divendres, 5 de setembre del 2014

«Crec que Mas acatarà la sentència del TC i no hi haurà urnes» Jaume Barberà dixit

«Crec que Mas acatarà la sentència del TC i no hi haurà urnes»

ELENA PARREÑO / BARCELONA
Divendres, 5 de setembre del 2014
Jaume Barberà, dimecres, a Sant Joan Despí.
'9N 2014' El llibre del 9N de Jaume Barberà, a la venda a partir de demà, per 7,95 €, amb EL PERIÓDICO.
Després de mostrar la seva indignació amb el llibre S'ha acabat el bròquil, Jaume Barberà aborda la qüestió de la regeneració democràtica a 9N 2014, data que considera alliberadora en termes de nació i de societat.
-El panorama polític està molt revolucionat.
-Havia de passar. La infraestructura política de la transició va morir el 2010 amb la sentència contra l'Estatut i el 2011 amb el 15-M. La Constitució del 78 ha mort. Espanya necessita una regeneració democràtica, amb una altra Constitució en la qual en cap article hi hagi la mà de l'exèrcit i en què els ciutadans siguem convocats a votar sovint.
-¿L'apoderament que reclamen els nous moviments polítics?
-Hi ha Guanyem Barcelona i Podem, que és una amenaça per a l'establishment, però no crec que siguin una alternativa perquè el seu programa electoral és irrealitzable a l'Europa actual. Podem és necessari perquè, gràcies al seu creixement, els que tenen el poder han de cedir, perquè tenen por. Hi ha una cosa perversa en les nostres democràcies: quan les formacions polítiques (sobretot les d'esquerres) guanyen les eleccions, no arriben a controlar el poder, que està en mans del món financer i els grans empresaris.
-El Govern anuncia recuperació.
-Serà lenta i deixarà molts cadàvers. Molts joves han hagut de marxar a l'estranger, com el meu fill, una persona ben formada amb uns valors que li impedeixen acceptar sous que considera denigrants. Després hi ha aquests cínics, com la ministra del no-treball, que parla de mobilitat exterior, o els empresaris de l'Ibex, gran part d'ells paràsits que viuen de les concessions del BOE i són sangoneres de l'Estat. En canvi, les pimes són creadores de riquesa i l'Administració ha de recolzar-les.
-Encara no sabem si hi haurà 9-N. ¿Per què molesta saber l'opinió de la gent en una democràcia?-La majoria de ciutadans de Ca-talunya volem votar perquè volem decidir el nostre futur, no per anar contra ningú. Jo no he sigut mai antiespanyol; és més, la meva llengua també és el castellà i en una hipotètica Catalunya independent vull que també sigui oficial. Ara tenim l'11 de setembre, és importantíssim que hi hagi més gent que l'any passat.
-En el seu llibre parla de la independència com a eina.-Jo he arribat a l'independentisme des del 2008. Jo era dels que creia que Espanya es podria regenerar, considerar-la un Estat plurinacional on la diversitat s'entengués com a riquesa, i els fets han demostrat que era una utopia. Per mi la independència no és un fet romàntic, sinó una eina per dotar-nos dels mecanismes de poder i construir una societat més lliure, justa i igualitària.
-Hi ha qui no es posiciona perquè a Catalunya hi ha els mateixos problemes que a Espanya.-Els mateixos problemes i també els mateixos penques. Però a Espanya tindries dos problemes: la regeneració democràtica i l'acceptació de la diversitat. El nacionalisme espanyol és excloent.
-¿A què es refereix quan parla de la «Catalunya al·lucinògena»?-En aquest procés, molts es mouen entre l'infantilisme, l'adolescència i els al·lucinògens. Hi ha frases que no em marxen del cap. Si tu vols debatre, has de ser seriós. La gent ha d'entendre que la declaració d'independència és, juntament amb la de guerra, el més transcendent que pot fer un país.
-¿Per què parlar clar s'ha convertit en una actitud revolucionària?-És molt fort que el fet de sortir votant a la portada del llibre sigui provocador. Diu molt de la salut democràtica espanyola. La democràcia sortida de la Constitució del 78 només està concebuda per satisfer els interessos d'una minoria, que són els mateixos que fa segles que manen a l'Estat i beneficiant-se'n en detriment de la majoria d'espanyols.
-¿Hi haurà urnes?-Jo crec que no hi haurà urnes. Artur Mas acatarà la sentència del Constitucional i no es trauran les urnes.
-¿Aleshores?-Quedarien les eleccions anticipades. També auguro la creació d'una gran nova força de centre a Catalunya. La veurem al Parlament, ja s'està gestant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada