Per: Redacció
09.04.2019 05:00
Vilaweb
L’actual allau de missatges sobre
alimentació i salut amenaça d’aniquilar el bon juí a l’hora de prendre
decisions en un assumpte tan quotidià i important. Qui no s’ha sentit
confós després de llegir, a vegades en un mateix dia, notícies
contradictòries? Que si beure una mica d’alcohol és o no és bo per al
cor, que si menjar carn augmenta el risc de càncer o que en realitat el
risc és incert…
Altres informacions ens parlen dels beneficis de menjar
xocolata, bròcoli, productes sense gluten i molts més aliments amb
increïbles propietats, o dels avantatges de seguir una determinada dieta
d’aprimament. L’encreuament de camins entre l’alimentació i la salut és
un terreny en el qual floreixen els mites, els missatges erronis, la
publicitat encoberta, les recomanacions de gurus i el sensacionalisme en
nom de la ciència. I totes aquestes deficiències informatives estan
probablement relacionades.
«L’encreuament de camins entre l’alimentació i la salut és un terreny en el qual floreixen els mites»Ara tenim més informació que mai sobre nutrició. Però, alhora, tenim grans dificultats per a identificar la informació fiable i, sobretot, per a entendre les limitacions de la ciència per a donar resposta a tantes preguntes que ens fem sobre com afecta la salut el que mengem i el que deixem de menjar. L’abundància de mites i creences errònies sobre alimentació i salut obeeix, en bona mesura, a aquesta cerimònia de la confusió. Pensar, per exemple, que beure alcohol amb moderació és millor per a la salut que no beure’n gens és un mite alimentat per informacions parcials i prejuís, perquè el conjunt dels resultats de la investigació indica justament el contrari i no hi ha raons científiques per a beure per motius de salut. Les proves científiques també indiquen que són probablement falses algunes idees esteses com, per exemple, que els edulcorants artificials són perjudicials per a la salut, que els suplements antioxidants prevenen les malalties i que les begudes energètiques contraresten els efectes de l’alcohol.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Gonzalo Casino, doctor en Medicina, professor de
periodisme científic, investigador del Grup de Recerca en Comunicació
Científica (GRECC) i director de projectes de l’Observatori de la
Comunicació Científica (OCC) en la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona
(Espanya).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada