A la Via Làctia hi podrien haver unes 36 civilitzacions intel·ligents i estarien una distància mitjana d'uns 17.000 anys llum, considera un estudi de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), que publica The Astrophysical Journal.
La investigació parteix de la hipòtesi que la vida intel·ligent es formaria en altres planetes de forma semblant a com va passar a la Terra, i d'allà els investigadors han estimat en més de tres desenes el nombre de civilitzacions capaces de comunicar-se a la Via Làctia.
El professor d'astrofísica de la Universitat de Nottingham Christopher Conselice assenyala que, "tenint en compte que són necessaris uns 5.000 milions d'anys perquè es formi vida intel·ligent" en altres planetes com la Terra, "hi hauria d'haver, almenys, unes quantes dotzenes de civilitzacions actives a la nostra galàxia".
L'expert explica en un comunicat que "la idea és mirar l'evolució, però a escala còsmica. Anomenem aquest càlcul el límit astrobiològic de copèrnic".
El mètode clàssic per estimar el nombre de civilitzacions intel·ligents es basa a fer conjectures de valors relatius a la vida, per la qual cosa les opinions sobre aqueste temes varien de manera substancial, senyala un dels autors de la investigació, Tom Westby.
Tanmateix, el mètode utilitzat en aquest estudi "simplifica aquestes suposicions utilitzant noves dades, la qual cosa ens dona una estimació sòlida del nombre de civilitzacions a la nostra galàxia", explica.
L'estudi indica que aquest nombre de civilitzacions depèn, en gran manera, de quant de temps fa que envien de forma activa a l'espai senyals que existeixen, per exemple transmissions de radi per satèl·lit, televisió o altres mitjans.
"Si altres civilitzacions tecnològiques duren tant com la nostra, que actualment té 100 anys, llavors hi haurà unes 36 civilitzacions tècniques intel·ligents en curs en tota la nostra galàxia", indica l'estudi.
Els experts també han calculat que la distància mitjana d'aquestes civilitzacions seria d'"uns 17.000 anys llum", fet que fa "molt difícil detectar-les i molt difícil" comunicar-s'hi a causa de la tecnologia actual.
En tot cas, no descarten la possibilitat que siguem l'única civilització dins de la nostra galàxia, "tret que els temps de supervivència" siguin llargs.
La investigació suggereix, segons Conselice, que la recerca de civilitzacions extraterrestres intel·ligents "no només revela que existeixen formes de vida, sinó que també ens dona pistes de quant de temps durarà la nostra pròpia civilització".
Així, considera que "si descobrim que la vida intel·ligent és comuna, es revelaria que la nostra civilització podria existir molt més temps que uns quants centenars d'anys; tanmateix, si descobrim que no hi ha civilitzacions actives a la nostra galàxia, és un mal senyal per a la nostra pròpia existència a llarg termini".
Per Conselice, "amb la cerca de vida extraterrestre intel·ligent, encara que no trobem res, estem descobrint el nostre propi futur i destí".
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat