diumenge, 4 de gener del 2015

Ramón Tamames: “No es poden trencar 500 anys d’unió”

BON NADAL I QUE AQUEST 2015 SIA L'ANY DE LA INDEPENDÈNCIA

Ramón Tamames: “No es poden trencar 500 anys d’unió”

L’economista i exdiputat del PCE Ramón Tamames ha enviat propostes per escrit al president Artur Mas i al del govern espanyol, Mariano Rajoy, detallades i ampliades al llibre '¿Adónde vas, Cataluña?'

ARA Barcelona | ARA 04/01/2015 00:0
El procés sobiranista a Catalunya ha qüestionat, com feia temps que no passava, el relat sobre la idea d’Espanya. El 9-N, o mesos abans el debat al Congrés sobre la transferència a la Generalitat de la competència per poder convocar la consulta, ha activat moltes palanques a Madrid que semblaven adormides: l’Estat s’ha posat en tensió i s’ha vist obligat a pensar-se de nou, més d’enllà de si això es traduirà o no en moviments aquest 2015. La reflexió intel·lectual per mirar de buscar sortides a la situació actual també s’ha intensificat.
L’economista i exdiputat del PCE Ramón Tamames ha enviat propostes per escrit al president Artur Mas i al del govern espanyol, Mariano Rajoy, detallades i ampliades al llibre ¿Adónde vas, Cataluña? Ara, a pocs mesos de l’inici d’un cicle electoral intens, es mostra convençut que la legislatura vinent estarà “plena de grans canvis, que el país necessita”. No obstant, adverteix que aquestes transformacions no han de ser sinònim de “presses ni de viatges cap a enlloc, cal bastant seny i esperit de concòrdia”. En aquest context, veu amb bons ulls la determinació de l’executiu del PP de no obrir durant aquest mandat la reforma de la Constitució que reclamen diversos partits de l’oposició: “El clima de la tardor d’aquest any no és l’adequat”, admet. Una altra valoració ben diferent li mereix, però, l’immobilisme del president espanyol a l’hora d’abordar, des de l’arrel, alguns dels principals reptes que hi ha sobre la taula: “S’equivoca quan no entra a fons en problemes molt importants i que no requereixen una reforma constitucional”. De fet, defensa que el gruix de les idees que articula al seu llibre es podrien fer sense haver d’obrir el text fundacional del 1978. Entre el paquet de mesures que planteja hi ha un cert reequilibri institucional entre Barcelona i Madrid, millores en el finançament -com la limitació de la solidaritat- i una llei orgànica per resoldre conflictes territorials.
No acceptar el “pessimisme”
Acabi com acabi el mapa polític aquest any al Parlament i al Congrés, Tamames no creu que “els secessionistes se surtin amb la seva”: “Més de 500 anys d’unió, per a bé i per a mal, no es poden trencar per molta obstinació que s’hi posi”. A l’argument del pes de la història hi afegeix que “la Constitució té instruments per fer que prevalgui la raó i el dret”. Reconeix, això sí, que el sistema institucional nascut de la Transició “està amenaçat”.
Amb el relat espanyol sota la lupa, l’economista i expolític creu que la prioritat és “no acceptar l’onada de pessimisme” a la societat espanyola en un moment en què, segons el seu punt de vista, “estem sortint del forat de la crisi, amb empreses punteres que ja tenen en el mercat mundial les seves principals fites”. Per això, creu que ara toca centrar els esforços en la recuperació econòmica, Catalunya i ajudar el rei Felip VI a fer-ho “tan bé com es pugui”. Es mostra taxatiu quan se li pregunta per les ressonàncies de la crisi del 1898 en l’Espanya del 2015: “De remembrances, res de res”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada