dijous, 1 de gener del 2015

2014, un any molt càlid sense calorades

BON NADAL I QUE AQUEST 2015 SIA L'ANY DE LA INDEPENDÈNCIA

2014, un any molt càlid sense calorades

Les temperatures han estat tan o més altes que els anys més càlids registrats fins ara



Segurament no recordareu aquest any per haver passat molta calor, però globalment a Catalunya probablement hagi estat el més càlid que cap de nosaltres hagi viscut. Les dades oficials completes encara no han arribat, però ja sabem que a l'observatori Fabra de Barcelona aquest ha estat el tercer any més càlid dels últims 100 anys, la mitjana de l'any ha quedat en 16,3 graus, 1,5 graus per sobre de la mitjana. Només el 2006 (16,6) i el 2003 (16,4) queden per sobre. Segons els nostres càlculs, i a falta de confirmació oficial, aquest haurà estat l'any més càlid mai registrat a l'observatori de l'Ebre, amb dades des de 1920. Per primer cop la mitjana hauria superat els 19 graus.
Fent servir dades d'una mostra de 17 observatoris repartits pel territori hem elaborat una mitjana de temperatura que situa aquest 2014 com l'any més càlid com a mínim des de 2008. La temperatura global d'aquest any a Catalunya superaria la de 2011, un dels anys més càlids registrats fins ara. Per elaborar aquest càlcul s'han fet servir dades de Barcelona, Mataró, Lleida, Girona, Reus, Amposta, Cervera, Falset, la Seu d'Urgell, Vic, Sant Sadurní d'Anoia, Roses, Olot, Caldes de Montbui, Guardiola de Berguedà i dels observatoris de muntanya del Bonaigua i Núria.
Gairebé tots els mesos han registrat temperatures per sobre de les normals, només juliol, agost i desembre han estat mesos amb temperatures normals o fins i tot més baixes del normal en alguns observatoris. Que l'estiu hagi coincidit amb els mesos més normals i frescos ha fet que, paradoxalment, l'any globalment més càlid no hagi tingut calorades. Per contra la tardor ha estat l'època amb les temperatures més anormalment altes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada