dilluns, 15 de setembre del 2014

Després de l'ofensiva Pujol, ara l'ofensiva Maragall

DESPRÉS DE LA V
15/09/2014
Consulta

Després de l'ofensiva Pujol, ara l'ofensiva Maragall

 Pasqual Maragall i José Bono

Pasqual Maragall i José Bono

Bono carrega contra l'expresident i exdirigent del PSC, en un intent d'excusar el PSOE del procés que està vivint Catalunya

Lluís Bou
El Singular
Després de l'ofensiva Pujol, que tenia com a objectiu erosionar el procés sobiranista aprofitant que l'expresident va revelar que tenia diners a Andorra, ara ha començat l'ofensiva Maragall. El diari 'El País' va publicar ahir un article de l'exministre de Defensa José Bono, en el qual acusa el segon expresident d'haver provocat l'actual procés sobiranista al reformar l'Estatut, i el desqualifica amb duresa. Si l'ofensiva Pujol era per erosionar el procés, aquesta segona és un intent de culpabilitzar el PSC catalanista del que està succeïnt, amb l'objectiu de salvaguardar el PSOE ara a l'ombra de Susana Díaz. El procés català i la consulta del 9 de Novembre estan provocant un veritable terratrèmol polític.

En l'article de 'El País' titulat significativament "Menys corrupció i més solidaritat és el que necessita Catalunya", per situar-lo en el mateix relat que l'ofensiva Pujol, Bono narra una tensa trobada al Palau Reial de Madrid l'octubre del 2005, en la qual hi van coincidir els reis Joan Carles i Sofia, Alberto Aza, l'ambaixador de Portugal, Gregorio Peces Barba, Curro Moratinos, Alberto Ruiz-Gallardón, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, Manuel Fraga, Jordi Pujol i Marta Ferrusola; Pasqual Maragall, i el mateix ministre llavors de Defensa.

Aquest és un fragment del que explica Bono:

"En acabar el sopar, mentre estic parlant amb Rodríguez Ibarra s'acosta Maragall:
- Ja l'has embolicat ben bé amb l'Estatut: és la base de la secessió !, li dic.
- No ha estat per caprici sinó per necessitat, al·lega Maragall.
- No veig -contesto- la necessitat per cap banda. Després de 23 anys de poder de CiU, formes un govern presidit per un perdedor que ets tu -perquè has perdut les eleccions encara que governis- i inicies la secessió de Catalunya, perquè això és el que s'està fent, a jutjar per les teves propostes que m'han tramès de Ferraz.
- Els perdedors sou vosaltres, el futur està de la meva part. Ja ho veuràs.
- Saps que et tinc estima sincera però crec que no saps el que dius, Pasqual. Per aconseguir el suport del PSOE a un Estatut "amb la finalitat de guanyar les eleccions", ens has amagat a Santillana del Mar que caminaries cap a posicions independentistes. No només has perdut, sinó que jo, almenys, em sento enganyat. Recorda, malgrat tot, que en la declaració de Santillana vam deixar escrit que "els socialistes estimem Espanya, que és i ha estat sempre la passió dels socialistes".
- Això d'estimar Espanya és una manifestació antiga, em contesta.
(...)
- Jo no parlo de sentiments que per descomptat respecto -li responc, però políticament tinc per segur que sent ministre, aquest Estatut no es publicarà al BOE. Acceptar que les comunitats autònomes s'autotitulin nacions a la manera que ho dieu vosaltres, és reconèixer un dret diferit en el temps a reivindicar-se com Estats.
- Et creus amb tanta força? Amenaces amb els militars? Em pregunta Maragall.
- No Pasqual, jo no amenaço amb els militars però crec tenir la suficient força per dimitir com a ministre de Defensa abans que entri vigor un text que pugui perjudicar la unitat d'Espanya i, per tant, la igualtat de drets de tots els espanyols. Un ministre de Defensa a qui no li importa la unitat d'Espanya és com un ministre d'Economia que no sap sumar, però els militars espanyols, en conjunt, no han de preocupar-vos com a amenaça perquè són bastant més fiables que vosaltres i compliran amb el seu jurament d'acatar la Constitució.
En aquest moment el Rei, que estava darrere i no el veia, s'apropa i m'agafa per les espatlles: "Molt ben dit, Pepe. Mentre jo sigui rei no acceptaré que es divideixi Espanya ".

Replica de Juliana

Si en contra de l'operació Pujol va sortir el periodista Ernesto Ekaizer, avui ha estat el director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana, qui ha sortit en contra de l'operació Maragall. En un article al digital del diari, Juliana ha publicat "En defensa de Pasqual Maragall", denunciant que s'ha iniciat una campanya per encolomar la culpa del "secessionisme" a un home que ja no pot defensar-se.

"El culpable ja ha estat assenyalat. El boc expiatori ja ha estat seleccionat i com correspon a la vella tradició dels ritus sacrificals -tan vella com la humanitat mateixa-, l'acusat no pot defensar-se. No pot oferir ni tan sols la seva versió d'aquella conversa al Palau Reial. Com el lector sabrà, Pasqual Maragall i Mira no pot parlar d'aquest assumpte, ni d'altres, perquè la seva memòria ha estat destrossada per la malaltia d'Alzheimer".

"Bono, derrotat en el congrés socialista del 2000 , certament pot al·legar que ell mai hauria pactat amb ERC, ni promès un nou estatut als catalans. Segurament estava disconforme amb la línia de Zapatero, però això no li va impedir acceptar un lloc molt rellevant en el Consell de Ministres i, més tard, la presidència del Congrés dels Diputats. Efectivament, tot sempre és una mica més complex del que pensem. Ningú creia el 2004-05-06 que Espanya seria escombrada per una crisi econòmica descomunal. Ni el PSOE, ni el PP, ni els catalans, ni els bascos, ni els andalusos ... La política espanyola va funcionar aquells anys sota una forta polarització -expressament desitjada per les elits polítiques- que no preveia la imminència d'una crisi econòmica brutal. Es van enfonsar ponts, es van cometre excessos econòmics i es van incendiar les ones radiofòniques, creient que no "passava res", ja que la gent vivia relativament tranquil·la i feliç. Ara s'està pagant la factura", apunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada