dimecres, 24 de juny del 2020

Els astrònoms, bocabadats davant el descobriment d'una estrella de neutrons negra

Els astrònoms, bocabadats davant el descobriment d'una estrella de neutrons negra

Aquest cos celeste, que creien que era impossible que existís, podria transformar la nostra comprensió dels misteris de l'Univers
 

elMón

Recreació artística d'una estrella de neutrons
Recreació artística d'una estrella de neutrons | PENN STATE UNIVERSITY / NASA
Un equip internacional de científics ha descobert, fent servir detectors d'ones gravitacionals dels Estats Units i Itàlia, un cos celeste que no s'havia vist mai fins ara. Més massiu que una estrella de neutrons -una estrella que ha col·lapsat- però no tant com un forat negre, es creia impossible que existís. Ara que se sap que n'hi ha, les teories existents fins ara sobre la formació tant de les estrelles de neutrons com dels forats negres hauran de ser reexaminades i repensades, canviant la nostra manera d'entendre l'Univers. Els investigadors estan sorpresos i emocionats davant la perspectiva d'estudiar un cos l'existència del qual no semblava possible i que posa en dubte els seus coneixements en la matèria.
La primera imatge directa que s'ha obtingut mai d'un forat negre
La primera imatge directa que s'ha obtingut mai d'un forat negre | EVENT HORIZON TELESCOPE
El problema, és clar, és que com que ha xocat amb un forat negre aquest cos ja no existeix, i caldrà esperar que es produeixi un altre fenomen semblant per obtenir més informació sobre què és exactament. Si fos un forat negre, però, no hi ha cap teoria que expliqui la seva formació, encara que una podria ser que un sistema solar amb tres sols en fos l'origen. Si fos una estrella de neutrons súperpesant, però, també caldria repensar-los. La física darrere d'aquests objectes és força desconeguda, així que un augment de l'interès en ells podria dur al descobriment d'encara més cossos com aquest. Tant unes com les altres es formen, segons la massa, quan una estrella acaba el seu combustible i col·lapsa, en uns casos amb una gravetat que no deixa escapar ni la llum i, en altres, en cossos formats només dels neutrons que hi ha als nuclis dels àtoms.
La diferència entre uns i altres és si la massa és prou gran com perquè la gravetat superi la interacció nuclear forta, que manté els nuclis dels àtoms separats. El que no es coneixia, però, és que hi pogués haver aquesta mena d'estadi intermig. Potser, simplement, els científics no havien pogut afinar prou els límits de la massa necessària per a formar forats negres o estrelles de neutrons i, gràcies a aquesta troballa, hi serem més a prop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada