dimecres, 20 d’abril del 2016

«New York, New York»

Eleccions Estats Units 2016

«New York, New York»

Dimarts se celebren primàries demòcrates i republicanes en un dels estats més decisius

Clinton necessita una victòria clara sobre Sanders

Trump quedarà primer entre els republicans si no hi ha sorpresa

Sanders posa en evidència el vincle de Clinton amb Wall Street

-Nd | 17/04/2016 a les 19:34h
Clinton necessita una victòria clara sobre Sanders | EFE
Com diu la cançó de Frank Sinatra sobre Nova York, "si ho aconsegueixo allí, ho aconseguiré a tot arreu". Això és el que estan intentant els cinc candidats –dos demòcrates, tres republicans- que s'estan deixant la pell a l'estat de Nova York, que vota dimarts vinent en unes primàries que poden ser decisives en tots dos partits.

Nova York és un estat "liberal", progressista, que sol votar demòcrata en les eleccions presidencials. Hillary Clinton coneix el territori, ja que va ser representar l'estat al Senat durant vuit anys, però no les té totes, i fa bé. Bernie Sanders s'ha consolidat com una alternativa per l'esquerra i el seu discurs contra les elits, el gran diner i el poder de les altes finances ha fet forat en una franja de l'electorat de Nova York, la més intel·lectual i compromesa. Clinton, en canvi, disposa de tot el suport de la maquinària de l'estat, amb el governador, Andrew Cuomo, al davant.

Per obtenir la candidatura demòcrata en la Convenció que se celebrarà a Filadèlfia (Pennsilvània) del 25 al 28 de juliol, calen 2383 delegats. Dimarts, els demòcrates n'elegiran 291. El sistema beneficia el qui queda primer, però té elements de proporcionalitat. No és un estat on el guanyador s'emporta tots els delegats. En aquests moments, Clinton en té 1.307 i Sanders 1.087. Hillary compta amb 469 superdelagts més afegits (càrrecs del partit que no són elegits) per tan sols 31 de Sanders. Però si el senador de Vermont guanyés a Nova York, fins i tot si fregués la victòria, el cop per Clinton seria molt dur.

Territori Trump

Nova York és un dels feus de Donald Trump, que ha modelat el seu personatge a Manhattan. El seu principal rival, l'ultraconservador Ted Cruz, tindrà dificultats en aquest estat que no escolta gaire els missatges tradicionalistes i pseudoreligiosos de Cruz. Tots els sondejos publicats fins ara mostren Trump fregant o superant per poc el 50% dels vots, el que li asseguraria una clara majoria dels 95 delegats en joc.

Dels 1.237 delegats que li calen per arribar a la Convenció de Cleveland (Ohio) com a nominat, Trump en té ara 742. Cruz ja n'ha aplegat 529, per 143 de John Kasich. N'hi ha 170 compromesos amb Marco Rubio, ja fora de la campanya, i alguns més compromesos amb altres candidats derrotats. La Convenció republicana es reunirà entre el 18 i el 21 de juliol, pocs dies abans de la demòcrata.

Mentre Trump sembla clarament dominant a Nova York, amb la incògnita de si arribarà al 50%, Kasich i Cruz lliuren un pols per saber qui dels dos quedarà segon. El suport expressat a Trump per l'exalcalde Rudy Giuliani ha estat un punt important. Però el sistema d'elecció és complex. Dels 95 delegats en disputa, n'hi ha catorze que seran pel guanyador en l'àmbit estatal, i la resta de 81 estan dividits en 27 districtes: 3 per cada districte. Si un candidat guanya amb més d'un 50% en un districte, s'emporta els tres delegats, si no, dos són pel primer i un pel segon. Això pot fer que Trump s'endugui una majoria dels 95, però els altres dos rivals també en sumaran alguns.

Els postulats més centristes de Kasich troben ressò a Nova York. Kasich està jugant una partida de llarg abast però objectiu clar: arribar a Cleveland –al seu estat- sense haver llançat la tovallola i sense que Trump tingui els maleïts 1.237 delegats. Si és així, a partir de la segona votació, tot serà possible perquè els delegats tenen llibertat de vot i aleshores –això creu la seva campanya- pot atreure's el suport de delegats fins ara vinculats a Trump.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada