dissabte, 9 d’abril del 2016

Rafael Moneo guanya el Nacional de Arquitectura

GUARDÓ DEL MINISTERI

Rafael Moneo guanya el Nacional de Arquitectura

L'artista navarrès aconsegueix el premi per la qualitat de la seva obra i la seva contribució al pensament arquitectònic

Rafael Moneo guanya el Nacional de Arquitectura
VILLAR LOPEZ
EL PERIODICO
EFE / MADRID
Divendres, 8 d'abril del 2016 - 22:44 CEST
L'arquitecte Rafael Moneo ha sigut guardonat amb el Premio Nacional de Arquitectura 2015 per la qualitat de la seva obra, reconeguda internacionalment, per la seva contribució al pensament arquitectònic i pel seu magisteri a les universitats més prestigioses de tot el món.
El Nacional de Arquitectura, dotat amb 60.000 euros, és promogut pel Ministeri de Foment, que ha concedit el guardó a proposta d'un jurat, amb la presidència honorífica de la ministra de Foment, Ana Pastor.
Nascut a Tudela (Navarra) el 1937, Rafael Moneo va estudiar a l'Escola d'Arquitectura de Madrid, on es va titular el 1961. El 1970 va obtenir la càtedra d'Elements de Composició de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i el 1980 es va encarregar de la de Madrid fins al 1985, any en què va ser nomenat president de l'Escola de Disseny de la Universitat de Harvard, càrrec que va mantenir fins al 1990.

AMPLIACIÓ DEL PRADO

Entre els últims projectes de Moneo, actualment professor a Harvard, destaca l'ampliació del Museu del Prado (2007); l'edifici LISE (Laboratori per a ciències i enginyeries) a la Universitat de Harvard, Cambridge (2007); el Museu del Teatre Romà a Cartagena (2008); la Biblioteca per a la Universitat de Deusto (2009), els Laboratoris per a Novartis a Basilea, Suïssa (2009), i el Kursaal de Sant Sebastià.
A Barcelona, l'arquitecte navarrès ha dissenyat L'Auditori, l'Hotel Mercer, on va recuperar un edifici gòtic, i (juntament amb Manuel de Solà-Morales) l'edifici de L'Illa Diagonal.
També destaquen entre els seus projectes el centre cívic La Romareda, a Saragossa (2010); un Laboratori de Ciències per a la Universitat de Colúmbia, Nova York (2010); la parròquia Riberas de Loiola a Sant Sebastià (2011); el Centre de Congressos a Toledo (2012); un Centre de Neurologia i Psicologia a la Universitat de Princeton, Nova Jersey (2014); i el Museu Universitat de Navarra a Pamplona (2008-2014).
L'activitat de Moneo com a arquitecte va acompanyada per la que desenvolupa com a conferenciant i crític. Cofundador de la revista 'Arquitecturas Bis', els seus articles s'han publicat en nombroses revistes professionals i s'han presentat en exposicions i conferències a diferents llocs del món.
El 2005 va publicar 'Inquietud teórica y estrategia proyectual en la obra de ocho arquitectos contemporáneos', llibre traduït a set idiomes, i el setembre del 2010 van sortir a la llum les obres 'Apuntes sobre 21 obras' i 'Remarks on 21 works'.

PRITZKER I PRÍNCEP D'ASTÚRIES

Moneo ha rebut nombroses distincions, entre altres el premi Pritzker d'Arquitectura el 1996 i la Medalla d'Or del Royal Institute of British Architects el 2003.
Elegit acadèmic de Belles Arts el 1997, va prendre possessió de la seva plaça a començaments del 2005. Un any després el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya li va entregar la Medalla d'Or de l'Arquitectura Espanyola i el 2012 va obtenir el premi Príncep d'Astúries de les Arts.
El jurat ha estat compost per Juan Navarro Baldeweg (Premio Nacional de Arquitectura 2014), Lluís Clotet (Premio Nacional de Arquitectura 2010), Simón Marchán Fiz, Jordi Bonet i Armengol, Ángela García de Paredes Falla i Rafael de La-Hoz Castanys.

TEMES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada