dijous, 7 de maig del 2015

Cent anys amb Welles

CINE. RETROSPECTIVA / Propostes. Dimecres 6.5.2015

Cent anys amb Welles

La Filmoteca dedica a Orson Welles una exposició, diversos homenatges, una obra de teatre i un cicle que inclourà 35 pel·lícules en què és director o actor.

EL PERIODICO
CRISTINA SAVALL / BARCELONA
Dimecres, 6 de maig del 2015
Orson Welles tenia 25 anys quan va debutar en el cine com a director de la seva obra mestra, 'Ciutadà Kane'.
Ciutadà Kane va sorprendre en la seva estrena a Nova York, el 1941, la crítica més que el públic, que estava massa influenciat per la campanya en contra empresa per l'imperi mediàtic de William Randolph Hearst, el magnat en la vida del qual s'inspira aquesta pel·lícula, considerada una de les millors de la història. Orson Welles, director i protagonista, va aconseguir en el seu debut darrere de la càmera només l'Oscar al millor guió, escrit a quatre mans amb Herman J. Mankiewicz. Aquesta estatueta i la que li van concedir el 1971 pel conjunt de la seva carrera van ser les úniques que van exalçar la seva magistral filmografia.
A Europa va trigar cinc anys a estrenar-se a causa de la segona guerra mundial. L'entusiasme dels espectadors europeus va provocar que als EUA fos revisada i reconeguda com l'obra mestra que va establir les bases del cine modern.
François Truffaut la va definir com una pel·lícula total: «Psicològica, social, poètica, dramàtica, còmica, barroca(...). És un assaig sobre la vanitat de totes les ambicions humanes i un poema sobre la decrepitud, i en el rerefons d'això, una reflexió sobre la soledat dels éssers excepcionals, genis o monstres, monstruosament genials», va escriure el director de Los 400 golpes en els seus dies de crític de cine.
HOMENATGES /La projecció aquest vespre de Ciutadà Kane a la Filmoteca de Catalunya coincideix amb el centenari del naixement de Welles, motiu pel qual s'inaugura un ambiciós cicle de 35 pel·lícules que s'acompanyarà d'homenatges, de presentacions de llibres i d'una exposició al vestíbul de la sala Chomon de les fo-
tografies que Colita va captar el 1964 en el rodatge de Campanadas a medianoche per Sòria. No faltaran sorpreses, com la projecció d'escenes inèdites, l'emissió d'alguns dels seus programes radiofònics, un espectacle teatral protagonitzat per Josep Ma-ria Pou i Carles Canut, i un seminari internacional que reunirà experts mundials.
Esteve Riambau, director de la Filmoteca, professor universitari, realitzador i crític de cine, és especialista en Orson Welles, a qui ha dedicat els assajos El espectáculo sin límites (1985) i Una España inmortal (1993). És també coguionista del documental Orson Welles en el país de Quijote. «Abans de filmar amb 25 anys ja era una llegenda viva: un artista fonamental, una estrella del teatre i el creador del programa de ràdio La guerra de los mundos, que tanta repercussió va tenir als EUA. Tenia el do de simultaniejar diversos llenguatges a la vegada», opina Riambau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada