divendres, 2 de gener del 2015

Acusen de «manipulació històrica» la celebració de la rendició de Granada

BON NADAL I QUE AQUEST 2015 SIA L'ANY DE LA INDEPENDÈNCIA

Acusen de «manipulació històrica» la celebració de la rendició de Granada

La plataforma Granada Abierta sosté que commemorar l'acte bèl·lic "és una festa sectària, anacrònica i excloent" amb un "efecte crida sobre l'extrema dreta, racista i xenòfoba"

| ND 02/01/2015 a les 10:16h

La 'Rendició de Granada', del pintor Francisco Pradilla Foto: Francisco Pradilla
La rendició de Granada, episodi històric que va tenir lloc el 2 de gener del 1492 i que va posar punt i final a l'últim estat sobirà musulmà a la península ibèrica, se celebra anualment en aquesta ciutat andalusa amb actes institucionals. Ara bé, el fet històric, no per inalterable deixa de ser interpretable. Tant és així que diversos col·lectius pro drets humans i socials consideren que la celebració és una festa "sectària" que "manté la manipulació històrica".

Des de l'any 2000 que se celebra aquesta diada, amb el nom de 'Dia de la Ciudad de Granada', i des de l'ajuntament s'organitzen actes institucionals entre els que destaca l'exhibició de l'Estendard Reial, un penó posterior als fets de la conquesta, des del balcó de l'ajuntament.

Davant la celebració oficial, la Plataforma Granada Abierta proposa que es substitueixi l'acte de la rendició per un homenatge a Mariana Pineda a celebrar el 26 de maig, en considerar que celebrar l'acte bèl·lic "és una festa sectària, anacrònica i excloent, que manté la manipulació històrica, té un efecte crida sobre l'extrema dreta, racista i xenòfoba i suposa un risc per a la convivència democràtica".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada