diumenge, 10 de maig del 2015

Una setmana amb possibles rècords històrics de calor

Una setmana amb possibles rècords històrics de calor

Les temperatures estiuenques d'aquest diumenge es quedaran curtes a mitja setmana a causa de l'arribada d'una nova bombolla d'aire calent procedent del nord d'Àfrica. Dijous s'arribarà als 40 ºC al País Valencià i se superaran els 35 ºC a l'interior



 Avui fa justament una setmana que vam tenir un primer pic exagerat de calor, amb màximes de fins a 36 ºC a Xàtiva o 35 ºC a Vallirana. En alguns observatoris, com a l'Observatori Fabra de Barcelona o a l'aeroport de Girona, es van anotar els valors més elevats mai enregistrats en els primers dies de maig, i a nombroses localitats durant tot l'estiu passat van tenir poques temperatures tan altes.
Sense que pràcticament haguem paït aquesta primera calorada ja som a les portes d'un segon episodi, que es preveu encara més intens. Els mapes del temps anuncien l'arribada de la glopada càlida procedent del nord d'Àfrica de cara a dimecres, amb valors de temperatura de més de 25 ºC a uns 1.500 m d'altitud a la vertical del País Valencià, i entre 23 ºC i 25 ºC damunt de Catalunya, uns paràmetres als quals només s'arriba de forma puntual alguns estius i que solen implicar registres tòrrids a bona part del territori. Aquesta bombolla càlida en altura podrà implicar dimecres, en superfície, màximes entre els 35 ºC i 38ºC a l'interior del País Valencià i a Ponent, i de 32 ºC a 35ºC a l'interior de Catalunya i en algunes valls del Pirineu i el Prepirineu. Només alguns trams del litoral quedaran al marge de la calor a causa de la marinada i la possibilitat de bancs de boira costanera. Dijous serà probablement la jornada més tòrrida a causa dels vents aponentats, secs i reescalfats, que es deixaran sentir sobretot a la vall de l'Ebre i al País Valencià. Els models estimen màximes de 40 ºC en alguns punts pròxims al litoral de València i al nord d'Alacant.
Si finalment s'acaben complint aquests pronòstics, la setmana que demà encetarem podria estar marcada per nous rècords històrics de calor en alguns observatoris durant la primera quinzena o en tot el mes de maig. Per posar algunes dades, cal esmentar que el rècord a l'observatori de l'Aemet de l'aeroport de Reus, per exemple, en funcionament des de l'any 1952, és de 31 ºC, un valor a què es va arribar el 14 de maig del 1999. A Girona l'observatori de l'Aemet de l'aeroport recull dades des del 1973 i el rècord de la primera quinzena del mes va ser de 32,6 ºC i s'hi va arribar, curiosament, diumenge passat. L'observatori de Tortosa, amb dades des del 1920, va arribar a la temperatura més alta per a una quinzena de maig el dia 12 de maig de l'any 2012, amb un valor de 34,6 ºC, i a Lleida l'estació va enregistrar la màxima aquest mateix dia, en aquest cas però amb un valor de 33,6 ºC. A l'aeroport de Palma el mercuri es va enfilar fins als 35 ºC l'11 de maig del 1958, i al de València el valor més alt a què s'ha arribat mai en un mes de maig, des que es recullen dades des de l'any 1966, va ser de 36 ºC el 14 de maig del 1999.
Probablement serà a Ponent i al País Valencià on serà més fàcil batre aquest rècords, en localitats com Lleida o València. Els mapes estimen, ara mateix, una temperatura màxima de 40 ºC per a dijous a la ciutat de València, 38 ºC a Lleida, 33 a Girona i Tortosa, 31 a Palma, 29 a Reus, 27 a Tarragona o 26 graus a la ciutat de Barcelona.
L'episodi de calor anirà de baixa, de forma evident, la jornada de divendres a causa de l'arribada d'un front i de l'entrada de vents frescos de component nord que escombraran, radicalment, la bombolla africana. Divendres les temperatures baixaran de cop més de 10 ºC a diverses comarques.
Recordeu que a www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada