dimarts, 10 de juny del 2014

El PSOE amenaça de sancionar els diputats que no votin a favor de la successió del rei

UNS ALTRES QUE S'HO TENEN DE FER MIRAR...!!!

El PSOE amenaça de sancionar els diputats que no votin a favor de la successió del rei

Només el balear Guillem Garcia Gasulla i el basc Odón Elorza demanen llibertat de vot. La majoria del grup parlamentari fa pinya amb Rubalcaba, que apel·la al pacte constitucional
El Congrés dels Diputats celebra aquest dimecres la sessió en què s'aprovarà la llei orgànica d'abdicació, un mecanisme exprés que permetrà un intercanvi de noms instantani al capdavant de l'Estat. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que els socialistes donarien suport a la llei que permetrà a Felip VI rellevar en el càrrec el seu pare, el rei Joan Carles. Aquest dimarts la portaveu del grup socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, ha amenaçat amb sancions els diputats que no votin a favor de la successió.
La disciplina de vot no està garantida en molts països, però a Espanya saltar-se-la implica sancions. El PSOE ha viscut poques situacions en què alguns diputats hagin votat en un sentit contrari al determinat des de la direcció. Una d'aquestes situacions es va viure quan els diputats del PSC —amb l'excepció de Carme Chacón, que es va absentar per obviar el conflicte— van votar a favor del dret a decidir, un divorci parlamentari que va molestar molt els 'barons' del PSOE i que va ser un factor crucial en el canvi de postura del PSC, que es va apartar del consens pel dret a decidir a Catalunya per tal d'evitar tensions amb el PSOE.
Aquest dimecres, però, el tema és encara més delicat que el dret a decidir català. Es tracta de donar suport a la monarquia. I la direcció del partit ha deixat clar que no pensar tolerar dissensions, tot i les crítiques d'alguns sectors dels socialistes que han recordat que el partit és republicà i han apuntat que és el moment que la ciutadania es pronunciï sobre el model d'estat. Finalment, però, només han estat dos els diputats que han demanat llibertat de vot aquest dimecres: el basc Odón Elorza i el balear Guillem Garcia Gasulla. Les seves han estat les úniques veus crítiques durant la reunió de tres hores celebrada aquest dimecres al Congrés, en què han pres la paraula al voltant d'una trentena de diputats i senadors del PSOE i en què, segons Rubalcaba, s'ha produït un "debat fantàstic". Rubalcaba ha apel·lat al pacte constitucional i a la Constitució per rebatre les escasses crítiques que ha tingut la postura oficial del partit, tot i que les bases s'han mostrat més díscoles.
Només dos diputats demanen llibertat de vot
Dels tres diputats que en els últims dies han defensat la llibertat de vot –el basc Odón Elorza, l'alacantí Federico Buyolo i el balear Guillem García Gasulla–, només Odón Elorza i García Gasulla han plantejat aquesta demanda a la reunió. A la sortida, l'exalcalde de Sant Sebastià ha dit que dimecres votarà "en consciència", una vegada que "metabolitzi" el que ha sentit, mentre que l'alacantí Buyolo ha admès que, encara que no hi estigui d'acord, donarà suport al que ha decidit el seu partit, perquè "algú que no acati la disciplina de vot no pot demanar que altres acatin i compleixin la llei".
Segons alguns assistents, molts han estat els que han reivindicat les arrels republicanes del PSOE, alhora que han reconegut que ara no és el moment de plantejar el debat sobre monarquia o república. Sobre això, Buyolo s'ha compromès a treballar "perquè els ciutadans parlin i opinin" i perquè el PSOE defensi "aquests valors republicans que portem en la nostra sang". També Odón Elorza, que ha fonamentat la seva petició de llibertat de vot en la idea que així es representa millor els electors, ha posat èmfasi en el fet que pensa mantenir la seva "consciència republicana amb els valors que això comporta", així com la memòria històrica i la identitat del que, al seu parer, ha de ser un PSOE "més a l'esquerra".
Guerra: "Que no se'ns oblidi d'on venim"
Entre els veterans que han defensat la necessitat de donar suport demà la llei d'abdicació, l'ovació més llarga ha estat per a Alfonso Guerra, que ha situat el debat en una perspectiva històrica i ha recorregut fins i tot a l'històric creador del corrent Esquerra Socialista, Luis Gómez Llorente, per recordar el paper del PSOE en la Transició i el pacte constitucional. "Que no se'ns oblidi d'on venim", ha subratllat Guerra als seus companys, segons han explicat a Efe fonts presents a la reunió.
En una intervenció "espectacular" –segons les fonts–, Guerra ha deixat clar que el PSOE no pot deixar sol el PP en la defensa de la Constitució i ha reblat els arguments de Rubalcaba, en el sentit que el que es votarà demà no és si els socialistes volen una república o una monarquia. Un diputat socialista es confessava "entusiasmat" per la intervenció de Guerra: "Qui m'havia de dir a mi que em tornaria guerrista a hores d'ara", feia broma.
Han avalat també la necessitat de donar suport a la llei d'abdicació Ramón Jáuregui, Rafael Simancas i Manuel Chaves, que s'ha declarat partidari "sense complexos" de la monarquia parlamentària i ha defensat que ha funcionat molt bé i ha estat molt útil en aquests anys. Eduardo Madina, aspirant a secretari general, no ha intervingut en la reunió, tot i que a l'entrada s'ha declarat "republicà" i ha dit que espera que el seu partit "tingui en el futur el debat sobre monarquia o república".
Tot i que el debat intern sobre aquest assumpte ha causat malestar en un partit immers en la carrera successòria per substituir Rubalcaba, el líder del PSOE s'ha declarat "molt satisfet" i confiat que dimecres no hi haurà fissures: "Ha anat bé. Demà ho veureu", ha garantit.
Sancions
Per assegurar-se que dimecres no hi haurà sorpreses, ja abans de la reunió Rodríguez ha etzibat que demanar llibertat de vot en la llei d'abdicació del rei significa demanar al PSOE que no tingui posició política en un assumpte en què la seva posició és "claríssima". A més, ha advertit als díscols que, si incompleixen la disciplina de vot, els "aplicarà el reglament", que suposa sancions de fins a 600 euros.
La portaveu ha insistit que, si bé "qualsevol debat polític és legítim", la votació de dimecres "no té res a veure amb monarquia o república". "Qui voti en contra de la llei demà estarà dient que no accepta l'abdicació del rei, estarà dient-li que continuï de rei", ha avisat Rodríguez, que ha posat èmfasi en el fet que el PSOE té una posició política "absolutament clara" respecte a una llei que considera "merament procedimental" i "necessària per complir amb el que diu la Constitució en relació a la substitució del cap de l'Estat".
La portaveu ha recordat als díscols que es van presentar "en les llistes d'un partit que en relació amb el pacte constitucional ho tenia molt clar", i que el novembre de 2013, en la conferència política que va definir el projecte del partit per als deu anys següents, "es va suscitar un debat profund sobre el model d'estat, i la resolució aprovada de forma majoritària va ser el manteniment d'aquesta posició a favor del pacte constitucional i la monarquia parlamentària".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada