dijous, 8 de gener del 2015

El think tank de l'Estat es queixa que la UE s'inhibeix de la unitat d'Espanya


El think tank de l'Estat es queixa que la UE s'inhibeix de la unitat d'Espanya

L'Institut Elcano, que presideix el rei espanyol, defensa una reforma dels tractats perquè actualment permeten la creació d'un nou Estat a partir de la fragmentació d'un estat membre

Proposen "prohibir" que un Estat nou entri a la Unió Europea

, Redacció | ND 07/01/2015 a les 23:59h
 
El patronat de l'Institut Elcano, amb Felip de Borbó i expresidents espanyols. Foto: Jesús Cano/Instituto Elcano


"El recordatori del que és obvi, és a dir, que abandonar l'Estat (el Regne Unit, Espanya o el que sigui) implica deixar de pertànyer a la UE, ha tingut efectes positius. Però, tot i això, la posició oficial de la Comissió Europea dóna a entendre que, des d'una perspectiva estrictament jurídica, la fragmentació d'un Estat membre és possible. És a dir, la Comissió sosté que aquesta eventual fragmentació d'un Estat membre no seria contrària al Dret comunitari europeu".

Aquesta és una de les conclusions de l'informe "Más allá de un asunto interno: secesionismo e integración europea", del think tank més important de l'Estat de política exterior, el Real Instituto Elcano, que presideix el rei espanyol, Felip de Borbó. Segons aquest informe, firmat per Javier Tajadura Tejada, existeix el "risc" que el precedent d'Escòcia permeti la creació de nous estats i més davant una "postura oficial més aviat passiva de les institucions europees". Així, el think tank es queixa amb contundència de la inhibició de Brussel·les davant la defensa de la unitat d'Espanya en tant que no parla clar respecte el procés català i el  futur d'una Catalunya Estat independent dins la Unió Europea. De fet, admet que jurídicament res no impediria que continués com a membre de la UE.

Davant aquest "risc", l'Institut Elcano exigeix que la UE imposi "línies vermelles" i deixi clar "que no és compatible amb el Dret Europeu la secessió d'un Estat membre i el posterior reingrés a la Unió". Una petició que comportaria allò "desitjable" segons Elcano: "emprendre una reforma dels Tractats que tanqués la via -de forma clara i definitiva- a qualsevol aventura o experiment secessionista". "Es tractaria d'introduir en el Tractat una regulació expressa que no només prohibís tot procés de secessió en un Estat membre, sinó que garantís també que, en el supòsit que aquesta prohibició no fos respectada, el pretès nou Estat mai podria ser admès a la Unió", conclou l'estudi.

-Informe Elcano Más allá de un asunto interno: secesionismo e integración europea (PDF)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada