dimarts, 10 de juny del 2014

L'ànec Donald fa 80 anys

ANIVERSARI

L'ànec Donald fa 80 anys

La camisa de mariner i el corbatí acompanyen el personatge des del primer dia

Fotograma de l'ànec Donald.
Fotograma de l'ànec Donald.
EL PERIODICO
EFE / Madrid
Dilluns, 9 de juny del 2014 - 20.12 h
Més de 200 llargmetratges en 80 anys és un rècord del qual molt pocs poden presumir, i Donald Fauntleroy és un d'aquests. Però pocs saben que darrere d'aquest nom hi ha ni més ni menys quel'ànec Donald, un dels personatges més populars de la factoria Disney, que aquest dilluns està d'aniversari.
Creat pel dibuixant Dick Lundy el 9 de juny de 1934, el personatge de Donald va aparèixer per primera vegada a 'The wise little hen', un curtmetratge de vuit minuts de durada dins de la sèrie 'Silly simphonies' (1929-1939), en què es barrejaven tots els personatges de la factoria Disney. En aquella primera aparició, Donald només era un personatge secundari, però va conquerir l'audiència des del primer minut a causa principalment de la veu gairebé inintel·ligible que li va proporcionar Clarence Nash, que seria el seu doblador durant 51 anys, fins a la seva mort.
L'ànec Donald (Donald Duck) ja vestia una camisa marinera blava a joc amb una gorra i corbatí vermell, elements que l'han acompanyat sempre. Era, això sí, una mica més alt, més prim i amb els peus més grossos de com finalment va quedar després dels canvis introduïts el 1937, que van establir el seu aspecte definitiu. En els seus primers anys de vida va seguir sent un convidat en les aventures d'altres personatges més famosos, com Mickey Mouse, o va compartir protagonisme amb Pluto, però el 1937 i després de la seva remodelació, es va estrenar 'Don Donald', el primer curt en què era l'estrella principal.

Donald amplia la família

En aquesta primera aventura en solitari va aparèixer per primera vegada la seva xicota Daisy, que amb els seus nebots Huey, Dewey i Louie --que van debutar un any més tard-- i el seu oncle Scrooge McDuck --creat el 1947-- formen la família d'ànecs de Disney, que viuen a Duckburg. I en paral·lel als curts animats, Donald va saltar a les tires diàries de còmics el 1938 de la mà de l'il·lustrador Al Taliaferro, unes vinyetes que es van arribar a publicar a 322 diaris diferents. A finals dels quaranta va superar Mickey en popularitat --el seu gran rival a l'univers Disney-- i, a causa del gran volum de feina que generava, les il·lustracions es van repartir entre diversos dibuixants, com Carl Barks o Jack Hannah, que es van ocupar de les històries als Estats Units. Però també hi va haver contribucions des d'altres països, com Itàlia, on el dibuixant Romano Scarpa es va encarregar de Donald per a l'editorial Mondadori i va desenvolupar el Superànec Donald.
El primer llargmetratge en què va participar Donald va ser 'The reluctant dragon', el 1941, però les seves dues pel·lícules més conegudes són 'Saludos Amigos' (amb el títol original en castellà), un migmetratge del 1942 ambientat a Amèrica del Sud, i 'The three caballeros' (1944), un clàssic de Disney en què l'ànec es trasllada al Brasil i a Mèxic. També va aparèixer el 1988 a '¿Qui ha enredat en Roger Rabbit?', que combina personatges reals amb dibuixos animats i que va ser una gran fita en el moment de l'estrena.
Com a dades curioses, el 1995 es va batejar un asteroide com a Ànec Donald, i el 2004 va aconseguir la seva estrella al passeig de la Fama de Hollywood, un honor que comparteix amb altres personatges animats com Bugs Bunny, la granota Kermit, Mickey Mouse, Blancaneu o Shrek. A més, Donald és el protagonista de diverses sèries de videojocs, entre les quals destaca 'Kingdom Hearts', en què venç els seus enemics amb màgia.
I com a prova de la gran popularitat que segueix tenint tot i la seva venerable edat, el 2013 es van vendre 80 milions de còpies de les seves revistes, que disposen d'edicions locals a 16 països d'Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, segons les dades de Disney. Tot això per a un personatge amb aparença de ximplet i un mal geni difícilment controlable, que fan que sigui el blanc ideal de les bromes de tots els seus amics, encara que, passat el primer rampell, la seva bondat i l'extrema lleialtat han fet que es guanyi la confiança dels seus companys d'aventures i de milions d'espectadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada