Heydrich, l'estada i la seva mort a Praga. (1)

El que després seria conegut com el carnisser de Praga”, i també “el botxí (der Henker) de Hitler”, o la “Bèstia Rossa”, Reinhard Heydrich. El 1941, va ser nomenat "Reichprotector" de les zones de parla alermanya (Bohèmia i Moràvia) de la Txecoslovàquia incorporada al Tercer Reich. I aix.i el poderós cap de seguretat del III Reich, es convertí en el Virrei de Hitler en les Terres Txeques i Eslovenes. I com que desgraciadament va formar part intrínseca de Praga, i per això , que potser cal explicar un xic la seva cruel i trista cronología.

Cronología de Reinhard Heydrich.


El 7 de març de 1904, va nèixer al municipi a Halle el der Saale, a la Saxònia, aquest nefast personatge Reinhard Tristan Heydrich, - un dels més cruels de l'època nazi, fou el típic exemple del trepa-nazi, dur, despietat, cruel, intrigant i eficient que va créixer polítícament a l'ombra d'Himmler, on esdevingué un monstre, i una màquina de matar . Tercer fill d'una família molt prominent i musical formada per Bruno Heydrich, Director del Conservatori Reial de Halle, i Elisabeth Krantz, filla del conseller de la cort i també director del Conservatori de Dresden, per això els seus amics li deien “el fill de la música”; ja que va aprendre des de molt aviat a tocar el violí, el piano, el cant.

En 1923, completada la seva instrucció, el cadet va ingressar a la tripulació del creuer Berlín, on conéix al que després seria el seu gran rival en els serveis secrets alemanys, Wilhelm Canaris, oficial en el mateix vaixell. Heydrich va fer amistat amb Canaris, convertint-se en un habitual de casa seva, la relació amb Canaris, va ser sempre molt complexa, 

El 1926, després d'una carrera controvertida i ràpida és segon tinent de la marina , i sap quatre idiomes, francès, rus, anglès, quan uns mesos més tard ja es tinent, s'uneix al Servei d'Informació de la marina de guerra.

El 1931-1933,malgrat que havia fet una carrera brillant, tot una sèrie d'intringulis amorosos, sexuals i polítics li va costar a Heydrich un judici d'honor i la seva expulsió sumària de l'Armada, cosa que va ser un cop terrible per Heydrich, el pitjor de la seva vida, comentava. Però en plena ebullició del nazisme, i ell proper a aquesta ideologia, si va inscriure tot seguit. Formant part del Partit Nazi on hi va entrar en contacte de debò el 1933, i més quan s'assabentà que Himmler buscava algú per organitzar un servei d'intel·ligència de les SS -el que seria el temible SD (Sicherheitsdienst), el servei de seguretat) i així començà la carrera d'un dels liders nazis més sanguinaris, - sort que va morir a mitjans de la II Guerra Mundial-

Per altra banda corria en l'àmbit de les altes jerarquies del Reich, el dubtós origen de què Reinhard Heydrich era el que n'anomenaven “ un jueu en quarta part", és a dir, que “era jueu per un dels seus quatre avis”. Investigat pel negociat de Martin Bormann es va comprovar que era cert, fet que estava d'acord amb les lleis promulgades en 1935, era considerat un ciutadà alemany.

Tot això ho continuarem explicant des de Praga.

Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada