dijous, 5 de juny del 2014

El rei del PPSOE

OPINIÓ
EDITORIAL DE  VILAWEB

Vicent Partal

05.06.2014

El rei del PPSOE

Vilaweb
 
El regnat de Felipe comença coix. La llei que li permetrà el relleu l'aprovaran bàsicament PP i PSOE, solament amb el suport d'UPyD i alguns partits menors. El grup parlamentari d'Esquerra Unida i Iniciativa hi votarà en contra, com també els nacionalistes d'esquerres, ERC, Compromís, BNG... La sorpresa, significativa, és que CiU i PNB s'abstindran. Una posició que ha irritat Rajoy sobre manera.

No perquè hi haja cap perill. Tenen prop del 90% dels vots i els en sobren. Però la qüestió no és de xifres, sinó de legitimitat. Felipe arribarà al tron amb una feblesa política notable ja d'entrada, diguen què diguen les xifres. Quedarà marcat com l'opció del PPSOE, i no com l'àrbitre que voldria ser.

El 15-M va posar en circulació aquesta aplec de sigles i cal convenir que n'és probablement l'herència més assentada. L'expressió 'PPSOE' ha arrelat i apareix com a element referencial, com a eslògan, identificador d'una mena de règim que bona part de la societat considera vell i gens adaptat als temps que corren. Unir el jove --per edat-- monarca amb el decrèpit PPPSOE és fer-li un molt mal favor. I això suposant que Rubalcaba puga controlar els seus i que no s'escape de sorpresa algun diputat socialista no tan decidit a ser condescendent.

És obvi que l'adhesió de CiU i PNB hauria suavitzat molt la imatge, i hauria definit la incomoditat envers la monàrquica com una cosa només dels 'radicals d'esquerra'. Per això el gest dels dos grups parlamentaris, ni que siga amb la forma suau d'abstenció, és tan important. I pot valer tant en el futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada