dilluns, 5 de gener del 2015

L'anticicló fa minvar el nivell del mar

BON NADAL I QUE AQUEST 2015 SIA L'ANY DE LA INDEPENDÈNCIA

L'anticicló fa minvar el nivell del mar

Les altes pressions que tenim al damunt des de fa dies impliquen que actualment el nivell del mar es trobi més d'un pam per sota del que seria habitual. Aquest fenomen serà visible encara durant uns quants dies més


El nivell del mar es troba més de 20 cm per sota del que és habitual a Barcelona / Manel C.
La presència d'un potent anticicló, centrat a la vertical de la península Ibèrica, ha implicat que durant les últimes hores i jornades els baròmetres hagin marcat valors de pressió atmosfèrica molt elevats, en alguns moments superiors als 1035 hPa a nivell del mar. Els més observadors han notat que aquests dies les algues emergeixen a les roques dels espigons per damunt de la superfície marina, un fet ben explícit que evidencia un dels efectes de l'elevada pressió atmosfèrica arran de mar: les minves.
Les minves són especialment habituals durant el primer mes de l'any a causa de la presència habitual d'anticiclons persistents, que s'allarguen durant moltes jornades o setmanes, i que impliquen, entre altres fenòmens, que el nivell del mar reculi unes poques desenes de centímetres, normalment entre 20 i 40 cm, tot i que en alguns casos pot arribar a baixar fins a 60 cm.
Per tal que s'esdevingui aquesta baixada del nivell del mar cal que damunt del Mediterrani occidental s'hi col·loqui un potent anticicló que garanteixi un temps estable arreu, sense vent destacat, i que impliqui un mar especialment tranquil, gairebé pla arreu del litoral. Les altes pressions actuen damunt de la superfície marina exercint una força superior a l'habitual que es manifesta en el fet que el mar recula, baixa uns quants centímetres, respecte del seu estat habitual.
Aquest fenomen serà visible encara al llarg de les properes hores i dies, tot i que es podrà atenuar a causa d'un descens lleuger de la pressió atmosfèrica al nostre entorn causat pel moviment de l'anticicló. Sembla que aquest es tornarà a assentar amb ganes a partir del cap de setmana, un fet que afavorirà un nou increment de la pressió i que tornin a proliferar aquestes minves de gener arreu del litoral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada