dilluns, 11 de maig del 2015

Amb la manca de pluges i la forta calor es perdrà fins al 70% del cultiu de cereal

Amb la manca de pluges i la forta calor es perdrà fins al 70% del cultiu de cereal

Els agricultors de la plana de Lleida no recorden cap inici de maig amb aquestes condicions meteorològiques i creuen que la collita s'haurà d'avançar entre 15 i 20 dies del que és normal


El responsable d'herbacis de JARC, Lluís Viladrich, contemplant una finca d'ordi afectada per la falta d'aigua i les altes temperatures a Agramunt / ACN 

El cereal de secà de la plana de Lleida, ordi i blat principalment, registrarà pèrdues d'entre el 30% i el 70% a causa de la manca de pluges i les altes temperatures dels darrers dies. Segons el responsable nacional dels herbacis del sindicat agrícola JARC, Lluís Viladrich, el sector no recorda un inici de maig amb unes condicions meteorològiques tant adverses, que han provocat un escurçament del ''cicle vegetatiu'' de la planta sense que el gra de cereal s'hagi pogut desenvolupar plenament. Això provocarà que s'avanci també el període de recol·lecció, entre 15 i 20 dies comparat en un any normal. De moment, el cereal de regadiu no es veu afectat per aquesta situació.
Els sindicats agraris ja van alertar fa un setmana que la producció es podria reduir fins al 50% si no plovia. Malauradament, tampoc es preveuen previsions d'aigua a curt termini, ans al contrari, per dimecres i dijous s'han pronosticat temperatures d'onada de calor de ple agost i els termòmetres poden fregar els 40 graus a Ponent.
Un mal any per al cereal
La pèrdua de collita per culpa de la falta d'aigua i la calor varia segons zona i precipitació caiguda durant l'hivern però Viladrich assegura que serà un mal any del cereal al conjunt del territori. El cicle vegetatiu del cereal s'ha escurçat i això ha fet que s'hagi avançat molt el desenvolupament de la planta sense que el gra estigui format. Tot plegat, provocarà un avançament també de la collita, que es podria iniciar a finals de maig, un fet totalment inusual, però amb perspectives de posar les recol·lectores als camps ''per posar-les'', remarca Viladrich, ja que de recollir poca cosa recolliran.
Ben diferent és la situació del cereal de regadiu, que a diferència del de secà encara està ben verd i les espigues evolucionen correctament gràcies a l'aportació constant d'aigua. Aquí segons Viladrich no es produiran pèrdues, on qualsevol cas només se'n registrarien si continua la calorada i la manca de precipitació fins al juliol.

Contingut relacionat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada