Edifici de l'ambaixada espanyola a Helsinki, Finlàndia.
Edifici de l'ambaixada espanyola a Helsinki, Finlàndia.

Un informe dels advocats de l’estat, les ambaixades espanyoles funcionen de manera habitual amb una ‘caixa B’ que serveix per pagar despeses personals i no haver-les de declarar ni pagar impostos. L’informe dels advocats de l’estat, a què ha tingut accés el diari espanyol El Mundo, diu que d’aquesta manera eviten pagar els impostos corresponents als països on estan instal·lades. L’informe, segons El Mundo, arriba a justificar aquesta trampa.
L’informe s’ha fet recentment per al conflicte que tenen l’estat i l’ambaixador espanyol a Finlàndia, Marcos Vega, que és qui va destapar l’existència d’una ‘caixa B’ a la seva ambaixada. Quan Vega va fer la denúncia, el Ministeri d’Exteriors va fer una inspecció que va confirmar que existia un compte no declarat —número 5555— autoritzat per l’ambaixador anterior a Vega, Ricardo Zalacaín Jorge, amb el qual s’adquiria gasolina, alcohol i tabac lliures d’impostos pels funcionaris.
Segons El Mundo, quan es va descobrir el compte no declarat ni a Finlàndia ni a l’estat espanyol, Exteriors va ordenar que es tanqués. Tanmateix, els advocats de l’estat justifiquen ara aquest tipus d’operacions i reconeix que n’hi ha a unes quantes ambaixades més: ‘L’ús d’aquest compte corrent va ser autoritzat per l’anterior ambaixador, senyor Zalacaín, i constitueix una pràctica habitual a d’altres ambaixades diferents a la de Finlàndia. El seu objectiu és tan sols de possibilitat als funcionaris obtenir la restitució dels impostos pagats en aquell país’, diu l’informe consultat pel diari espanyol.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)