dijous, 21 de maig del 2015

L’Estat Islàmic pren el control de Palmira i amenaça de destruir les ruïnes

L’Estat Islàmic pren el control de Palmira i amenaça de destruir les ruïnes

/ 17.05.2015
Des que va iniciar la seva croada, Estat Islàmic ha perpetrat diversos atacs a emblemes de la història de la humanitat. Fa un parell de mesos va destruir la població assíria de Nimrud, de 3.000 anys d’antiguitat, i també la ciutat ancestral de Hatra, del 200 dC. Ara ha pres el control militar de Palmira, al nord-est de Damasc, i amenaça de destruir-ne les ruïnes, de gran valor històric. Us expliquem la importància d’aquest conjunt monumental.
Palmira | Bernard Gagnon (CC BY-SA 3.0)
Palmira | Bernard Gagnon (CC BY-SA 3.0)
Palmira és un oasi fèrtil situat al bell mig del desert de Síria, poblat des de l’època paleolítica i neolítica. Per la seva situació, va convertir-se en una escala entre la zona de la Gran Síria i l’Iraq, el golf àrab i Pèrsia i el Mediterrani. La ciutat, un centre de caravanes, va adquirir importància després de l’annexió de Síria a l’imperi romà amb el desenvolupament del comerç. Es va erigir com un dels centres culturals del món antic i en el mercat més important per als productes que venien de l’Orient, perquè formava part de la ruta comercial que unia Orient amb Occident. Amb el temps, també es va convertir en un lloc estratègic des del punt de vista militar, sobretot a partir del segle III.
L’art i l’arquitectura, que combinava les tècniques grecoromanes amb les tradicionals locals i les influències perses, són els principals atractius de la ciutat. De fet, Palmira va exercir una influència decisiva en l’evolució de l’arquitectura neoclàssica i de la urbanització moderna. La ciutat és un exemple d’un antic complex urbanitzat, amb l’àgora, el teatre, els temples, els barris i el cementiri, situat fora del recinte emmurallat.
Un impressionant carrer de columnes de 1.100 metres de llargada —que constata l’important creixement artístic que es va desenvolupar— formava el monumental axis de la ciutat, que, juntament amb un encreuament de carrers amb columnes, unia els monuments públics més importants: el Temple de Baal, el Camp de Dioclecià, l’àgora, el teatre i altres temples i barris urbans. Extramurs encara es poden contemplar les restes d’un aqüeducte romà i necròpolis immenses, que se situen a una zona coneguda com la Vall de les Tombes. Un dels edificis destacats de la ciutat, que va ser descoberta per uns viatgers pels volts dels segles XVII i XVIII, és el temple de Baal, considerat un dels edificis religiosos més importants i més emblemàtics pel que fa al disseny del segle I a Orient.
Palmira
Palmira
Actualment les ruïnes, sobretot la ciutadella i la zona de les tombes, són molt sensibles a terratrèmols i a la falta de conservació del lloc. Als efectes del temps, cal afegir-hi també l’augment de la ciutat veïna, que envaeix la zona arqueològica, i la massificació turística del lloc, que ha obligat a construir-hi instal·lacions. Tanmateix, el lloc va ser declarat monument nacional i està protegit per la llei d’Antiguitats Nacionals 222, esmenada l’any 1999.

Etiquetes:

Subscriu-te a Núvol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada