dimarts, 6 de gener del 2015

La junta del Barça es descompon

La junta del Barça es descompon

La situació creada per la destitució de Zubizarreta i la sanció de la FIFA només deixa una sortida a Josep Maria Bartomeu, la convocatòria d'eleccions

| ND 05/01/2015 a les 23:59h
 
Josep Maria Bartomeu, en una imatge d'arxiu Foto: FCB
 
Els règims en descomposició ofereixen dues de les característiques que s'aprecien en l'actual junta directiva del FC Barcelona: veuen traïdors en tots els despatxos i prenen decisions que no fan res més que agreujar la crisi que els assetja i que els enfonsa una mica més encara. La destitució del director tècnic, Andoni Zubizarreta, aquest dilluns en seria el darrer episodi. I la marxa de Carles Puyol, qui n’havia de ser el relleu natural, i l'absència de Leo Messi a l'entrenament de portes obertes per una gastroenteritis oficial, dos símptomes més.

El cessament de Zubizarreta es veia a venir des d’ahir a la nit quan va responsabilitzar el president Josep Maria Bartomeu dels errors comesos en relació a la sanció imposada per la FIFA i ratificada pel TAS la setmana passada. El ja exdirector del futbol va dir que “en aquell moment el vicepresident esportiu era Josep Maria Bartomeu”.

Poc marge d’actuació li quedava a Bartomeu després de l’andanada tan clara que li havia llançat Zubizarreta. En un marge de només dos minuts, el FC Barcelona ha comunicat, primer, que “el president del FC Barcelona havia decidit rescindir el contracte del director de futbol” i, seguidament, que aquest dimecres Bartomeu oferirà una roda de premsa prèvia a la celebració d'una junta directiva extraordinària destinada a “tractar com a únic tema de l'ordre del dia la sanció imposada per la FIFA”.

Dels dos comunicats sobta tant l'ordre com el fons. El cessament de Zubizarreta és una decisió del president i no de la junta directiva i Bartomeu farà la roda de premsa abans que es reuneixi amb els seus directius, als quals ha convocat per parlar exclusivament dels passos a seguir com a conseqüència de la resolució del TAS.

Bartomeu eludeix els problemes del club

És a dir, que Bartomeu considera que ni el cessament del director de futbol, ni la marxa de qui se l'havia proposat com a successor, ni les notícies que s'han publicat sobre un enfrontament obert entre Luis Enrique i Leo Messi, engrandides per les informacions que l'apropen al Chelsea, han de ser punts de l'ordre del dia de la junta directiva.

En aquest context, la petició d'eleccions anticipades s'ha incrementat a les xarxes socials. Agustí Benedito, que ja ha fet pública la seva decisió de presentar-s'hi, les ha demanades de manera immediata “per la situació d'extrema gravetat” en què s'ha situat el club. I fonts del seu grup no descarten que “es convoquin molt aviat, potser aquest dimecres mateix, perquè la situació de Bartomeu és insostenible”.

En canvi, fonts properes a l'expresident Joan Laporta, a qui dues enquestes recents situen com a clar guanyador de les eleccions si es fessin ara, creuen que Bartomeu mirarà d'aguantar “perquè ha repetit massa vegades que esgotaria el mandat i que les eleccions serien el 2016", per tant "si ara n'anunciés la convocatòria, seria per comunicar que no s'hi presentarà”. Aquesta impressió coincidiria amb les informacions que apuntaven dilluns al vespre mateix que Bartomeu hauria contactat amb el director esportiu del Sevilla, Ramón Rodríguez Monchi, o de que ja tindria decidit el seu substitut.

En les darreres setmanes, Josep Maria Bartomeu ha cessat el director general, Antoni Rossich, i el director de futbol, Andoni Zubizarreta, i ha procedit a una reestructuració profunda de l'organigrama executiu del club amb els nomenaments d'Ignasi Mestre com a director general i d'Albert Soler com a director de l'àrea d’esports professionals i del gabinet de la presidència. Amb aquests canvis, Zubizarreta havia passat a dependre de Soler.

Des de les eleccions del 2010, el FC Barcelona ha tingut dos presidents, tres entrenadors, dos directors generals, quatre directors de comunicació i dos directors de futbol, quan Bartomeu nomeni el substitut de Zubizarreta. I amb Zubizarreta, el FC Barcelona ha fitxat 16 jugadors amb un cost de 442 milions d’euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada