Família Torres reuneix experts internacionals per encarar el canvi climàtic
El celler ha organitzat una jornada on
s'han exposat propostes tant orientades al món del vi com a nivell
global per introduir uns canvis que han de tenir lloc com més aviat
millor
elMón
L'encarregat d'obrir la jornada ha estat Miguel A. Torres, president i conseller delegat de Bodegas Torres, que ha recordat com la seva empresa familiar ha invertit, durant els darrers 10 anys, uns 16 milions d'euros en energies renovables, biomassa, vehicles elèctrics, adaptació al canvi climàtic, reforestació i recerca, cosa que ha permès al celler reduir les seves emissions en un 26,8%. Molt preocupat pels impediments polítics a les seves accions per reduir l'impacte de la seva activitat, Torres ha afirmat que, després del govern de Mariano Rajoy, l'arribada del PSOE al poder està fent que "les coses comencin a canviar". El president de Bodegas Torres ha fet un resum de les accions de la companyia per reduir tant la contribució de les seves activitats al canvi climàtic com el seu impacte, a més de reivindicar els Premis Torres & Earth, organitzats per la mateixa empresa i que reconeixen els esforços dels seus proveïdors, de la premsa i dels governs en aquest sentit; i l'associació amb Jackson Family Wines, de Califòrnia, per impulsar una aliança mundial de cellers preocupats per les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle.
El doctor Miquel Rosell, assessor en canvi climàtic dels cellers, ha posat la nota realista de la sessió i ha explicat a grans trets la necessària transició a una economia baixa en carboni. Actualment ens apropem a un augment mitjà de la temperatura d'1ºC respecte els nivells preindustrials, cosa que no només ha fet que els darrers anys hagin estat els més càlids de la història registrada sinó que, a més, els fenòmens climàtics extrems s'han multiplicat i s'ha accelerat la pujada del nivell del mar. Tots aquests efectes de l'escalfament global, ha explicat, ja són impossibles d'aturar a curt termini, però tot i això cal frenar les emissions com més aviat millor per tal de limitar-los. Potenciar les energies renovables, doncs, és un element clau, però caldria desenvolupar sistemes d'emmagatzematge per resoldre el problema de la variabilitat del temps i les possibles diferències entre l'oferta i la demanda d'electricitat. Pel que fa al diòxid de carboni, ha fet una aposta decidida per l'economia circular, posant com a exemple la possibilitat de fer servir el CO2 de la fermentació del vi per produir combustible que serveixi per distribuir-lo. En aquest sentit, tot i la mida relativament petita de la indústria vitivinícola, Rosell ha afirmat que la imatge social i simbòlica del vi pot ajudar a convèncer la població que aquest és el camí a seguir.
L'energia solar és, tot i l'existència d'altres fonts renovables, la més important per al futur. Aquesta ha estat la tesi de l'exposició de Chris Goodall, autor del llibre 'The Switch', que ha assegurat, com Rosell, que cal desenvolupar formes d'emmagatzemar electricitat per disposar-ne quan calgui, proposant l'hidrogen com a manera de fer-ho i mostrant-se segur que hi ha una forma barata de descarbonitzar l'economia. Segons els càlculs, el Sol ens proporciona 90.000Tw d'energia de manera constant, dels quals, per substituir la resta de fonts d'energia, només en necessitem 18 i, el 2050, 30. Amb el rendiment actual de les plaques solars, al voltant del 20%, caldria ocupar el 2% del món amb fotovoltaiques. La perovskita, però, un nou material més barat, eficient i fàcil d'emprar que el silici, podria facilitar aquesta revolució energètica, que ha afirmat que anirà acompanyada d'una gran descentralització en la seva generació.
Acte seguit, hi ha hagut dues intervencions força més concretes i tècniques: la de Klaus Schirmer, director d'Exytron, que ha explicat la proposta de la seva empresa per produir gas metà comprimit a partir del diòxid de carboni -una opció en què treballa amb Família Torres- i la seva capacitat per descarbonitzar sectors industrials sencers i crear combustible reaprofitable gràcies a una tecnologia que, tot i que existia, fins ara resultava massa cara d'emprar. A la tarda, i com a element tangible dels actes, alguns dels assistents han pogut veure un dels darrers projectes en què treballa Família Torres: el metanitzador d'Exytron. Al celler, la fermentació alcohòlica emet 2.600 tones de CO2, una quantitat que permet pensar en l'opció de capturar-lo i reutilitzar-lo. Tot seguit, Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement dels cellers, ha explicat en detall les investigacions i les accions d'adaptació al canvi climàtic de la companyia a nivell de conreu de la vinya, una activitat que rep molt intensament els efectes de l'escalfament global. Canvianr la data de plantat i verema, la densitat i l'orientació dels ceps, moure els cultius a latituds i alçades superiors i augmentar la capacitat hídrica dels sòls són algunes accions que poden ajudar les varietats més vulnerables. A més, però, Torres també ha treballat en la recuperació de 46 varietats antigues per conèixer-ne les característiques, la resistència i les seves propietats enològiques.
Per estendre aquestes pràctiques a totes les empreses i aconseguir el seu compromís, però, cal la pressió dels consumidors i, segons el Dr. Jamie Goode, escriptor especialitzat en el món del vi, els fets no són suficients per canviar la ment de les persones. Les històries, en canvi, especialment si són d'èxit, sí que ho poden fer, ja que les narratives és com entenem el nostre lloc al món, a través de sentiments que no passen per la comprensió profunda. En aquest sentit, Goode ha posat els exemples del reciclatge o del tabac, que van trigar molt a ser acceptats tot i les proves dels perjudicis que causen. Així doncs, ha apostat per seguir una línia semblant per aconseguir que, el més aviat possible, no tenir emissions neutrals de carboni sigui socialment inacceptable tant per a les empreses com per als individus.
La clausura de la jornada ha anat a càrrec de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà que ha estat present durant tot el curs i que ha afirmat que la Generalitat és "molt conscient" del problema que suposa el canvi climàtic i ha reivindicat algunes de les accions dels darrers governs que, per desgràcia, han trobat l'oposició dels governs espanyols del Partit Popular, de qui també ha recordat que van perseguir la generació d'electricitat a través d'energies renovables, tant per part d'empreses com de particulars.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada