divendres, 1 de maig del 2015

Els pobles es rebel·len contra les llistes fantasma

NO SERAN TUPINADES ENCOBERTES ...?
29/04/2015
Reportatge

Els pobles es rebel·len contra les llistes fantasma

La Pera (Baix Empordà)
La Pera (Baix Empordà)

'El Singular' rep una allau d'exemples concrets de candidatures on les persones que es presenten no són del municipi

Nerea Rodríguez / Bernat Vilaró
El Singular
Trobar casos de llistes fantasma no és pas com buscar una agulla en un paller. Tal i com va publicar elSingular, el PSC té 145 llistes fantasma (un 27,5% del total) en les eleccions municipals del 24 de maig, i el PP en té 140, un 27% del total.

Aquí teniu uns exemples de pobles amb llistes fantasma, segons ens heu fet arribar a info@elsingular.cat. Gràcies als vostres comentaris hem pogut comprovar que en tots aquests pobles hi ha candidatures formades, totalment o de manera parcial, per membres que no són del municipi a on es presenten.

Torrelles de Llobregat: En aquest municipi del Baix Llobregat de 5.851 habitants cap dels 13 membres de la llista electoral del PP és del poble, segons ha confirmat l'Ajuntament després de comprovar el padró. A més, Carles Roig, veí de Torrelles, ha explicat a elSingular que el cap de llista del PP, Antonio Garcia Ripoll, és de Barcelona, dada que ha pogut confirmar el secretari de l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat, que ha afegit que el PP ha repetit llistes fantasma en les últimes quatre eleccions municipals.

Palau-Saverdera: Narcís Deusedas és l’alcalde d’aquest municipi de l’Alt Empordà, que té 1.437 habitants, i ha explicat a elSingular que “no ens costa” que el candidat del PP, Manuel González Solano, suigui del poble. A més, assegura que és la segona vegada que passa.

Torrefeta i Florejachs: 
L’alcaldessa d’aquest municipi de la Segarra, de 601 habitants, és la Núria Magrans (ERC), qui ha denunciat en declaracions a elSingular que “cap dels 7 membres de la llista de CP (PSC) són del poble”, després que el Jaume Ramon Solé fes arribar l'existència de la llista fantasma a aquest diari. Magrans s’ha mostrat indignada perquè “fa mesos que estem treballant en un programa i buscant gent, i costa molt, i surt una llista del no-res. I sembla que se’n foten de la ciutadania i menyspreen la feina dels altres”.

La Pera
: Dels set membres de la llista del PP d'aquest poble del Baix Empordà (467 habitants), només els tres primers són del municipi, tal i com ha confirmat l'alcalde, Josep Pi, després que un veí del poble, Òscar Begueria, n'hagi informat a elSingular. Segons sembla, gairebé tots són membres de la mateixa família.

Osor: Per primera vegada hi ha una llista fantasma en aquest municipi de La Selva. Segons han confirmat fonts de l'Ajuntament a elSingular, cap membre de la candidatura del PSC és d'aquest poble de 452 habitants.

Espolla
: Els set intregrants de la candidatura del PSC-CP d'aquest poble de 417 habitants de l'Alt Empordà "ni són d'Espolla ni hi tenen res a veure", segons ha detallat l'alcalde del municipi, Carles Lagresa Felip. En Josep Maria Tegido-Mallart, veí d'Espolla, ha explicat a elSingular que els habitants del poble "som víctimes de la proliferació de les llistes fantasma, en aquest cas del PSC". Per exemple, el cap de llista, Sergi Pérez Samos, és de Figueres.

Biosca: En aquet poble de la Segarra de 197 habitants la llista del PSC la forma una sola persona, que no és del poble, segons ha confirmat l'alcalde del municipi, Corneli Caubet. "No sabem qui és, no és del nostre poble", ha afegit l'alcalde, que sospita que la candidatura del PP també sigui una altra llista fantasma.

Pradell de la Teixeta:
 En aquest municipi del Priorat, de 181 habitants també tenen una candidatura fantasma, la del PP, amb José Manuel Méndez Sánchez al capdavant, tal i com va denunciar a aquest diari Roger Tarradas, de l'Assemblea Territorial del Priorat de l'ANC. Segons ha explicat el Consistori a elSingular, Méndez “no és de la població” i que “el PP ha introduït la candidatura en el període d’esmenes, i no en el temps ordinari”.

El Lloar: El candidat del PP en aquest municipi del Priorat, de 110 habitants, és Alexandre Cuber Corbacho. Però l’alcalde de la població, Jaume Montalbo, ha assegurat a aquest diari que “no el coneixem” i que “això fa 25 anys que és així”. Va ser Roger Tarradas, de l'Assemblea Territorial del Priorat de l'ANC, qui ho va fer saber a elSingular mitjançant un correu electrònic.

Montornès de Segarra: En aquest municipi de la Segarra, de 105 habitants, hi ha una llista fantasma del PP. Segons ha detallat a elSingular, l’alcaldessa del poble, Marta Huguet, l’únic candidat del PP és Ivan Garzón Rodríguez, qui “no és habitant del municipi ni ningú el coneix”. A més, ha denunciat que això “no és la primera vegada, ja que l’any 2011 també hi ha havia una llista del PP amb una candidata desconeguda”.

La Febró: Dels 40 habitants d'aquest poble del Baix Camp, ningú coneix els membres de les llistes del PSC ni del PP. Un veí del municipi, Josep M. López, ha explicat a elSingular que el cap de llista socialista de la Candidatura de Progrés, Joan Gené Albesa, no és de La Febró, dada que ha confirmat Ramon Conillera, secretari de l'Ajuntament.

A part dels casos de tots aquests municipis, en aquesta notícia delSingular hem rebut molts comentaris que ens han avisat de pobles on també hi hauria llistes fantasma. Us n'oferim un recull:
  • PP: Sora (Osona), Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), L'Estany (Moianès), Pont d'Armentera (Alt Camp), Aguilar de Segarra (Bages), Biosca (Segarra), Ciutadilla (Urgell), Els Omells de na Gaia (Urgell), Granyena de Segarra (Garrigues), La Molsosa (Solsonès), Massoteres (Segarra), Nalec (Urgell), Gratallops (Priorat), La Bisbal de Falset (Priorat), La Figuera (Priorat), La Torre de Fontaubella (Priorat), Margalef (Priorat), Sant Mori (Alt Empordà), Granera (Vallès Oriental).
  • PSC: Vilagrassa (Urgell), Ciutadilla (Urgell), Els Omells de na Gaia (Urgell), Granyena de Segarra (Garrigues), Guimerà (Urgell), Vilaür (Alt Empordà), La Molsosa (Solsonès), Massoteres (Segarra), Preixana (Urgell), Sant Ramon (Segarra), Talavera (Segarra), La Bisbal de Falset (Priorat), La Figuera (Priorat), Margalef (Priorat), Colomers (Baix Empordà).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada